Mini Cooper 2010r. 1.6b R56 - migająca kontrolka niskiego ciśnienia

10 Sie 2020, 17:18

Witam

Mam samochód Mini Cooper S 2010 r. silnik 1.6 benzyna model R56.
Od jakiegoś czasu zapala się czerwona kontrolka niskiego ciśnienia oleju, po chwili znika.
Wymieniłem czujnik ciśnienia i problem na zniknął na jakieś 3 tygodnie. Wczoraj znowu się pojawił.
Nie wiem czy problem nie pojawił się od poprzedniej wymiany oleju i filtrów.

Dzisiaj zauważyłem, że problem pojawia się na niskich obrotach silnika, kiedy zwalniam albo ię zatrzymuję.
Poniżej przesyłam link do filmu.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy ktoś miał podobny problem? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Arek
hebel89
Nowicjusz

11 Sie 2020, 10:48

hebel89 napisał(a):Nie wiem czy problem nie pojawił się od poprzedniej wymiany oleju i filtrów.
Jaki był wcześniej olej i jaki Ty wlałeś na którym obecnie użytkujesz auto?

Trzeba by było sprawdzić manometrem jaki dokładnie jest ciśnienie oleju. Wtedy będzie można stwierdzić czy czujnik działa prawidłowo. Oczywiście olej ma duże znaczenie i jeżeli jest nieprawidłowy to może być problem z ciśnieniem co jest bardzo niebezpieczne i lepiej poszukać jak najszybciej rozwiązanie tego problemu.

Czy silnik równo i cicho pracuje na tym nowym oleju? Zauważyłeś jeszcze jakieś inne problemy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Sie 2020, 17:55

Dzisiaj wymieniłem filtr oleju na inny bo był filtron, a gdzieś czytałem, że to może być przyczyna.
W każdym razie nie pomogło. Mechanik powiedział, że to mogą być panewki bo był nalot na poprzednim filtrze.

Czy możecie polecić jakiegoś mechanika od mini na Śląsku?
hebel89
Nowicjusz

13 Sie 2020, 08:06

Ale kolega już powiedział co zrobić
Rokiko napisał(a):Trzeba by było sprawdzić manometrem jaki dokładnie jest ciśnienie oleju.
to potrafi każdy mechanik. Wtedy można będzie stwierdzić coś więcej czy pompa czy panewki czy jeszcze co innego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sie 2020, 09:17

1. Jaki olej jest w silniku? Chodzi o lepkość i czy ta była zmieniana w ostatnim czasie?
2. jakie jest ciśnienie oleju mierzone manometrem?
Bez tych odpowiedzi można sobie gdybać w nieskończonośc i pisać wiele możliwych przyczyn.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sie 2020, 22:13

To nie są auta o wybitnej jakości,niestety,czas obnaża to bezlitośnie,dlatego panewki to prawdopodobna opcja,jakiego koloru opiłki? Pompa oleju opiłki srebrne,panewki ,złote,bardzo ważny olej,rzeczywiście,jego lepkość,jaki był stosowany?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...
    Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...

21 Sie 2020, 09:42

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika specjalizującego się w BMW.
Nie wiem czy mnie nie naciągał na kasę.

1. powiedział, że w misce jest drugi czujnik oleju o którym nie każdy wie - wymienił go. Błędu nie ma.
2. powiedział, że na 2 i 3 cylindrze jest niskie ciśnienie (3 i 6) na pozostałych po 9
3. powiedział, że jest prawdopodobieństwo zatarcia wału mimośrodowego ale żeby się upewnić to 300,00 zł musze zapłacić więc na razie odpuściłem.

Nie mam pojęcia co robić dalej. Auta się chce pozbyć ale nie sprzedam nikomu z wadą silnika.

Za to wszystko wziął 1366,00 zł
hebel89
Nowicjusz

21 Sie 2020, 11:47

To wziął 1300 za wymianę czujnika i sprawdzenie ciśnienia?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2020, 12:26

hebel89
Nowicjusz

22 Sie 2020, 11:27

hebel89 napisał(a):powiedział, że na 2 i 3 cylindrze jest niskie ciśnienie (3 i 6) na pozostałych po 9

I ja bym się na tym skupił...
Co do ceny, to pisać mi się nie chce...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2020, 20:28

Nie rozumiem po co było wymieniać czujniki,nie wierzę w to,że przy tak niskich cisnieniach sprężania silnik pracował normalnie,czyli równo,mechanik zabrał się od d...strony,wystarczyło tylko poprzestać na sprawdzeniu ciśnienia i koniec.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)