Wymiana łożyska czy piasty tylnego koła - Citroen C4 cupe 2004 1.4

18 Wrz 2021, 22:55

Witam potrzebuje porady ,mianowicie padło mi łożysko w lewym tylnim kole a zamówić mogę albo same łożysko ,lub te z piasta ... Może ktoś już wymieniał i może mi doradzić jakie kupić ...
Dziękuję z góry i pozdrawiam Patryk .
Patryk111516
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
  • 19 Wrz 2021, 09:29

Będziesz to robił sam czy u Mechanika? Żeby wymienić łożysko potrzebna jest najczęściej prasa żeby je odpowiednio wycisnąć/wcisnąć na swoje miejsce. Wymiana samego łożyska wyjdzie na pewno taniej ale warto przed jego wymiana obejrzeć i piastę w jakim jest ona stanie najczęściej nie wymagana jest jej wymiana.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Wrz 2021, 13:18

Witam
    Będę to robił sam , mam prasę .
    Czyli jak wnioskuje z Pana wypowiedzi lepiej jest zakupić łożysko z piastą ?
    Do tego modelu Citroena ?
    Patryk111516
    Nowicjusz

20 Wrz 2021, 21:15

Patryk111516 napisał(a):Czyli jak wnioskuje z Pana wypowiedzi lepiej jest zakupić łożysko z piastą ?
    Do tego modelu Citroena ?
    A to musisz wiedzieć co tam masz . W katalogach jest łożysko i piasta . Z tym że o ile się orientuję być może błędnie ale .... Jakie tam hamulce masz z tyłu ? Bębny czy tarcze ? Do tarcz są łożyska a do bębnów piasty.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

21 Wrz 2021, 14:42

Dla pewności dodam kilka zdjęć.
    Ale posiadam tarczę ...
    Dziękuję oczywiście za wszelkie podpowiedzi w tej sprawie .

Wymiana łożyska czy piasty tylnego koła - Citroen C4 cupe 2004 1.4 Wymiana łożyska czy piasty tylnego koła - Citroen C4 cupe 2004 1.4
    Patryk111516
    Nowicjusz

21 Wrz 2021, 18:39

Piasta Ci nie potrzebna a łożysko . Z tym że te Twoje tarcze wyglądają tak trochę średnio . A może kupić nowe tarcze z łożyskami ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
      Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...
      Cadillac Eldorado Convertible
      Eldorado w niczym nie przypomina typowych, sportowych kabrioletów rodem z Europy. Trudno nazwać go smukłym, a na dodatek jest ogromny – w zależności od generacji jego długość przekraczała nawet 5,7 m! Równie ...

21 Wrz 2021, 19:23

Też tak właśnie myślałem ...
    A co do tarcz to tak już są kupione 2 komplety na przód oraz na tył ... Razem z klockami ...
    Dziękuję za pomoc . To moje pierwsze auto francuskie i mam nadzieję że mi jeszcze długo posłuży .... Pozdrawiam Patryk .
    Patryk111516
    Nowicjusz