Świeżak - jak zacząć przygodę z motoryzacją?

02 Lip 2019, 11:05

Hej mam na imię Mateusz. Mam 17 lat i chodze o najzwyklejszegoego liceum. Od jakiegoś czasu bardzo interesuje mnie motoryzacja. Rzecz w tym że nie wiem od czego zacząć. Chciałbym w przyszłości umieć naprawić swój samochód czy wymieniać części itp. Jednak kompletnie nie wiem jak zdobywać tą wiedzę i od czego zacząć. Licze na waszą pomoc ☺
Mateo2002
Nowicjusz

02 Lip 2019, 11:39

Na początek warto np. sezonowo zaczepić się gdzieś do pracy w jakimś warsztacie żeby poznać pewne podstawy, później jakieś kursy. Dużo poradników ciekawych jest też dostępnych w internecie ale tu trzeba zwracać uwagę na takie które są polecane i pokazują jak coś naprawić zgodnie ze sztuką.

W sumie interesując się motoryzacją mogłeś wybrać technikum samochodowe w którym już pewnych rzeczy byś się nauczył.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Lip 2019, 15:45

Dobrze sie składa bo mój wujek ma taki warsztat mieszka niedaleko mnie ☺
A są jakieś luźne np weekendowe kursy samochodowe?
Mateo2002
Nowicjusz

02 Lip 2019, 19:15

Oglądać filmy, vlogi motoryzacyjne no i czytać nasze forum :ok: my jestesmy w temacie po kilka, kilkanaście lat a każdy czegoś nowego sie uczy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2019, 20:23

Czytać fora, oglądać filmiki, kupić jakieś książki i czytać, pytać dużo, samemu sprawdzać ryzykować i miec chęci. Ogólnie są kwalifikacje zawodowe na mechaników, można iść i zrobic. Ja sam z tego forum i książek nauczyłem się wiele no i oczywiście samemu grzebać i pytać.
gber44