Mitsubishi Lancer VIII 1.8 beznzyna 143km jaki olej wybrać?

17 Lis 2020, 21:23

Witam. Niedawno zakupiłem ów samochód i chciałbym wymienić w nim olej. Poprzedni właściciel zalał silnik 5W-40 i zastanawiam się teraz jakiego producenta wybrać. Możecie coś polecić?

Druga sprawa, samochód ma przejechane 111tysicy kilometrów, olej w skrzyni biegów nigdy nie był zmieniany, warto to zrobić?
MatiS911
Nowicjusz

18 Lis 2020, 12:33

MatiS911 napisał(a):Poprzedni właściciel zalał silnik 5W-40
Jaki to jest dokładnie olej?

Jakie masz zalecenia przez producenta w instrukcji co do oleju?
Nie wiem ile czasu jeździsz już tym samochodem ale zapytam :) Czy zaobserwowałeś jakieś ubytki oleju?

MatiS911 napisał(a):Druga sprawa, samochód ma przejechane 111tysicy kilometrów, olej w skrzyni biegów nigdy nie był zmieniany, warto to zrobić?
Jak najbardziej. W skrzyni olej warto wymieniać co około 50tkm lub co około 3 lata. To wszystko zależy jeszcze od tego jak jest użytkowane dane auto ale mniej więcej można takie wartości przyjąć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lis 2020, 19:17

Mitsubishi zaleca oleje 5W30 lub 5W40 klasy A3 minimum,skrzynia biegów 75W90,jeśli chodzi i wybór oleju,cóż,jest tylu producentów,że wybór masz ogromny,można wybrać coś,ale potrzebne informacje jak wyżej napisał Rokiko.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lis 2020, 20:21

Rokiko napisał(a):Jaki to jest dokładnie olej?

Tego nie wiem, rozmawiałem z poprzednim właścicielem i dowiedziałem się, że zawsze było wlewane 5W-40 ale nie pamięta jakiego producenta ostatnim razem olej był wlewany.

Rokiko napisał(a):Jakie masz zalecenia przez producenta w instrukcji co do oleju?

W instrukcji mam tylko takie coś, nic nie jest napisane o konkretnym producencie

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko napisał(a):Nie wiem ile czasu jeździsz już tym samochodem ale zapytam :) Czy zaobserwowałeś jakieś ubytki oleju?

Samochód mam już czwarty miesiąc i nie, nie było żadnych ubytków :)

Przyznam szczerze, pierwszy raz mam taką zagwozdkę jaki olej wybrać do samochodu dlatego liczę na waszą pomoc. Co do skrzyni to wyczytałem, że producent zaleca Dia queen NEW MULTI GEAR OIL API klasy GL-3, SAE 75w-80
MatiS911
Nowicjusz

18 Lis 2020, 21:14

Ja w Lancerze 1,6 stosowałem Valvoline synpower 5W40, do Outlandera leję taki sam.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2020, 01:49

Jeśli chodzi o skrzynię biegów ,to widocznie zmieniono index na właściwszy,zresztą ja nigdy nie zastosowałbym do żadnej skrzyni innego oleju jak 75W80 ,natomiast wedle producenta,widzę,że jednak skłania się bardziej do oleju lekkobieżnego,energooszczędnego spełniającego normę ILSAC,czyli 30 tkę,nie 40 tkę,gdy wrócę popatrzymy na oleje tej normy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny wpadnięcia w poślizg podsterowny i nadsterowny
    W okresie jesienno–zimowym zdecydowanie zwiększa się ryzyko wpadnięcia w poślizg. Leżące liście, kałuże, śnieg i lód – to czynniki sprawiające, że ślizgamy się po nawierzchni. Należy jednak pamiętać o tym, ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

27 Lis 2020, 19:24

Byłem dzisiaj u mechanika i wymieniłem olej na MOTUL 5W-40 znajomy leje go do Lancera już 4 rok i wszystko jest okey więc zaryzykowałem :)

