Minivan do 20k.

13 Sty 2020, 21:36

Witam ! Na wstępie dodam, że przeczytałem podobny temat na tym forum.
kombi-minivan-do-20-tys-vt118590.htm?hilit=minivan
U mnie wymagania są trochę inne, dlatego postanowiłem założyć temat.
Szukam auta do 20k, wraz z pakietem startowym, chyba, że będzie jakiś egzemplarz godny uwagi jestem w stanie dać na samo auto 20k. Przebiegi roczne 25tys km minimum. Auto dla rodziny 2+1, codzienne dojazdy do pracy, kilkadziesiat wiekszych tras po 600km w jedna strone.
Wymagania mniej wiecej :) : Skrzynia 6b, duży bagażnik (musi zmiescic wozek dla dziecka z bagazem), w miare komfortowe w podrozowaniu i co najwazniejsze, zeby bylo bezpieczne, wiec naszpikowane auta airbagiem mile widziane, silnik w miare dynamiczny, zeby bylo czym wyprzedzic na trasie i 140km/h po autostradzie zeby nie bylo utrapieniem, co do paliwa preferuje ON i w miare bezproblemowe silniki. Preferuje jakieś kombi z duzym bagaznikiem, badz minivana.

Moje typy do tej pory :
*Opel Zafira B (1.8 PB)
*Ford C-max (1.8 TDCI)
*Ford S-max (raczej nierealne w tej kasie 2.0 TDCI)
* Toyota Verso (2.0 d4d)
* Volvo V50 (jaki silnik ?)
*Opel Signum (1.9 CDTI), co do samej Vectry odpada, ale Signum jest ciekawy.
kubpat24
Nowicjusz

13 Sty 2020, 22:02

Zafira w sumie ok, poprawne auto
C-max S-max bierz 2.0 TDCI
Verso też jest ok
V50 może nie wygląda ale jest dość ciasnym autem
Pamietaj że masz jeszcze Tourana
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2020, 22:05

Dzieki za szybka odpowiedź :) No najbardziej chodzi za mną Ford S-Max, do 20k mozna znalezc jakies zadbane egzemplarze ? Jeszcze myslalem nad Renault Scenic III (1.9 dci 131KM), Tourany tez sa ciekawe, ale boje sie tych silnikow od VAG ;)
kubpat24
Nowicjusz

13 Sty 2020, 22:20

kubpat24 napisał(a):Tourany tez sa ciekawe, ale boje sie tych silnikow od VAG
a czego tu się bać? 1.6 TDI spoko, 1.9 TDI spoko może troszkę za słabe do tego auta ale jak chcesz mieć spokój a nie wyścigówkę to brać. S-max spokojnie do znalezienia w 20k a co do scenica to pozwól że przemilczę :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Sty 2020, 22:44

A jak z tymi silnikami 2.0 TDCi, którą wersję konna wybrać najlepiej ? , Są jeszcze jakieś bez DPF ? ;) Jeszcze myślałem nad E46 w kombi z końca produkcji, ale nie wiem czy zmieszczę wózek dla dziecka i do tego bagaże mojej i narzeczonej. W grę wchodziłoby jeszcze jakieś większe kombi z segmentu D, ale tutaj już nie wiem co będzie najlepszym wyborem...
kubpat24
Nowicjusz

13 Sty 2020, 23:01

Bez DPF to raczej za długo nie pojeździsz i odradzam takie zabawy :D
Ostatnio edytowany przez Marcel2727, 13 Sty 2020, 23:09, edytowano w sumie 1 raz
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...

13 Sty 2020, 23:17

Skąd taki wniosek ?
kubpat24
Nowicjusz

13 Sty 2020, 23:25

Może dlatego, że jest obowiązek posiadanie DPF? Auto pojedzie do kontroli i co? Jak już myślisz cenowo to samo wycięcie filtru też nie jest tanie, jeśli ktoś już coś takiego zrobi to i cena pójdzie w górę.

Nie wiem po co to usuwać? Może nagar? Chociaż przy takich dystansach o jakich napisałeś nie powinien być tak uciążliwy.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Sty 2020, 23:45

Co Ty tu odrazu z pociskiem na dpf, nikt tu nic o wycinaniu nie pisał.

Kubpat24 2.0 tdci bez DPFa występowały w wersji 140 konnej
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sty 2020, 08:32

Kao napisał(a):Kubpat24 2.0 tdci bez DPFa występowały w wersji 140 konnej

Ale tylko do roku 2008. Później miały już wszystkie.
Co do samego przypadku silnika Forda (PSA) 2.0 TDCI to spełnia on normy Euro 4 nawet bez filtra cząstek stałych, dlatego na badaniu w SKP nic złego nie wyjdzie. Stąd wiele osób usuwa filtr zostawiając samą puchę. Ale ja do tego nie namawiam i sam nie mam zamiaru tego robić. Może to upierdliwy komponent ale został stworzony w celu ochrony środowiska, w którym żyjemy i będą żyć nasze dzieci. Wycinanie uważam za skrajny egoizm.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

14 Sty 2020, 16:10

Panowie, a więc na polu bitwy zostaje Ford S-Max, jeśli chodzi o vany. Pytanie, czy do kwoty 20k znajdę jakieś rozsądne kombi z zapasem mocy ? :) Audi A4 B7 w zasięgu, lub jakieś inne kombi warte uwagi.
kubpat24
Nowicjusz

14 Sty 2020, 17:03

aple4 napisał(a):Ale tylko do roku 2008
do 2009 :wink: a i tak w tej kasie nie dosięgnie do tego rocznika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sty 2020, 23:04

Zmienię trochę segment. Dzisiaj wpadł mi w oko na parkingu Ford Focus w kombi. Przy cenie 20 tys jakie roczniki są w zasięgu przy moim budżecie ? I silnik oczywiście najlepiej jakieś 2 litrowa jednostka. Miejsca w środku może nie jest zbyt wiele, szczególnie na tylnej kanapie, ale duży bagażnik :) Jeszcze myślałem nad Citroenem C5 II gen z silnikiem 2.0 HDI
kubpat24
Nowicjusz

14 Sty 2020, 23:13

Volkswagen Sharan 1.9 TDI?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Sty 2020, 23:36

Z całym szacunkiem kolego, jak masz pisać byle co, nie pisz nic... Nabijasz posty czy co ? Zapytałem o konkretne egzemplarze. Sharan mnie nie interesuje, jak i cała grupa VAG. Przez chwilę przeszło mi na myśl Audi, ale odpuszczam, ceny są wygórowane na maxa a większość samochodów to gruzy, a zadbane sztuki są ze zbyt wygórowanymi cenami ;)
kubpat24
Nowicjusz