Poziom stanu oleju na ciepłym i zimnym silniku

17 Gru 2020, 09:43

Cześć,
dolewałem ostatnio olej.
Po rozgrzaniu i odczekaniu 30 min. Poziom jest taki

Na zimnym silniku jak auto postoi całą noc to cały bagnet jest w oleju. Olej sięga mniej więcej do czerwonej kreski

Czy olej jest w normie?
Jak powinno się mierzyć? Na ciepłym silniku czy na zimnym?
Bo według pomiarów na zimnym ma mocno ponad stan :( a na ciepłym podchodzi pod max
mbielus
Nowicjusz

Zdjęcia: 15
Auto: Opepl Astra IV

17 Gru 2020, 09:59

Stan ma być po rozgrzaniu silnika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2020, 10:00

Czyli rozumiem, że wszystko jest ok i nie ma co się przejmować stanem na zimnym silniku?
mbielus
Nowicjusz

17 Gru 2020, 14:52

To co opisujesz to wychodzi że na zimnym masz dużo ponad stan. czy bagnet dobrze wycierasz przy sprawdzeniu? Moim zdaniem za duża jest ta różnica. Fakt olej ścieka podczas dłuższego postoju ale żeby to się różniło aż tyle co u Ciebie to się nie spotkałem.

mbielus napisał(a):Po rozgrzaniu i odczekaniu 30 min. Poziom jest taki
Jest ok i tu nie masz czym się przejmować. Tak naprawdę olej możesz sprawdzić chwilę po wyłączeniu ciepłego silnika i określić jego stan :ok:

mbielus napisał(a):Czyli rozumiem, że wszystko jest ok i nie ma co się przejmować stanem na zimnym silniku?
Jest dobrze.

Dawno wymieniałeś olej? Silnik to diesel czy benzyna? Na bagnecie widać że już jest dosyć ciemny ten olej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Gru 2020, 15:15

Rokiko napisał(a): ok i tu nie masz czym się przejmować. Tak naprawdę olej możesz sprawdzić chwilę po wyłączeniu ciepłego silnik

Olej wymieniałem 7 miesięcy temu.
Bagnet dobrze wycieram.
Też właśnie dziwi mnie różnica na zimnym silniku.
Wcześniej nigdy nie sprawdzałem na ciepłym tylko zawsze na zimnym i nie kojarzę, żebym kiedyś miał taki stan.
mbielus
Nowicjusz

18 Gru 2020, 10:29

Najważniejsze że stan jest prawidłowy na ciepłym silniku jak sprawdzasz chwilę po zgaszeniu. Przy następnej wymianie sprawdź dokładnie ile wejdzie Ci oleju i ile spuścisz z silnika tak w ramach ciekawości. Możesz poczekać jak będzie spuszczał olej żeby zobaczyć czy jak silnik zupełnie wystygnie to czy zleci jeszcze trochę oleju :)

Silnik diesla masz tej Astrze? Bo rozumiem że to samochód z profilu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Gru 2020, 12:58

Posiadam taki sam efekt w swoim Fordzie,pojawiło się mi to po zastosowaniu preparatu do czyszczenia zaworu EGR na pracującym silniku,naturalnie po tym zabiegu poziom oleju wzrósł od max do poziomu podobnego jak na zdjęciu,jeżdziłem tak z tydzień,zlałem olej ,upuściłem dokładnie niecałe 5,czyli mniej jak wchodzi pod max,dzień wcześniej był max,,wlałem 5.6 l,czyli max na bagnecie,rano też max,zdziwiłem się okropnie gdy po kilku dniach zobaczyłem stan na bagnecie o 1 cm wyższy,dumałem nad tym i doszedłem do wniosku,że preparat udrożnił jakiś zaganarowany spływ oleju z góry silnika i ok 0.6 litra pozostało u góry,przez noc spłynął do miski,już zrobiłem 2000 km i oleju nie przybyło,pozostawiłem taki stan,tak jeżdżę.W tym wypadku odessałbym olej do stanu max,masz przelany stan,na zimnym silniku powinieneś mieć stan max,zawsze i wszędzie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Gru 2020, 17:07

Dzięki za rady i odpowiedzi. Wczoraj odessalem 200ml i mam teraz na ciepłym silniku między 1/2 a 3/4. Na zimnym trochę powyżej 3/4. Myślę że tak będzie ok. Może taka jest różnica bo olej ma już 7 miesięcy i jest dość gesty i potrzebuje więcej czasu żeby zleciał.
mbielus
Nowicjusz