Minivan do 5 k

13 Kwi 2017, 16:45

Witam,potrzebuje pomocy w wyborze samochodu... otóż za ok 2 miesiące zaczynam budować swój dom i muszę zmienić auto ponieważ moje... kompletnie się nie nadaje do przewożenia czegokolwiek ("tuning").
Najbardziej interesują mnie minivany... no właśnie tylko jaki wybrać ... przeglądam oferty i głównie widzę berlingo,partnera,doblo,kangoo,peg 806..
Ale mimo wszystko nie wiem co z tego byłoby najlepsze do 5 tyś.
Wymagania to :
1. Benzyna lub LPG -tylko i wyłącznie. Nie stać mnie na diesla ^^
2. Jak najmniejsza awaryjność.
I to wszystko :))
Czytałem opinie o wszystkich tych autach i stwierdzam że najlepiej... kupić rower :D Może podzielicie się opiniami na temat tych aut , jak tam z awaryjnością itp ?
Dodam tylko że auto będzie musiało wozić ciężary do ok 300 kg :)
Pozdrawiam :)
PedroszV
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda accord VI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2017, 17:34

300 kg ,to powiezie każde auto ,nawet Cinquecento więc ciężarem bym się nie martwił. :)
Pytanie jest o gabaryty przewożonych przedmiotów i możliwości włożenia ich włożenia do auta.
Tutaj posiadanie np takiego "transportowca" jak Kangoo czy Partner nie jest już takie oczywiste ,gdyż dłuższych przedmiotów tymi autami nie przewieziesz... Owszem,klockowate przedmioty ,jakieś kleje-worki,panele podłogowe,kaloryfery - tak.
Ja bym się zastanowił czy aby nie lepszym wyborem będzie duże zagazowane,tanie kombi. Zawsze przewiezie listwy podłogowe,rurki czy rulon-wykładzinę. Bardziej się nada niż mniejsza ,kwadratowa paka Kangoora :naughty: A 300 kg nie jest problemem. Obalasz siedzenia i równomiernie rozkładasz worki z zaprawą.

Sądzę też że takie kombi ,może być w lepszym stanie niż wysłużone przez użytkowanie w małej firmie Doblo czy Berlingo ,którym wożono 20 skrzynek z narzędziami a czasem wory z węglem... :)
Co do konkretnych modeli ,to myślę :
-Vectra B
-Peugeot 406
-Nubira
-Laguna 1
-Mondeo mk II
-Fiat Marea Weekend

Przykładowe linki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

13 Kwi 2017, 17:37

Ja tu bym widział jakiegoś starego Passata B3 w kombi. Wujas takiego kupił własnie na budowę.

Berlingo jeździłem w poprzedniej firmie, tam ledwo grzejnik wchodził...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2017, 18:15

Dziękuje za propozycje,jednak i tak składniałbym się badziej minivanom,chociażby z tego względu że w moim akutalnym miejscu zamieszkania nie wjadę kombi pod dom ponieważ jest za długie(wjazd mam mocno utrudniony ),a stanie na ulicy jest niemożliwe ponieważ ulica jest za wąska... :/
Ogólnie miałem już peugeota partnera 1.9d i bardzo dobrze mi się nim jeździło i wszystko co chciałem to przewiozłem :D (w ogóle podobają mi się minivany),niestety krótko go miałem ponieważ silnik padł i nie opłacało się go ratować. Więc wracając do tematu,jaki minivan będzie najlepszym wyborem ? :)
PedroszV
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 18:21

PedroszV napisał(a):wracając do tematu,jaki minivan będzie najlepszym wyborem ?

A ten w najlepszym stanie. :yes:

Jeśli miałbym zwracać uwagę na coś innego oprócz stanu technicznego ,to zacząłbym szukanie od Berlingo.
Blacha najtrwalsza i materiały w kabinie niezłej jakości. poza tym najładniejszy (bliźniak Partner). :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

13 Kwi 2017, 18:33

Rozumiem,no dobrze dziękuje za pomoc :) Spróbuje wyszukać coś w normalnym stanie :)
PedroszV
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...