Mitsubishi Pajero 3,2 DID - stuki w reduktorze

22 Lis 2009, 18:22

Mam Pajero 3,2 DID z 2002 r ma ok. 185 000 km, przy gwałtownej zmianie biegów słychać stukot ("prawie jak przeguby przy starcie w maluchu") tego rodzaju odgłosy osłabiają się przy włączeniu 2 napędu , chociaż ostatnio trochę głośniejsze, byłem w serwisie ASO, oczywiście mechanik mówi,że naprawa będzie bardzo kosztowna nie opłaca się i że te typy tak mają.
Ogólnie rzecz biorąc jeśli wymieniłem już dwu masowe koło zamachowe za 10 000 zł , to wolał być wiedzieć ile rzeczywiście może kosztować naprawa, a najpierw co jest zużyte (uszkodzone). Jeśli ktoś się orientuje proszę o pomoc.
MARIO
MIB
Nowicjusz

Miejscowość: Świętokrzyskie

22 Lis 2009, 19:11

przez internet to nikt Ci nie powie co się sypie :wink:

może to luzy w skrzyni/reduktorze? łańcuch się kończy?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Lis 2009, 19:45

Karson napisał(a):przez internet to nikt Ci nie powie co się sypie :wink:

może to luzy w skrzyni/reduktorze? łańcuch się kończy?

może być różnie jak łańcuch to drogo lepiej używany reduktor kupić ale możliwe że masz luz w układzie napędowym w innym miejscu ;) może to być krzyżak, może być luz na wielkolinie, może być na ataku :wink: zanim zaczniesz wymiane najdroższych części to popatrz na te tańsze, kiedy ostatnio smarowane były krzyżaki??

a co do dwumasy :mrgreen: sory ale w życiu bym nie wydał 100 kołą na dwumase jeśli przeróbka na jednomasowe i normalne sprzęgło kosztowała by mnie 4-5 tysi :mrgreen: zreszta niezły warsztat jak tyle za to krzykneli?? co to jest ASO??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Lis 2009, 21:19

ASO ( autoryzowana stacja obsługi ) lecz popularnie są to najdrożsi mechanicy, nie znający się na niczym i kasuący kupe kasy za pierdoły :mrgreen: iżeby tego mało było to mają swoje gildie prawie przy każdym salonie :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

22 Lis 2009, 22:23

Wezyrro napisał(a):ASO ( autoryzowana stacja obsługi ) lecz popularnie są to najdrożsi mechanicy, nie znający się na niczym i kasuący kupe kasy za pierdoły :mrgreen: iżeby tego mało było to mają swoje gildie prawie przy każdym salonie :mrgreen:
misiu kolorowy ja wiem co to ASO :mrgreen: pytam czy tam robił :mrgreen: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Lis 2009, 22:43

hahaha to jakaś demagogia jest ptałeś wyraźnie :mrgreen: :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

26 Lis 2009, 13:51

Ogólnie ASO - w moim przypadku Salon Mitsubishi z Serwisem w Nowym Sączu.
Ale ogólnie ciężko znależć mechanika w świętokrzyskim, który by się podjął tego tematu.

[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 13:58 ]
A propo , dwumasowe wymieniłem bo mi wóz odmówił posuszeństwa , a nie że mnie swędziało 10 kafli.
:evil:
MARIO
MIB
Nowicjusz

Miejscowość: Świętokrzyskie

26 Lis 2009, 15:21

MIB napisał(a):Ale ogólnie ciężko znależć mechanika w świętokrzyskim, który by się podjął tego tematu.

w Kielcach, Tokarni Chomętowie masz warsztaty 4x4 zresztą
zresztą @Karson jest ze świętokrzyskiego zna lepiej temat gdzie warto jechać :wink:
a co do 2masy to szokuje mnie trochę cena a nie sam sens wymiany :neutral: za tą kase przerobił bym na 1masowe koło normalne sprzęgło i miał problem na zawsze z głowy :wink: no wózek by mi się na wolnych obrotach telepał bardziej :D ale mnie osobiście to nie przeszkadza bo pomykam starym klekotem z normalnym zamachem :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP