Minivan/Crossover - najlepiej nowy - 85 tys zł

21 Wrz 2015, 15:38

Witam

Chciałbym kupić samochód najlepiej z salonu (mogę poczekać parę miesięcy)
Rocznie robię około 12 tyś km.
80% to tryb miejski. Dojazd do pracy czyli dwa razy po 5km. Reszta to albo trasy wakacyjne (2000km) lub lokalne po 100km
7-osobowa wersja jest preferowana.
Normalnie auta używam co najmniej 10 lat wiec utrata wartości przy zakupie nowego nie jest istotna.
Przez noc auto stoi w prywatnym garażu.
Ze względu na tryb miejski to diesel raczej odpada. Pozostaje tylko kwestia czy Pb czy Pb+LPG.
Będę chciał hak holowniczy bo mam małą przyczepkę i bagażnik rowerowy z których korzystam.

Pojeździłem trochę po salonach i wstępnie podobają mi się:
a) Toyota Verso
b) Opel Zafira

Obydwa samochody w tej cenie są przyzwoicie wyposażone.

Na korzyść Toyoty przemawia opinia niezawodnego samochodu, fajny wygląd lecz w środku wygląda trochę skąpo/spartańsko.
Na korzyść Opla przemawia silnik 1.4 z fabrycznym LPG, ale nie wiem czy to odpowiedni silnik. Fajnie wygląda w środku.

Ze względu na wygląd żonka wykluczyła:
Peugeot 5008, Skoda Yeti, Dacia Lodgy, Citroen C4 Grand picasso, Renault .. nie wiem pamietam jak się nazywam, VW sharan i Seat Alhambra,

Ford Grand C-max - rozwiązania z siedzeniam to jak na dzisiajsze warunki to porażka. Mało miejsca i siedzenia nie chowane w podłodze.
Kia Carens - wykluczyłem bo naczytałem się o złych praktykach KIA w serwisie a cenowo nie było jakoś szałowo.
Na BWM raczej mnie nie stać.
penetratore
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 10 1997
Auto: VW Passat B5 Kombi
Silnik: 1.9 TDI 115KM AJM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Wrz 2015, 16:47

Wróżę że tematy giną w natłoku nowych.

A wracając do tematu to macie jakieś propozycje, sugestie co wybrać? Który silnik?...
penetratore
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 10 1997
Auto: VW Passat B5 Kombi
Silnik: 1.9 TDI 115KM AJM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

22 Wrz 2015, 20:46

Jak dla mnie Toyota z prostym benzyniakiem, który będzie bezproblemowy albo jak wolisz poczuć trochę pod butem to Zafira z silnikiem z turbo.
Więcej miejsca na ostatnich siedzeniach będzie w Zafirze

Tak myśle i praktycznie już wszystkie 7os. auta poodrzucałeś
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...