Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy

07 Paź 2022, 12:04

Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele innych elementów. A jakie są korzyści? Zmniejszenie wydatków na paliwo, redukcja emisji zanieczyszczeń do środowiska oraz poprawa bezpieczeństwa i płynności ruchu pojazdów. Czyli kierowca jeżdżący ekonomicznie nie tylko oszczędza, ale działa także dla dobra innych.

1. Przyspieszaj zdecydowanie i hamuj silnikiem
  2. Na drodze nie jesteśmy sami
  3. Inne sposoby na zmniejszenie zużycia paliwa
Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
Większość samochodów zużywa najmniej paliwa przy prędkości od 50 do 80 km/h. Im wyższa prędkość, tym większe zużycie paliwa. Przy prędkości 120 km/h samochód zużywa ok. 20% więcej paliwa, niż jadąc 100 km/h(1). Kluczowe jest utrzymywanie stałej prędkości, unikanie bardzo dynamicznego przyspieszania i hamowania oraz obserwowanie i przewidywanie ruchu na drodze – mówi Adam Bernard, dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault. – Warto zwrócić uwagę na to, że efektywna energetycznie prędkość odpowiada mniej więcej limitom prędkości na wielu odcinkach w miastach. W utrzymaniu stałej prędkości w trasie pomoże tempomat, jednak czasami lepiej zwolnić, wjeżdżając na wzniesienie, a następnie wykorzystać siłę grawitacji i odzyskać pierwotną prędkość przy okazji zjeżdżania z góry.

Przyspieszaj zdecydowanie i hamuj silnikiem

"Jadąc "eko" pamiętajmy, żeby podczas ruszania zwiększać prędkość zdecydowanie, dociskając pedał gazu mniej więcej do ¾ i zmieniajmy biegi na wyższe, gdy tylko jest to możliwe. Kiedy rozpędzimy auto do odpowiedniej prędkości, starajmy się utrzymać zamierzoną prędkość na możliwie wysokim biegu. W momencie przyspieszania redukujmy biegi i zdecydowanie wciskajmy pedał gazu. Całą operację należy wykonać dynamicznie, ale płynnie. Dla ułatwienia monitorowania bieżącego zużycia paliwa proponuję przełączenie wyświetlacza na aktualne zużycie paliwa i porównanie wartości przy różnej dynamice ruszania" wyjaśnia dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.

Równie istotne jest hamowanie. Obserwując sytuację przed nami, starajmy się przewidywać z wyprzedzeniem sytuację na drodze i reagować z wyprzedzeniem. Jeśli widzimy, że będziemy musieli zwolnić lub się zatrzymać, najpierw zdejmijmy nogę z gazu. Następnie, gdy obroty zaczną spadać, redukujmy biegi po kolei, hamując silnikiem oraz w miarę potrzeby wspomagajmy się hamulcem.

Na drodze nie jesteśmy sami

Ważne, aby oprócz skupiania się na zmniejszeniu zużycia paliwa pamiętać także o tym, że na drodze nie znajdujemy się sami i nasz styl jazdy nie może stwarzać zagrożenia dla innych uczestników ruchu czy prowokować ich do ryzykownych zachować. Przykładowo zbyt wolna jazda drogą ekspresową albo autostradą może być niebezpieczna, utrudniając ruch pozostałym kierującym, zbyt wolne rozpędzanie się również.

Inne sposoby na zmniejszenie zużycia paliwa

Na zużycie paliwa wpływa nie tylko styl jazdy kierowcy, ale także takie elementy, jak bagażnik dachowy czy przewożenie rowerów. Osłabiają one aerodynamikę pojazdu i w ten sposób powodują większe spalanie. "Jeśli nie korzystamy z bagażnika dachowego lub na rowery, lepiej je zdemontować na okres jesienno-zimowy" mówi Adam Bernard. Każde dodatkowe obciążenie również wpływa na poziom spalania. Badania pokazują, że 25 kg dodatkowego bagażu to wzrost zużycia paliwa o 1(1). "Obecnie w wielu samochodach dostępne są tryby "eko", które wspomagają kierowcę w oszczędzaniu paliwa. Nawet jeśli auto nie posiada takich narzędzi, możliwe jest monitorowanie spalania. Wystarczy wdrożyć zasady jazdy ekonomicznej na 2-3 miesiące i zapisywać terminy tankowania oraz przejechane kilometry. Średnia pozwoli nam obserwować postępy" radzi ekspert Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.

