Mitsubishi Pajero 3,2 DID - stuki w reduktorze

22 Lis 2009, 18:22

Mam Pajero 3,2 DID z 2002 r ma ok. 185 000 km, przy gwałtownej zmianie biegów słychać stukot ("prawie jak przeguby przy starcie w maluchu") tego rodzaju odgłosy osłabiają się przy włączeniu 2 napędu , chociaż ostatnio trochę głośniejsze, byłem w serwisie ASO, oczywiście mechanik mówi,że naprawa będzie bardzo kosztowna nie opłaca się i że te typy tak mają.
Ogólnie rzecz biorąc jeśli wymieniłem już dwu masowe koło zamachowe za 10 000 zł , to wolał być wiedzieć ile rzeczywiście może kosztować naprawa, a najpierw co jest zużyte (uszkodzone). Jeśli ktoś się orientuje proszę o pomoc.
MARIO
MIB
Nowicjusz

Miejscowość: Świętokrzyskie

22 Lis 2009, 19:11

przez internet to nikt Ci nie powie co się sypie :wink:

może to luzy w skrzyni/reduktorze? łańcuch się kończy?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Lis 2009, 19:45

Karson napisał(a):przez internet to nikt Ci nie powie co się sypie :wink:

może to luzy w skrzyni/reduktorze? łańcuch się kończy?

może być różnie jak łańcuch to drogo lepiej używany reduktor kupić ale możliwe że masz luz w układzie napędowym w innym miejscu ;) może to być krzyżak, może być luz na wielkolinie, może być na ataku :wink: zanim zaczniesz wymiane najdroższych części to popatrz na te tańsze, kiedy ostatnio smarowane były krzyżaki??

a co do dwumasy :mrgreen: sory ale w życiu bym nie wydał 100 kołą na dwumase jeśli przeróbka na jednomasowe i normalne sprzęgło kosztowała by mnie 4-5 tysi :mrgreen: zreszta niezły warsztat jak tyle za to krzykneli?? co to jest ASO??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Lis 2009, 21:19

ASO ( autoryzowana stacja obsługi ) lecz popularnie są to najdrożsi mechanicy, nie znający się na niczym i kasuący kupe kasy za pierdoły :mrgreen: iżeby tego mało było to mają swoje gildie prawie przy każdym salonie :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

22 Lis 2009, 22:23

Wezyrro napisał(a):ASO ( autoryzowana stacja obsługi ) lecz popularnie są to najdrożsi mechanicy, nie znający się na niczym i kasuący kupe kasy za pierdoły :mrgreen: iżeby tego mało było to mają swoje gildie prawie przy każdym salonie :mrgreen:
misiu kolorowy ja wiem co to ASO :mrgreen: pytam czy tam robił :mrgreen: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Lis 2009, 22:43

hahaha to jakaś demagogia jest ptałeś wyraźnie :mrgreen: :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...

26 Lis 2009, 13:51

Ogólnie ASO - w moim przypadku Salon Mitsubishi z Serwisem w Nowym Sączu.
Ale ogólnie ciężko znależć mechanika w świętokrzyskim, który by się podjął tego tematu.

[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 13:58 ]
A propo , dwumasowe wymieniłem bo mi wóz odmówił posuszeństwa , a nie że mnie swędziało 10 kafli.
:evil:
MARIO
MIB
Nowicjusz

Miejscowość: Świętokrzyskie

26 Lis 2009, 15:21

MIB napisał(a):Ale ogólnie ciężko znależć mechanika w świętokrzyskim, który by się podjął tego tematu.

w Kielcach, Tokarni Chomętowie masz warsztaty 4x4 zresztą
zresztą @Karson jest ze świętokrzyskiego zna lepiej temat gdzie warto jechać :wink:
a co do 2masy to szokuje mnie trochę cena a nie sam sens wymiany :neutral: za tą kase przerobił bym na 1masowe koło normalne sprzęgło i miał problem na zawsze z głowy :wink: no wózek by mi się na wolnych obrotach telepał bardziej :D ale mnie osobiście to nie przeszkadza bo pomykam starym klekotem z normalnym zamachem :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP