Minivan 7osób do 8k trasy

18 Lut 2020, 22:00

Jako nowy na tym forum serdecznie witam wszystkich kolegów i koleżanki. Potrzebuję pomocy w wyborze auta.
Szukam pojazdu, który będzie w stanie w miarę wygodnie przewieźć poza mną 6 osób na dystansie 300km, spokojna jazda w większości drogą ekspresową. Potrzebuję 7 pełnoprawnych miejsc, dlatego skreślam auta mające w ostatnim rzędzie składane ośle ławeczki (typu Zafira, Scenic). Dodatkowo w bagażniku za ostanim rzędem foteli musi zmieścić się jeszcze 4-5 średnich walizek podróżnych. Budżet na auto mam skromny - 8k PLN. Przewidywany miesięczny przebieg - 9kkm. Czas użytkowania - 1 rok. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nastoletnie auto w tym budżecie i tak intensywnie użytkowane będzie wymagać inwestycji. Będzie jednak również na siebie zarabiać, pod warunkiem oczywiście że zapali i dowiezie na miejsce. Paliwo - skłaniam się ku LPG, ale może prosty diesel też byłby OK ? Moje typy to w pierwszej kolejności Evasion/806, potem Grand Espace III (bardzo mało ich na rynku) , następnie Grand Voyager/Caravan. Busy chyba odpadają. Bardzo proszę o podpowiedzi, mogą być przykładowe linki. Mile widziane opinie użytkowników wymienionych modeli.
MarcoK7
Obserwowany

19 Lut 2020, 08:53

Voyager 3.3 bardzo fajne auto dla takiej ekipy. Żeby wziąć bagaże musisz wziąć Granda bo w krotkim za 3 rzędem nie ma już miejsca. Jedyne co może przerazić to spalanie dla mnie średnio palił 18 litrów gazu, na trasie oszczędnie da się zejść poniżej 15.
Konkurentem wielkości jest Kia Carnival.

W mniejszych minivanach raczej się nie pomieścisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4