REKLAMA
Witam
Chciałbym kupić samochód najlepiej z salonu (mogę poczekać parę miesięcy)
Rocznie robię około 12 tyś km.
80% to tryb miejski. Dojazd do pracy czyli dwa razy po 5km. Reszta to albo trasy wakacyjne (2000km) lub lokalne po 100km
7-osobowa wersja jest preferowana.
Normalnie auta używam co najmniej 10 lat wiec utrata wartości przy zakupie nowego nie jest istotna.
Przez noc auto stoi w prywatnym garażu.
Ze względu na tryb miejski to diesel raczej odpada. Pozostaje tylko kwestia czy Pb czy Pb+LPG.
Będę chciał hak holowniczy bo mam małą przyczepkę i bagażnik rowerowy z których korzystam.
Pojeździłem trochę po salonach i wstępnie podobają mi się:
a) Toyota Verso
b) Opel Zafira
Obydwa samochody w tej cenie są przyzwoicie wyposażone.
Na korzyść Toyoty przemawia opinia niezawodnego samochodu, fajny wygląd lecz w środku wygląda trochę skąpo/spartańsko.
Na korzyść Opla przemawia silnik 1.4 z fabrycznym LPG, ale nie wiem czy to odpowiedni silnik. Fajnie wygląda w środku.
Ze względu na wygląd żonka wykluczyła:
Peugeot 5008, Skoda Yeti, Dacia Lodgy, Citroen C4 Grand picasso, Renault .. nie wiem pamietam jak się nazywam, VW sharan i Seat Alhambra,
Ford Grand C-max - rozwiązania z siedzeniam to jak na dzisiajsze warunki to porażka. Mało miejsca i siedzenia nie chowane w podłodze.
Kia Carens - wykluczyłem bo naczytałem się o złych praktykach KIA w serwisie a cenowo nie było jakoś szałowo.
Na BWM raczej mnie nie stać.