Miska olejowa !

29 Mar 2010, 05:27

A nie wiecie z czego jest wykonana miska olejowa w golfie 4 ? Odkręcę ją bez problemu czu koło pasowe Będzie przeszkadzać ? . Odkręcam same śruby i wyciagam czy jak ?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

29 Mar 2010, 06:43

rikiMor0102 napisał(a):A nie wiecie z czego jest wykonana miska olejowa w golfie 4

A co masz problem z wjechaniem na kanał i zobaczyc..Nie pamiętam :sad:
rikiMor0102 napisał(a):Odkręcę ją bez problemu czu koło pasowe Będzie przeszkadzać

Nie trzeba ściągać zadnego koła pasowego...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Mar 2010, 06:52

Na kanał żaden problem tylko muszę wiedzieć czy sprawdza się w praktyce spawana czy wymieniać. Jak wjadę na kanał to lepiej podjąć decyzję co robić. Nie wiem czy tylko odkręcenie paru śryb rozwiązuje problem demontażu dlatego pytam. Z twojej wypowiedzi wynika że odkręcam śruby i miska zdemontowana.
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

29 Mar 2010, 07:06

rikiMor0102 napisał(a):czy sprawdza się w praktyce spawana czy wymieniać

To moze być tak:jak byś nie zrobił to pozniej mozesz załowac..Nie mam patentu na to
co moze być lepsze...
rikiMor0102 napisał(a):Nie wiem czy tylko odkręcenie paru śryb rozwiązuje problem demontażu dlatego pytam

Ja tego tez nie mam przed oczyma..Jak wjedziesz na kanał to chyba zobaczysz co
trzeba jeszcze odkręcic zeby ją zdemontować...Pytałeś się o koło pasowe wału korb.
więc dalem Ci odp.ze na pewno nie... :!: :!:
rikiMor0102 napisał(a): Z twojej wypowiedzi wynika że odkręcam śruby i miska zdemontowana

Nic takiego nie napisałem... :!: :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Mar 2010, 10:53

Misy olejowe są stalowe i aluminiowe.
Problem przy spawaniu polega na rozgrzewaniu się misy w której jest olej. Jest to możliwe, wystarczy, że robi to ktoś kto ma wprawę, choć wiem, że nie każdy się tego podejmie, bo w teorii nie powinno się tego robić (zasady bezpieczeństwa i takie tam bzdury ;))

Do aluminiowych są specjalne kleje.

Kiedyś miałem taki problem, że przeciekała mi misa olejowa, ale w miejscu gdzie nie ma ciągle oleju (wysoko) i chlapało na obrotach silnika, a nie ciekło przez cały czas.
Rozwiercona została dziurka, wkręcony wkręt, a między wkręt a otwór namaziane specjalnym klejem do metalu.

Jak sprzedawałem auto to patent jeszcze działał :twisted: :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Mar 2010, 11:08

ze spawaniem miski jest tak na prawde 1 problem
mała długość o specyficznej strukturze (nie jest to prosty kawałek blachy), niestety zwykle po obspawaniu nie jest idealnie taka sama (zwłaszcza aluminiowa)
prościej jest ze stalową, choć tez się lubi odkształcić
trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy używka nie będzie lepszym wyjściem :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ogłoszony najbardziej niezawodną marką
    Brytyjski portal oferujący porady dla konsumentów Which? przygotował ranking niezawodności marek samochodowych. Pierwsze miejsce zdobył Lexus. To kolejna z wielu nagród, którymi w tym roku wyróżniono ...
    Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...