Mini Cooper S F56

15 Maj 2023, 10:56

Witam,
przymierzam się do kupna mini cooper s F56 z silnikiem b48.
Przed zakupem chciałbym jednak się trochę doinformować na temat awaryjności oraz kosztów utrzymania.
Czy polecilibyście ten silnik osobie która ceni sobie bezproblemową ekspoloatacje?
Jakie są koszta przykładowych napraw, takich jak wymiana rozrządu np?

Z góry dziękuje za wskazówki :D
OliD
Nowicjusz

15 Maj 2023, 11:13

OliD napisał(a):Czy polecilibyście ten silnik osobie która ceni sobie bezproblemową ekspoloatacje?

Nie i nic co jest powiązane z mini.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Maj 2023, 20:06

B48 jak narazie nie cierpi na jakieś wady konstrukcyjne, można trafić na tematy w bmw na problemy z układem chłodzenia i w skrzyniach manualnych na trwałość sprzęgła, przy mini narazie o tych problemach nie słyszałem.
Pewne jest jedno względem starego N20, B48 wypada napewno dużo dużo lepiej.
OliD napisał(a):Czy polecilibyście ten silnik osobie która ceni sobie bezproblemową ekspoloatacje?
ja też sobie cenie, mój sąsiad też i pewnie wielu innych :ok:
Epoka bezawaryjnych przez setki tyś aut już minęła, teraz jak cos przejedzie 150-200tys bez większych ingerencji to już sukces a abecadlo jak sprzęgła, egr, turbiny, filtry spalin, adbleu są awaryjne wszędzie niezależnie od marki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...