Mocna benzyna, rozsądny wybór do 50tyś.

28 Lut 2019, 10:05

Jestem na etapie szukania trochę mocniejszego samochodu niż dotychczas. Było za mną parę Renówek (Meganki), Mazd (6) czy Opli (Astra i Vectra C).
Chciałbym teraz coś mocniejszego (wszystko czym jeździłem rozpędzało się do setki w 9-11 sekund). Jeździłem przez chwilę ostatnio samochodem, który rozpędzał się do setki w około 7 sekund, osiągi to też chyba nie wszystko jeśli chodzi o takie wrażenia z jazdy ale chciałbym kupić coś z podobnymi osiągami. Będzie to daily, nie poruszam się samochodem do pracy więc nie będzie, aż tak tłuczone. W weekendy trasy po 300-500km. Samochód będę trzymał 2-3lata, tylko benzyna i prawdopodobnie będzie zakładana instalacja lpg.
Przeglądałem rynek samochodów, budżet to 50tyś na samo auto (na jakieś naprawy, opłaty czy lpg mam powiedzmy na to pieniądze osobno).
Nie miałem jeszcze styczności z żadną marką premium. Nie spodziewam się raczej spalania na poziomie aut, którymi jeździłem czy małych kosztów utrzymania. Nie chcę też pompować auta non-stop pieniędzmi, powiedzmy szukam jeszcze czegoś rozsądnego na co można sobie pozwolić nie wydając na samochód ponad połowy jego wartości w ciągu tych 2-3lat. Rocznie robię około 15-17tyś km więc lpg chyba zwróci mi się po roku.
Prosiłbym o opinię propozycji, które wstawiam i jakich mogę się spodziewać kosztów utrzymania lub, które będzie najrozsądniejsze?
Szukałem samochodów w przedziale cenowym 30-50tyś, bo jeśli znajdzie się i coś 'rozsądnego' w tym niższym pułapie to dlaczego nie. Pojemność max 3-3.5l

Jako, że miałem już Mazdę 6:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]

Szczerze powiedziawszy najbardziej podobają mi się Mercedesy, nie wiem jak z ich utrzymaniem podobno zawieszenie drogie. Jakie są wasze opinie na temat tych propozycji, a może czego innego szukać?
Z góry dziękuje za pomoc.
Tuchon
Nowicjusz

28 Lut 2019, 13:11

Tuchon
Nowicjusz

28 Lut 2019, 14:15

Ja zaproponuje Volvo S60 / V60 z benzyną 2.5, spokojnie zagazować się da, spalanie żaden kosmos, mocna i trwała jednostka. Koszt utrzymania pomiędzy Mondeo a Mercedesem, ciekawe wyposażenie i dobre wykończenie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Lut 2019, 14:29

Popieram przedmówcę :)
ale osobiście jestem też za c klasą, od 2007/08 poprawili silniki 3.0 i 3,5 więc powinno być dość bezawaryjnie i dynamicznie :) odpuść na pewno to clk za 23tys, tego typu egzemplarze powinny być co najmniej dyszkę droższe więc z tym musi być mocno coś nie tak..
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

28 Lut 2019, 16:56

S60 bardzo mi się nie podoba wersja poliftowa. Jeśli wybierać S60 lub S80 to które konkretnie silniki?
O tych Mercedesach klasy C zacząłem czytać i widzę, że jest trochę egzotyka, bo wszystko to amerykańce i w większości po grubych przygodach. Opłaca się to ściągać z Niemiec czy lepiej z USA i czy świeczka warta zachodu?
Tuchon
Nowicjusz

28 Lut 2019, 20:43

Do volvo silniki od 2.5 w górę tak samo s60 czy s80. W DE też dostaniesz auta USA :) nie łatwo znaleźć wersję Eu w dużej benzynie
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

28 Lut 2019, 22:54

Z propozycji na pewno odpadają Fordy, bo nie przerobisz w opłacalny sposób na gaz. W209 ze Stanów, podobnie jak czarne w204, a więc kwestia ustalenia jak bardzo były rozbite
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004