Migające światła mijanie w Fabi

23 Lis 2010, 11:56

Dzień dobry posiadam skodę Fabie 1,4 mpi z 2001r. i mam taki problem, wczoraj jechałem samochodem wieczorem i zauważyłem że zaczęły mi mrugać (przygasać) przednie światła i deska rozdzielcza (zegary). Proszę o pomoc bo nie wiem co się może dziać a tak się za bardzo nie da jeździć bo z przeciwka wszyscy mrugają długimi.
mati44814
Nowicjusz

Miejscowość: Kępno

23 Lis 2010, 20:51

Sprawdź napięcie ładowania akumulatora (na światłach i rozgrzanym silniku) bo wygląda jakby dostawał zmieniające się napięcie , jeżeli będzie falowało to masz do naprawy alternator (regulator napięcia lub mostek prostowniczy).
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

24 Lis 2010, 10:30

Dziękuje za rade dzisiaj sprawdzę napięcie ładowania akumulatora.
Ale wczoraj jeździłem samochodem i nie mrugały mi podczas jazdy, dzisiaj mrugły może z dwa razy , ale zauważyłem że przy skręcaniu kierownicom zaczęły mocniej przygasać ( troszkę zawsze przygasały bo ma elektryczne wspomaganie) , ale teraz jakby mocniej.
Jakby ktoś miał jakieś jeszcze pomysły to proszę o podzielenie się nimi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 24 Listopad 2010, 18:55 ]
Witam, więc tak jak mówiłem, sprawdziłem dzisiaj ładowanie akumulatora i tak: sam akumulator ma około 13,6, po zagrzaniu silnika ładowanie wynosi około 14,7 a jeżeli kręcę kierownicom to ponad 14,5. Według mnie ładowanie jest dobre i co za tym idzie nie wiem co może mu dolegać, jutro dopiero się dowiem kiedy będę mógł jechać na VAS'a. Jeżeli ktoś się na tym zna to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
mati44814
Nowicjusz

Miejscowość: Kępno

07 Kwi 2011, 19:12

Witam.
Ja rowniez przyłączam sie do tematu,mam taki sam problem z moja fabia 1.9sdi 2000r.
U mnie mrugają wszystkie światła,nawet jak nie mam światel mijania włączonych to i tak mrugaja np lampki w drzwiach gdy sa otwarte drzwi,lampka w schowku nawet gdy swieciła sie jedna kontrolka od paliwa to i tak mruga masakra.
Sprawdzałem ładowanie na mierniku, akumulator i jest wszystko ok,podokrecałem wszystkie masy znalazłem ich czyba osiem,powyczyszczalem wszystkie styki na przekaznikach i nadal mruga,co jeszcze mozna zrobic???bo mam ochote oblac ten samochód benzyna i podpalic!!!
tomekd84
Nowicjusz

09 Kwi 2011, 14:18

Ja wam obu proponuję sprawdzić obie klemy na akumulatorze, czy nie są luźne, sprawdzić czu moejsce mocowania masy do karoserii nie jest luźne, oraz czy nie są luźne jakieś bezpieczniki i przekaxniki w skrzynce. Bo mnie to wygląda na coś luźnego w elektryce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2019 / zdjęcia z targów
    W drugi weekend majowy mieliśmy możliwość odwiedzić szóstą już edycję Warsaw Oldtimer Show VI 2019 która odbyła się w pawilonach wystawienniczych Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą. To największe targi ...
    Pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie
    TEMS – pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie – Toyota Soarer – luty 1983. Obecnie trudno wyobrazić sobie samochód o wysokich osiągach bez elektronicznego systemu sterowania parametrami zawieszenia. ...