REKLAMA
Witam serdecznie,
Od kilku miesięcy jestem posiadacze Forda Mondeo MK4, rok produkcji 2010, kombi, 2.0 TDCi 140km, przebieg 280 tys. kilometrów.
Dwa tygodnie po zakupie byłem zmuszony wymienić koło dwumasowe. Zostałem uprzedzony przez poprzedniego właściciela, że nie było wymieniane. Sam nie czułem objawów jego zużycia. Nagle przy zmianie biegu usłyszałem charakterystyczny metaliczny dźwięk (Czy możliwe jest taka sytuacja, że bez objawów koło dwumasowe nagle się zepsuje?).
Wymieniłem koło dwu masowe wraz z całym zestawem (w tym sprzęgło), zmieniony został olej w skrzyni i uszczelniacz na wale. Po tym zaczęły się moje problemy.
Po pewnym czasie po opisanej wyżej wymianie usłyszałem dźwięki ocierania się, stukania podczas skręcania samochodem częściej w lewo niż w prawo. Z mojej obserwacji dźwięki wydobywają się podczas jazdy na pierwszym lub drugim biegu gdy obroty silnika wahają się od 1tys do 1,5tys obrotów. Dźwięk ten słychać przy skręcaniu, raczej nie słychać gdy samochód jedzie prosto. Jeśli skręcam i nacisnę sprzęgło odgłosy ustają.
Dodatkowo czasami jak puszczam sprzęgło na biegu pierwszym lub drugim, lekko szarpie samochodem. Nie pasuje mi również spalanie. Na niskich biegach jest bardzo wysokie gdy ruszam i mocniej wcisnę gaz to komputer pokazuje mi momentami nawet 35litrów. Ogólnie średnie spalanie wychodzi mi około 5l na 100km według komputera, ale jest to rezultat tego, że jeżdżę głównie poza miastami.
Od tego czasu byłym u kilku mechaników sprawdzono, czy nic nie ociera, wymieniono sprzęgiełko alternatora, sprawdzono paski, poduszki silnika i nic. Obawiam się, że coś złego dzieje się z silnikiem. Okazało się, żę poprzedni właściciel zmienił mapę silnika i podniósł moc z 140km na 163km i tak przejechał ostatnie 50 tys. kilometrów.
Prosiłbym o radę i pomoc w diagnozie co może być przyczyną? Gdzie szukać problemu?
Czy opisane odgłosy mogą wiązać się z jakimś błędem podczas wymiany koła dwumasowego?
Prosiłbym także o polecanie dobrego warsztatu w Szczecinie.
Z góry dziękuję i przepraszam za zbyt długi post!
Pozdrawiam!