To teraz pytanie do Was :) Jakie stosujecie sposoby na zaoszczędzenie paliwa? Czy warto jeździć oszczędnie i czy widać różnicę przy tankowaniu? Czy też jest ona tak znikoma że nie warto sobie tym zawracać głowy? Jakie są wasze opinie na ten temat...

źródło: (1) nrcan.gc.ca/energy-efficiency; Szkoła Bezpiecznej Jazdy Renault | autor: Redakcja
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13113
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

07 Paź 2022, 13:16

Nie rozumiem, dlaczego w artykule o oszczędzaniu paliwa wspomina się o tempomacie :?: Jadąc na tempomacie silnik zawsze więcej spali. W szczególności jak się jedzie pod górkę. I nie zawsze po wjechaniu pod górkę, jedzie się z górki...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2022, 20:20

Ważne jest by zachować możliwie duży dystans, wtedy nie musimy zbyt często używać hamulca i nie zwalniamy za każdym razem, gdy kierowca przed nami zdejmie nogę z gazu.
Co do hamowania silnikiem, to się nie zgodzę. Lepiej jest dojeżdżać do skrzyżowania, czy ronda na luzie. Nawet automaty(nowoczesne) mają funkcję "żeglowania".
Optymalne byłoby dojechanie 200-300m na luzie i wytracenie pozostałej zbędnej prędkości za pomocą silnika. Ale nie jesteśmy sami na drodze i ja hamuję przed samym skrętem, czy rondem, by nie doprowadzać do rozstroju nerwowego, kierowców jadących za mną :mrgreen:
Ale najważniejsza jest prędkość. Spokojnym kierowcom auta zawsze palą mało :D
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2022, 14:10

yeti65 napisał(a):Co do hamowania silnikiem, to się nie zgodzę. Lepiej jest dojeżdżać do skrzyżowania, czy ronda na luzie.

No ale jadąc na luzie spalasz paliwo. Hamując silnikiem nie spalasz go wogóle. Więc gdzie tu oszczędność paliwa dojeżdżając na luzie?
Co do żeglowania, to też nie jest to do końca takie ekonomiczne, ponieważ w trybie żeglowania, silnik spala paliwo. Najprościej mówiąc, żeglowanie w automacie, to włączenie luzu w manualu. Oprócz tego, żeglowanie jest aktywne od pewnej prędkości - coś koło 80 km/h chyba. Więc podczas dojeżdżania do skrzyżowania czy czerwonego światła, to już nie działa. No i jeszcze sprawa hamulców - żeglując, nie hamujemy, a więc trzeba używać hamulca. A hamując silnikiem hamujemy, a więc tego hamulca używamy tylko w ostatnim momencie, czyli jak musimy się zatrzymać. A bardzo często jest tak, że hamując silnikiem, hamulców nie używamy wogóle, bo zanim dojedziemy do świateł, to ci przed nami już ruszą. A zanim dojedziemy do skrzyżowania, to wytracimy na tyle prędkość, że wystarczy tylko skręcić i jechać dalej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Paź 2022, 07:06

MotoAlbercik napisał(a):No ale jadąc na luzie spalasz paliwo. Hamując silnikiem nie spalasz go wogóle. Więc gdzie tu oszczędność paliwa dojeżdżając na luzie?

Ale jadąc na luzie spalasz minimalne ilości paliwa(poniżej 1 l/100km) na dłuższym dystansie.
Ja zależnie od prędkości mogę dotoczyć się do skrzyżowania bez dużej utraty prędkości między 300, a 500m. Hamując silnikiem nie pokonasz nawet 100m. Czyli 400m jedziesz normalnie(5l/100km), a 100m z zerowym zużyciem, a żeglując 500m, masz zużycie max 1l/100km.
Żeglując masz na tych 500m 4 razy niższe zużycie paliwa, niż przy hamowaniu silnikiem.
Między innymi dzięki takiej jeździe, mało ludzi wierzyło mi w 7l benzyny w Outlanderze, a i w 6,5-7l gazu w Dusterze ciężko co niektórym uwierzyć :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Paź 2022, 17:20

yeti65 napisał(a):Ale jadąc na luzie spalasz minimalne ilości paliwa(poniżej 1 l/100km) na dłuższym dystansie.

