Mitsubishi Colt nie wchodzą biegi po wymianie sprzęgła

04 Wrz 2019, 21:41

Witam. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc ? Mam Colta CZ3 2006rok 1.3 95KM. W aucie zostało wymienione sprzęgło i od tamtej pory jedynka niemalże nie chce wejść, a wsteczny za każdym razem tak mocno zgrzyta, że aż trzęsie całym autem, biegi od 2 do 5 wchodzą normalnie. Sprzęgło zostało wymienione na nowe SACHS (komplet). Teraz wymienili pompkę sprzęgła również na nową, ale problem nie ustąpił. Mechanicy rozkładają ręce i mówią teraz, że to skrzynia biegów musi być uszkodzona choć pytam jak to możliwe skoro przed wymianą sprzęgła działała.
Jeśli ktoś ma pomysł bądź miał podobny problem to proszę o radę.
Turm00
Nowicjusz

• 04 Wrz 2019, 21:51

Problem ewidentnie jest w wysprzęglaniu, pewnie jest zapowietrzone, czasmi bywa tak że ciężko jest odpowietrzyć sprzęgło, czasami wymaga to dobrego patentu i dużo cierpliwości
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2019, 22:27

Mechanicy twierdzą, że odpowietrzyli. Przekaże to im by spróbowali kolejny raz. Dzięki za sugestie, mam nadzieję, że sobie z tym poradzą, bo auto przetrzymują już kilka tygodni. Dam znać co z tego wyszło.
    Turm00
    Nowicjusz

04 Wrz 2019, 23:07

Słuchaj ja kiedyś chyba z tydzien walczyłem z odpowietrzaniem Mini po wymianie sprzęgła, przelane litry płynu, kombinowane różne parenty i niby już było dobrze a zaraz znów nie do końca. Kiedyś miałem rovera też ile się namęczyłem to tylko ja wiem. Bywają takie auta.... mechanik podejrzewam że i tak będzie miał gdzieś Twoje ''podpowiedzi'' bo przecież to on jest mechanikiem a on wie lepiej, poprostu jeżeli nie potrafią tego zrobić to niech Ci oddadzą auto i zrobisz gdzie indziej. Nie ma nic gorszego jak trzymać auto długo, wymyślać historyjki i wymieniać wszytko w około bo ''może trafie''
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

04 Wrz 2019, 23:43

Tak będzie najlepiej gdy je zabiorę. Panowie w warsztacie sugerują tylko wymianę kolejnych części i nie gwarantują, że to napewno będzie działać, bo podobno pierwszy raz im się taka sytuacja przytrafiła. Dali mi skrzynie biegów do sprawdzenia. Zawiozłem ją do innego miasta gdzie zajmują się skrzyniami, dostałem odpowiedź: jest w pełni sprawna. Mechanicy od sprzęgła uznali, że źle sprawdzili albo kłamią. Paranoja... chcą ode mnie teraz zapłaty za sprzęgło gdzie oddają mi auto w gorszym stanie.
    Turm00
    Nowicjusz

04 Wrz 2019, 23:47

O tyle dobrze się zachowali że nie chcą kasę za wymianę, ja mam teraz taki panent, duża strzykawa i przez odpowietrznik wysprzęglika wpuszczać płyn a nie wyciągać, może taki panent zadziała
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

08 Wrz 2019, 19:46

Problem rozwiązany. Okazało się, że nowe sprzęgło było źle dobrane i nie wysprzeglało do końca. Zobaczył to dopiero inny mechanik. Po batalii z poprzednim odzyskałem stare i okazało się, że nie ma problemu z biegami, a tym bardziej że skrzynią. Teraz czas na reklamację i odzyskanie pieniędzy. Byłem ponad miesiąc bez samochodu, a problem był u samego źródła. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    Turm00
    Nowicjusz