Młody nie znaczy nieobliczalny..w skutkach

02 Lut 2014, 23:50

Witam was serdecznie mam 23lata i nieco ponad rok temu zdałem egzamin na prawo jazdy . tak się fajnie złożyło że ruszyliśmy na szturm ośrodków nauki jazdy grupą z znajomymi ok 5 osób
ja byłem tym najbardziej roztrzepanym co zazwyczaj jest wszędzie i nigdzie największy zawadiaka większość nie wróżyła mi zbyt dobrze przewidując że szybko w cos wypier**** :shock: :P
Jak sie okazało po zdaniu prawka z mojej piątki znajomych nie ma nikogo kto zachował czyste konto ...klasyczne najechania na tył ,stłuczki,otarcia,itpi.td pozaco ciekawe MNĄ! a zrobiłem juz w nieco ponad rok 28tys kilometrów! a jeżdze naprawdę dużo! bez drasnięcia otarcia itp..Dlaczego,,,Może to geny bo w rodzinie mam samych swietnych bezwypadkowych kierowców... ale zasada jaka wyznaje to ograniczone zaufanie do innych użytkowników na drodze... czyli bardziej zwracam uwage na zachowanie i przewidywanie ich ruchów na jezdni niżeli moich własnych! :) to taka mała anegdotka odnosnie tego... jak to niekiedy ten najgorszy okazuje sie jednym z lepszych...nobo jednak jestem dumny z tego:) pozdrawiam i życze szerokości ! :ok:
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków

03 Lut 2014, 17:43

BNA napisał(a):zasada jaka wyznaje to ograniczone zaufanie do innych użytkowników na drodze... czyli bardziej zwracam uwage na zachowanie i przewidywanie ich ruchów na jezdni niżeli moich własnych!

A może ta "bezwypadkowość" jest związana z tym roztrzepaniem w sposób taki, że po prostu więcej widzisz.. Taki spokojny żółw zanim skuma, ze coś się może stać to już drze lakier sąsiadowi na parkingu.. A Ty widzisz "dookoła glowy" .. :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Lut 2014, 04:49

:ok: Oby tak zostało jak piszesz jak najdłużej :) oczywiście nie życząc nikomu wypadku przy okazji :)
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków

04 Lut 2014, 14:59

Wiesz młody nie znaczy najgorszy, ja mam tyle lat co ty (23), a prawko od 3 lat no prawie 4 lata :D ale też nie miałem ani mandatu ani kolizji. A do tego jestem handlowcem to dużo robię kilometrów po Polsce.
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

28 Lip 2014, 17:17

Jak się myśli to wypadków się nie ma. Wypadki nie są powodowane przez prędkość, warunki drogowe i inne ale właśnie przez absolutny brak myślenia na drodze. Trzymaj czyste konto :) :ok:
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Sie 2014, 13:42

Jak to mawiał mój św. pamięci dziadek, " oczy trzeba mieć nawet na "zapleczu" :)"
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...
    Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...

01 Wrz 2014, 13:30

Dobry kierowca to uważny i rozważny kierowca. Prowadzenie samochodu polega na wykonywaniu wielu zadań jednocześnie i być może własnie to znakomicie odpowiada twojemu temperamentowi, dlatego też nie miałeś żadnej stłuczki czy wypadku. Oczywiście czasem takie sytuacje nie są zależne od nas, kiedy np. ktoś nas najedzie, ale w większości przypadków można jakoś uniknąć wypadku.
sebade
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi C4

04 Wrz 2014, 10:36

SSolo napisał(a):Wiesz młody nie znaczy najgorszy, ja mam tyle lat co ty (23), a prawko od 3 lat no prawie 4 lata :D ale też nie miałem ani mandatu ani kolizji. A do tego jestem handlowcem to dużo robię kilometrów po Polsce.

Mam wrażenie że istnieje stereotyp, że Wy młodzi (no ja już swoją 20-tkę miałem dawno temu ;) ) jesteście gorszymi kierowcami, bo niby porywczy, nieodpowiedzialni itd. Takie jest postrzeganie mediów, a przede wszystkim WORDów, które coraz to bardziej utrudniają egzaminy na prawko.
Jankis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1984
Auto: Honda Civic 2001

21 Maj 2019, 14:05

Predyspozycje to jedno, ale doświadczenia na drodze nic nie zastąpi. To tak jak godziny spedzone za sterami samolotu.
Marek99
Początkujący