Regulacja zaworów w Chrysler Sebring 2.0 VVT

24 Sie 2020, 18:07

Witam. Chce zrobić regulacje luzów zaworowych czy też zaworów (jestem laikiem w tym więc nie wiem czy dobrze to nazywam). W tym silniku są bodajże jakieś szklanki i przy regulacji trzeba je wymienić. Więc mam pytanie jak wygląda taka regulacja i jakie części muszę zamówić mechanikowi (zamawiam na aso bo do tego modelu ciężko znaleźć), moje auto to Chrysler Sebring 2007 r. Benzyna+LPG 2.0 156KM VVT. Z góry dziękuję za pomoc :)
kwolo8
Nowicjusz

25 Sie 2020, 10:33

Mechanik Ci nie powiedział? Generalnie musi sprawdzić luzy i jak nie będę mieściły się w tolerancji którą przewidział producent to wtedy dopiero obliczasz i kupujesz w serwisie odpowiednie szklanki. Później mechanik je wymienia i ponownie sprawdza luzy który już powinny mieścić się w granicach po takim zabiegu.

Szklanki to dosyć kosztowna sprawa jeżeli chodzi o regulację zaworów ale niestety sporo silników jest tak skonstruowanych. bardzo często przy jeździe na benzynie nie potrzebne są regulacje ale przy gazie już tak.

Musisz pamiętać że szklanki nie kupisz dowolnego rozmiaru bo one mają też jakieś swoje określone wymiary i trzeba je tak dopasować żeby później luzy wyszły odpowiednie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...