Ale jednak to paliwo spalasz.
yeti65 napisał(a): Hamując silnikiem nie pokonasz nawet 100m.

eeee, opowiadasz...Ja silnikiem z prędkości 60 km/h hamuję spokojnie 400 metrów, zmieniając biegi od 5 czy 4 aż do dwójki. A jak jest z górki, nawet nie wielkiej to już wogóle. Nie mów, że z prędkości 60 czy nawet 50 km/h wyhamujesz auto na 4 czy 3 biegu w 100 metrów...
A do tego przy żeglowaniu zużywasz hamulce...Więc nie dość, że spalasz paliwo, to jeszcze zużywasz hamulce.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...

09 Paź 2022, 19:03

MotoAlbercik napisał(a):eeee, opowiadasz...Ja silnikiem z prędkości 60 km/h hamuję spokojnie 400 metrów,

No to nie wiem ile byś przejechał na luzie? 5km? :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Paź 2022, 19:47

yeti65 napisał(a):Ja zależnie od prędkości mogę dotoczyć się do skrzyżowania bez dużej utraty prędkości między 300, a 500m. Hamując silnikiem nie pokonasz nawet 100m. Czyli 400m jedziesz normalnie(5l/100km), a 100m z zerowym zużyciem, a żeglując 500m, masz zużycie max 1l/100km.
Żeglując masz na tych 500m 4 razy niższe zużycie paliwa, niż przy hamowaniu silnikiem.

Dosyć ciekawa teoria ale żeby ją udowodnić trzeba by kilka k.km. zrobić każdym z tych sposobów na "hamowanie".

Ogólnie coś w tym jest chociaż ja trzymam się zasady wyhamowania na biegu co w/g mnie też daje dobre wyniki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2022, 22:29

szybki napisał(a):Ogólnie coś w tym jest chociaż ja trzymam się zasady wyhamowania na biegu co w/g mnie też daje dobre wyniki.

Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia. Moja teoria u mnie się broni, na co wskazują wyniki spalania. Musisz przyznać, że 7l w Outlanderze to bardzo dobry wynik(pomiary z tankowania).
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Paź 2022, 07:51

yeti65 napisał(a):Musisz przyznać, że 7l w Outlanderze to bardzo dobry wynik(pomiary z tankowania).

Tak ale może byłby niższy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

10 Paź 2022, 08:13

MotoAlbercik napisał(a):Ja silnikiem z prędkości 60 km/h hamuję spokojnie 400 metrów,
dawaj film bo w to nie da się uwierzyć.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Paź 2022, 09:55

yeti65 napisał(a):No to nie wiem ile byś przejechał na luzie? 5km?

No 5 km napewno nie. Nie wiem co cię śmieszy...Ale napewno nieco więcej niż podczas hamowania silnikiem. Sprawa przecież prosta.
Kao napisał(a):dawaj film bo w to nie da się uwierzyć.

Wiara, to już twoja sprawa. Ja się do niego nie wtrącam.
Zawsze można przecież sprawdzić jaka jest droga hamowania silnikiem z prędkości 60 km/h zaczynając hamowanie od np. 4 biegu aż do drugiego. Jakiż problem? Oczywiście w zależności od auta te odległości mogą się różnić, ale nie będą to jakieś wielkie sprawy.
A tak na marginesie Kao, w jaki sposób nagrać taki filmik z hamowania silnikiem i żeby było widać odległość?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Paź 2022, 10:02

Najdalej zajedziemy hamując silnikiem przy zapięciu najwyższego biegu który zmieniamy dopiero przed zatrzymaniem mając już bardzo niską prędkość pomijam jazdę na luzie bo tu będzie dystans prawie dwa razy dłuższy niż hamowanie silnikiem na najwyższym biegu.

Hamowanie z redukowaniem biegów skraca nam tą drogę.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

10 Paź 2022, 10:04

Moskito napisał(a):Najdalej zajedziemy hamując silnikiem przy zapięciu najwyższego biegu który zmieniamy dopiero przed zatrzymaniem mając już bardzo niską

Grubo :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

10 Paź 2022, 10:11

MotoAlbercik napisał(a):A tak na marginesie Kao, w jaki sposób nagrać taki filmik z hamowania silnikiem i żeby było widać odległość?
licznik liczy prawda? jakim autem to robiłeś? automat manual? na jakim biegu, sprawdzę sobie to dziś z ciekawości.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4