70 tys. Toyota RAV4 IV czy Kadjar

18 Lut 2020, 21:33

Witam
Proszę o poradę i pomoc w wyborze.
Auto użytkuje 60% trasa 40 % miasto.
Przebiegi roczne 30 tyś. Budżet 70,000

Mam dylemat-
Toyota rav 4 podoba mi się bardziej ale w wersji benzynowej ciężko będzie kupić coś świeżego. W grę wchodzi 2013-2014 rok produkcji.

Za te same pieniądze mogę kupić kadjara prawie nowego. Tyle że z dieslem 1.5. Benzyna w tym wypadku nie wchodzi w gre ( silnik nie nadaje się do lpg)

Jakość wykończenia oraz awaryjność Renowki nie rodzi we mnie strachu ponieważ użytkuje ta markę od 11 lat (19,potem scenic I i scenic II po lifcie) w scenicach miałem moim zdaniem genialne silniki 2.0 idealnie współpracujące z gazem.
Gdyby taki silnik był obecnie w Kadjar na 100% brał bym w ciemno ten model.
A tak zostaje Kadjar ON albo rav 4 2.0 + lpg

Diesel reno 1,5 może jest dobry i ekonomiczny ale - jeżdżę często na krótkich odcinkach a w trasy często autostradami. Scenic przy 150 pali 12 litrów LPG, obawiam się że 1.5 spali tyle ropy:)

I jeszcze jedno chce auto w automacie- od kilku osób słyszałem że automaty w Kadjar spały się jeszcze na gwarancji lub tuż po- może macie jakieś spostrzeżenia w tym temacie.

Proszę o poradę co byście wybrali.
pawelec8282
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

18 Lut 2020, 22:13

pawelec8282 napisał(a):Jakość wykończenia oraz awaryjność Renowki nie rodzi we mnie strachu ponieważ użytkuje ta markę od 11 lat (19,potem scenic I i scenic II po lifcie) w scenicach miałem moim zdaniem genialne silniki 2.0 idealnie współpracujące z gazem.

Fajnie że miałeś szczęście... :D
Bo mój kolega miał rav4 i kadżarka jednocześnie to kadżarek do 50k.km. dostarczył tyle wrażeń że rav4 będzie potrzebowała pewnie ze 30lat na osiągnięcie tego wyniku.
Tu tez trzeba przyznać że aso reni w porównaniu do tojkowego jest obłędne.
Jak zgłosiłem rozszczelnienie się przedniej szyby to pan mi powiedział że w Pl jeździ się do 140km/h a to stało się przy 160km/h tylko że pod Berlinem ale to szczegół. Powrót był zacny.
Na Mazurkach dla odmiany padł silnik to był jego dziewiczy rejs lawetą i dowiedzieliśmy się że oleje podrabiają i to dla tego się stało... no ale za 2mce trzeba było silnik wymienić...
Ciekawostką było gaśnięcie auta na rezerwie i... tu tez tłumaczenie było w deche :D bo zatankowałem kiepskiego paliwa...

Na szczęscie po kadżarku zostało tylko wspomnienie bo użeranie się i topniejąca w oczach wartość była mało atrakcyjna.

Ogólnie fajne przyjemne auto ale wyszło jak wyszło ... mimo wszystko lubię renaulty :D

p.s.

Wersja 1,2tce czy jakoś tak... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Lut 2020, 00:01

Cenna uwaga.
Im więcej zbieram opini tym mocniej przekonuje się do toyoty.
Chociaż sentyment do renault pozostaje :)

Dzięki.
pawelec8282
Nowicjusz

Miejscowość: wwa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...