Za to mechanik był trochę zmieszany tym, że chce wymienić olej w skrzyni biegów, twierdził, że zwykle tego się nie robi i przez zmianę oleju mogą *wypłukać się łożyska* i przez to skrzynia zacznie zgrzytać czy coś takiego..
Wstrzymałem się z wymianą bo nie wiem co o tym mam myśleć.
MatiS911
Nowicjusz

28 Lis 2020, 01:27

Mechanik ma rację,świerzy olej rozpuszcza łożyska a opiłki dobrze im służą,mają świetne własności smarne,dobrze,że nie wymieniłeś oleju w skrzyni,dalej słuchaj takich rad,które nijak się mają z logiką.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Gru 2020, 15:39

Ale widzisz, wszędzie piszą co innego.. na tym forum też było napisane, że olej w skrzyni biegów powinno zmieniać się co 6 lat albo po iluś przejechanych kilometrach. Nie byłem pewny jak ma się sprawa w Lancerach więc nie będę wymieniać tego oleju choć parę lat temu miałem Mazde rx8 olej w skrzyni wymieniłem i żadnego zgrzytania nie było słychać a auto jeździ po dziś dzień :)
MatiS911
Nowicjusz

01 Gru 2020, 18:43

Mati,jak myślisz,czemu skrzynie ,,lecą,, dlatego,że oleje są w nich wymieniane,czy wręcz przeciwnie,jeśli ktoś twierdzi,że świeży olej szkodzi,to?!Naturalnie skrzynia może długo pracować na niewymienianym oleju,do czasu,wszystko zależy od jakości oleju oraz stopnia ,,zawalenia,,magnesów w misie olejowej,specjaliści od skrzyń ASB twierdzą,że np.w Mercedesach W210 skrzynie automatyczne wytrzymywały 700 tyś km jeśli olej był wymieniany cyklicznie,w manualach ,,leciały,,łożyska w skrzyniach zaniedbanych serwisowo,tylne mosty,które praktycznie w M.są nie do zajechania ukatrupia słuchanie takich rad,że świeży olej szkodzi,nie słuchaj takich rad :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Gru 2020, 22:20

Wiesz, doświadczenia w tym temacie nie mam ale zgadzam się z tym co napisałeś wyżej. Myślałem, że mechanik zna się na rzeczy i po prostu wie co mówi :lol: Z ciekawości zadzwoniłem do serwisu Mitsubishi i po długiej rozmowie , dowiedziałem się, że jednak wypadało by ten olej zmienić zważywszy, że już 100 tys. dawno minęło. Teraz żałuję, że od razu nie zadzwoniłem do ich serwisu. Dzięki za pomoc :)
MatiS911
Nowicjusz

11 Gru 2020, 20:08

Oleje do skrzyni biegów Mitsubishi spełniające ich wymagania.

LIQUI MOLY. 75W80 GL3
Ravenol MTF 2 75W80
Shell SPIRAX manual transmission fluid S4G 75W-80
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2018

20 Gru 2020, 09:09

Jeśli masz silnik Mitsubishi o symbolu MIVEC lub CLAR-TEC
to parametry oleju dla tych silników są następujące
- SAE - ,0W20, 0W30, 5W30, 5W40
- ACE- A3/B3, A3/B4, A5/B5
- API : SM /SN
- certyfikacja ILSAC : GF4 lub GF-5

a dobre oleje to :

AMSOIL 0W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (AZO)
AMSOIL 5W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASL)
Millers Oils EE Longlife ECO 5w30
MJ-101 MITASU GOLD SN 5W-30 ILSAC GF-5 100% SYNTHETIC
ENEOS Premium Hyper S 5W30
Shel Helix Ultra 5W40
MOTUL ECO-NERGY 5W30

olej 5W40 jest olejem trochę o zbyt dużej lepkości wysokotemperaturowej i raczej na klimaty południowe: Włochy,Grecja,Hiszpania u nas też będzie pracował ale u nas nie ma takich wysokich temperatur aby aż tak zabezpieczać silnik .Olej 5W30 w zupełności wystarczy sam leję Amsoil 5W30 (ASL) to naprawdę dobry syntetyk a nie jakieś HC
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna