Mocna osobówka do 35 000zł

18 Mar 2016, 21:21

Cześć, szukam dla siebie samochodu. Wcześniej rozglądałem się za E36, potem za E46, jednak teraz przemyślałem sprawę i BMW raczej nie wchodzi w grę, aczkolwiek nie wykluczam. Teraz szczegóły:
1. Wymagania:
- tylko i wyłącznie benzyna dobrze współpracująca z LPG
- moc od 200KM w górę, chce mieć bezpieczny zapas mocy. Jeździłem E36 2.8 coś tam zmodyfikowanym (ok. 210KM), Vel Satisem 3.5 V6, E46 330i, Grand Cherokee 5.7, Hondą Prelude 2.2 (260KM) i to właśnie Honda zrobiła na mnie wrażenie, reszta bez wodotrysków. Dlatego chce coś szybszego.
- pojemność raczej do 3.0
- Turbo, kompresor, N/A - nie ma znaczenia
- napęd – preferowany dobry napęd na 4 łapy. Preferuję napęd na 4 koła, ze względu na bezpieczeństwo i nasze piękne i górzyste miejscami krajobrazy, które zimą stają się pułapką nie do pokonania. Jednak nie wykluczam FWD i RWD.
- Wyposażenie: komplet poduszek, ABS, ESP, klimatyzacja, reflektory ksenonowe, ewentualnie skóra. Generalnie im więcej sensownego wyposażenia tym lepiej. Nie mówię tu o jakiś bajerach, tylko o rzeczach przydatnych, mających wpływ na bezpieczeństwo i które mogą ułatwić codzienne użytkowanie samochodu (np. czujniki parkowania, lampy ksenonowe)
- nadwozie - dowolne
- stosunkowo niska awaryjność (wiem, że każdy samochód psuje się, ale nie chciałbym żeby psuł się ponadprzeciętnie często)
- serwis w miarę w rozsądnej cenie, natomiast nie oczekuję kosztów serwisowania na poziomie Golfa IV czy Astry
2. Samochód będzie mi służył póki co tylko weekendowo (pracuję w delegacji), raz w tygodniu trasa 200km, po bułki do sklepu, jeśli sytuacja się zmieni to i do dojazdu do pracy i kilka razy w roku jakaś dłuższa trasa (wakacje, itp.)

Cena do 35 000zł. Wiem, że mam bardzo duże wymagania, ale swoje ciężko zarobione pieniądze chce wydać jak najlepiej. Mam kilka swoich typów, ale o nich później. Na razie dam wykazać się Wam i liczę tutaj na pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam!
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Mar 2016, 21:38

Co jak co ale mi tutaj pasuje Audi S4 B5 2,7 biturbo
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

18 Mar 2016, 21:41

Właśnie przeszło mi to przez myśl, ale auto już lekko trąci myszką. Jest już trochę stare. No i pytanie jak z serwisowaniem 2.7 Biturbo?
Slim17
Początkujący

18 Mar 2016, 21:47

Przy takich wymaganiach nie patrz na roczniki itp. Liczą się w końcu osiągi.

2,7bit - silnik jak silnik tylko ma dwie sprężarki, które trzeba wymienić jak się zepsują.
Bardziej popatrz na zwiększony koszt serwisowania tylnego zawieszenia w przypadku quattro na tle zwykłego A4 oraz np. znacznie droższe hamulce
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Mar 2016, 21:50

Osiągi fakt liczą się, ale w połączeniu z bezpieczeństwem. Jest ono dla mnie bardzo ważne, bo przy dużej mocy trzeba też skręcić i zahamować, a nie daj Boże w razie wypadku... im więcej systemów bezpieczeństwa tym lepiej. A jak wiadomo młodsze auta są lepiej przystosowane pod tym względem. Ale fakt ja rocznikiem samochodów nie kupuję.
Slim17
Początkujący

18 Mar 2016, 21:51

TO jak patrzysz na bezpieczeństwo bierne to B5 nie jest najlepszym wyborem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...
    Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...

18 Mar 2016, 21:53

No właśnie, dlatego wspomniałem, że ten model A4 jest już trochę opatrzony. Chociaż podejrzewam, że zapiernicza przeokrutnie i nie straszne mu deszcz i śnieg.
Slim17
Początkujący

19 Mar 2016, 11:36

Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje? Bo S4 owszem fajne auto, ale może coś świeższego?
Slim17
Początkujący

19 Mar 2016, 11:55

Slim17 napisał(a):Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje? Bo S4 owszem fajne auto, ale może coś świeższego?

Za 25k będzie seria V8 bez lpg a z lpg trochę drożej... 5,8s do 100km/h (katalogowo) :D ćwiartka 14,5s no i 441nm przy 3,4k rpm :twisted:
Ten wygląd bez progów i listew + 5-6k. liczę z felgą i małą glebą :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2016, 12:09

Może jakieś mocniejsze Volvo S60 pierwszej generacji?

Mazda 3 lub 6 MPS:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Mar 2016, 12:19

W tym budżecie można pomyśleć o cichociemnej s60-tce R - 2.5t 300KM w serii no i spełnia wymóg bezpieczeństwa :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2016, 12:48

Właśnie po beemce rozglądałem się za S60 I gen. Szukałem T5 AWD w manualu i najlepiej po lifcie. Ale w PL praktycznie nie do dostania. T5 i przedni napęd to jakaś porażka, na suchym przy ostrym starcie nie ma trakcji, a widziałem jak to na mokrym i na śniegu próbuje jeździć to nie, dziękuję. Za duża moc i brak szpery dyskwalifikuje ośke. Co do R-ki to chyba braknie na ładny egzemplarz. Chociaż samochód jest fantastyczny, napęd na 4 łapy, manual 6 i ten dźwięk...
Martwi mnie jedynie aktywne zawieszenie, amortyzatory z tego co patrzyłem są dość drogie, a wiadomo trzeba się liczyć z koniecznością ich wymiany.

Mazda 3 odpada, za mała troche, co do 6 MPS to jeśli gnije tak jak egzemplarze z początku produkcji to odpada. No i pytanie jak z serwisem tego silnika.

Lex, całkiem fajny wóz, ale pojemność 4L i automat. Właśnie w pierwszym poście nie wspomniałem, preferuje raczej manual.

Jestem okropnie wybredny co do samochodów, każdy mi to mówi, ale nie chce popełnić błędu przy wyborze. 35k to nie jest mało kasy, dlatego się tak waham i wybrzydzam.
Slim17
Początkujący

19 Mar 2016, 13:09

Slim17 napisał(a):Lex, całkiem fajny wóz, ale pojemność 4L i automat. Właśnie w pierwszym poście nie wspomniałem, preferuje raczej manual.

Co do pojemności to akurat nie ma znaczenia bo spalanie ma mniejsze od 3,0 a często porównywalne do małych silników szczególnie w trasie...

Co do automatu to ja też jestem zwolennikiem manuali ale... jak nie wymagasz strzelania ze sprzęgła podczas robienia winkli albo walki o ułamki sekund podczas zmiany biegów to V8ka jest gitaraowa pod automat ze względu na charakterystykę. I tu raczej żadne r4/r6 nie zbliży się do V8 frajdą normalnej jazdy chyba że z turbo. Juz nie wspomnę o odczuciach vvti+V8 :D

Volvo fajna sprawa chociaż manuali jest 0,0 w ofertach
Ostatnio kolega mi wspominał ze miał jechać tego obejrzeć może byłby ok.
[link do oferty na Allegro wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2016, 15:24

No wygląda ładnie ta R-ka, tylko licznik wyskalowany ma w milach, więc sprowadzone jest pewnie ze Stanów. I ten opis... jakaś powieść jakby pisał o nim sam producent, zachwalając każdy element tego auta.
Slim17
Początkujący

19 Mar 2016, 15:40

szybki napisał(a):Ostatnio kolega mi wspominał ze miał jechać tego obejrzeć może byłby ok.
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 30135.html
nie no fajny i ten kultowy kolor skórki, ale te halogeny pasują jak pięść do nosa :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004