Młody kierowca+współwłaściciel

23 Maj 2016, 20:41

Witam
Od kilku dni co chwilę porównuję sobie ceny ubezpieczeń na porównywarkach. Mam 18 lat i prawko od października 2015, jeżeli wpisuję siebie jako właściciela to ceny są min.3500zł, jak to zrobić aby ta składka nie była tak wygórowana? Mogę użyć zniżek mamy (-60%) tylko czy ja mam być głównym właścicielem, czy ona? Jak to najlepiej połączyć, a może mnie wgl. nie wpisywać w dowód?
taczker
Nowicjusz

Auto: W planach

24 Maj 2016, 08:50

Do 22 roku życia będziesz miał zwyżki w OC. Lepiej poczekać aż ukończysz 22 lata i dopiero wtedy pisać OC na siebie.
Inna opcja, to zrobić mamę współwłaścicielem ( lub mama właściciel a ty współwłaściciel - nie ma różnicy ) i wtedy będziesz przy niej zbierał zniżki, ale OC i tak dalej będzie wysokie, ponieważ dalej jesteś traktowany jako młodociany kierowca ( do ukończenia 22 roku życia ).
Jeżeli nie chcecie płacić wysokich składek, to mama niech będzie właścicielem i niech mama płaci OC ze swoimi zniżkami, aż ty skończysz 22 lata. Dodatkowo, warto ubezpieczyć OC od utraty zniżek ( dodatkowa opłata do OC, ale o jej wysokosć mama musi zapytać ubezpieczyciela ). Wtedy ty jeździsz autem na zniżkach mamy i w razie gdybyś ty spowodował kolizję, to mama nie traci zniżek. Tak to działa przynajmniej w PZU.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2016, 10:07

Czyli nie mam wpisywać siebie w dowód rejestracyjny i czy dodatkowo w tych głupich pytaniach odpowiedzieć że NIE będzie jeździł samochodem inny kierowca poniżej "coś tam coś tam"? Czy jeżeli takiej odpowiedzi udzielę a podczas prowadzenia samochodu przeze mnie dojdzie do wypadku to czy ubezpieczyciel będzie robił jakieś problemy?
taczker
Nowicjusz

24 Maj 2016, 10:16

Dając mamę na właściciela i siebie jak współwłaściciela(Zaznaczając że będę tylko współwłaścicielem i nie będę kierował samochodem!, składka roczna wynosi od. 840zł rocznie w Allianz, potem Axa 889zł, Aviva 889zł i tak dalej.
Czy nie było by potem problemów związanych właśnie z pytaniem w poprzednim poście?
taczker
Nowicjusz

25 Maj 2016, 09:48

Jeżeli nie poda się ubezpieczycielowi, że młoda osoba też będzie użytkownikiem pojazdu, to w chwili wypadku spowodowanego przez tego młodego kierowcę, ubezpieczyciel może zakwestionować swoją całkowitą odpowiedzialność. Efektem będzie obniżenie wypłaconego odszkodowania (o ok. 20% - dokładny procent zależy od towarzystwa).
Dlatego nawet jeśli nie będziesz właścicielem auta, to lepiej podać ubezpieczycielowi, że będziesz używać samochód.
Sięgnij po nasz przewodnik po [link do Ubea wygasł], by dowiedzieć się więcej ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

25 Maj 2016, 10:23

@taczker proste pytanie, prosta odpowiedź ;) wchodź śmiało na porównywarkę a nasze call center czy konsultant na LiveChat pomogą Ci momentalnie w znalezieniu najkorzystniejszej z opcji, odpowiedzą na Twoje pytania dotyczące współwłasności i dzięki temu będziesz miał jasną sytuację ;)
Zamieszczam Ci również link z naszej akademii wiedzy o ubezpieczeniach, który zawiera wskazówki do wyliczenia jak najniższej składki :naughty:
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie
    TEMS – pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie – Toyota Soarer – luty 1983. Obecnie trudno wyobrazić sobie samochód o wysokich osiągach bez elektronicznego systemu sterowania parametrami zawieszenia. ...
    Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...

25 Maj 2016, 18:11

pzu ubezpieczenie od OC od utraty zniżek 20 zł rok temu było 10 zł
a ubezpieczenie szyb to 120zł i sie zastanawiam nad tym bo mam 2 rysy na szybie od kamieni
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007