Samochód do 10000-11000zł

26 Mar 2016, 18:52

Witam.Mam zamiar zmienić samochód na inny.Potrzebuję porady co będzie dla mnie najlepsze i za czym się rozglądać.Podam również samochody nad którymi myślałem.

Budżet:10000zł-11000zł

Rejon:Jestem z województwa Podlaskiego-Białystok,ale również rozważam opcję zakupu samochodu w województwie Mazowieckim-bliżej Podlasia i Warszawy.

Użytkowanie:Samochód będzie używany w mieście jak i trasie.Codziennie na pewno 100km lub więcej.

Własne potrzeby:Na pewno klimatyzacja,dodatkowe wyposażenie typu elektryczne szyby,lusterka itp. mile widziane,musi być 5 drzwiowy.

Pojemność nie większa jak 1.6.Jeżdżę spokojnie,nie potrzebuje dużej pojemności ani niesamowitych osiągów.Dobrze by było gdyby silnik nadawał się do lpg.Rozważam zakup samochodu już z instalacją lpg,ale nie jest to konieczne,może być również sama benzyna a lpg założę po zakupie.Chciałbym aby autem dało się spokojnie wyprzedzić bez żadnych problemów.Jeździć będę najczęściej sam,czasami w kilka osób.Samochody nad którymi myślałem to:
Honda Civic VII 1.4/1.6.Jest to jak na razie faworyt.Myślę że spokojnie spełnia moje wymagania.
Peugeot 307 1.6.Bardzo mi się podoba,ale opinie z tego co wiem i czytałem nie są najlepsze.Jakieś problemy z elektroniką itp.Jeżeli to mit to proszę o jakieś wyjaśnienia bo też poważnie zastanawiam się nad tym samochodem.Bardzo mi się podoba i wyposażenie super.
Seat Ibiza III 1.4.

Jeżeli są jakieś inne auta godne rozważania to proszę o propozycje.Każda rada mile widziana.Dodam jeszcze że szukam kogoś kto mógłby ze mną,oczywiście za opłatą podjechać i pooglądać kilka aut aby wybrać to najlepsze.Nie znam się bardzo dobrze na samochodach,myślę że tu ktoś z forum mógłby mi dużo pomóc jeżeli jest taka możliwość.
Ostatnio edytowany przez Piotrr, 27 Mar 2016, 14:51, edytowano w sumie 1 raz
Piotrr
Nowicjusz

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Mar 2016, 21:13

Mógłby ktoś podpowiedzieć co wybrać?
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 14:52

Ponawiam.
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 14:56

Civic jest spoko, 1.4 ekonomiczny, jeżeli jeździsz wolno to spokojnie wystarczy, ma pewien zapas mocy do wyprzedzania w górnym zakresie obrotów. Problemy lubi sprawiać skrzynia, trzeba zwrócić na nią uwagę podczas zakupu. 307 problematyczny. Znaczy się - jak się dba to się ma bardzo dobrze, ale wymaga sporo uwagi i na pewno droższy w utrzymaniu niż taki Civic. Ibiza III jest mniejsza i raczej nie patrzyłbym na to auto, bardziej w kierunku Leon I/A3/Golf IV (to jeden pies w zasadzie), ale z silnikiem 1.8 - pali podobnie jak 1.6 a nie ma problemów z dynamiką.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

27 Mar 2016, 15:32

Co do Civica VII za 10000zł za jaką pojemnością mogę się spokojnie rozglądać?Czy 1.6 jest do kupienia czy bezpieczniej w tej kasie brać 1.4?Dodam że lpg zainstaluję po zakupie,ale w Civicu chyba oba te silniki nadają się do lpg?Ostatnio było dosyć fajne ogłoszenie Civica VII pojemność 1.4 po faceliftingu za około 10-11 tyś zł.Dość szybko się sprzedał.Dojazd do miasta zajmuje mi zazwyczaj jakieś 15 minut,później większość km robię w mieście.Tak jak pisałem dziennie wychodzi około 100km lub trochę więcej.Od poniedziałku do piątku jest to około 500km,rocznie jakieś 25 tyś km.Wiadomo jakiś wypad większy od czasu do czasu się trafi ale rzadko.Rozumiem że tak jak piszesz 1.4 również spokojnie mi wystarczy?Co do Peugeota 307 1.6 to warto rozważyć zakup?Który z tych dwóch samochodów będzie lepszym wyborem Civic VII czy 307?
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 15:59

Spośród tej dwójki czysto mechanicznie Civic 1.4 z LPG będzie najlepszym wyborem - mała awaryjność, spoko spalanie i koszty części na przyzwoitym poziomie. Peugeot będzie nieco wygodniejszy ale problematyczna elektronika i nieco wyższe spalanie zawyżą koszty i będą drażnić. Wizualnie moim zdaniem Civic wygląda słabo, ale jeżeli to ci nie przeszkadza - zdecydowałbym się na niego.
Żółtek
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Maxity Euro V - mała ciężarówka
    Renault Maxity – mała ciężarówka (samochód dostawczy) zabudowana na bazie ramy z wagonową kabiną, wprowadzona na rynek w 2007 r., poddana została wielu modyfikacjom wraz z wejściem w życie nowych norm ...

27 Mar 2016, 16:10

Wrzucam oferty nad którymi myślałem,co o tym sądzisz?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 16:11

Jak wyglada regulacja luzu w tym civiku?
Bartek048
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2013
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Corsa C
Silnik: 1.0 60km
Rok produkcji: 2005

27 Mar 2016, 16:45

Ta pierwsza do opłat,ale czy i tak nie za tanio?
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 16:52

IMO najbardziej zaufanie budzi drugi Civic - co prawda miał malowany zderzak, ale to norma w autach używanych w mieście (moja Cytryna ma większość elementów powtórnie malowanych, bo kobieta w mieście taką kolubryną nie podołała :evil: ). Trzeci za tani jak na ten silnik, ogólnie opis, tytuł itp. śmierdzą handlarzem. 307 wygląda przyzwoicie, ale szczerze mówiąc wydaje się trochę za tani, więc coś pewnie jest na rzeczy.
Żółtek
Aktywny

27 Mar 2016, 16:57

A co powiesz odnośnie tego pierwszego Civica?Bo on jest do opłat to wychodzi z opłatami jakieś 8500zł,ale ten przebieg ciekawe czy jest prawdziwy czy kręcony.Czy warto patrzyć i kierować się przebiegiem przy zakupie auta?
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 17:01

Przebieg... jakby był powyżej 350kkm to można się zastanawiać, czy to ma jeszcze sens, ale w 15 letnim aucie poniżej 200kkm to w większości kręcone bajery. Za 8400 z opłatami to na 99% szrot. IMO koleś ściągnął z Niemiec i jak się zorientował, jaki badziew kupił to chce się pozbyć jak najszybciej nawet nie płacąc opłat.
Żółtek
Aktywny

27 Mar 2016, 17:07

W drugim Civicu jak sugerujesz że zderzak był powtórnie malowany to samochód mógł mieć jakiś wypadek czy kolizję?Jak to sprawdzić?Czy miernik lakieru coś by pomógł czy pytać o postawienia do ASO w celu kompletnego sprawdzenia auta.Za jakimi samochodami mogę się jeszcze rozglądać w tej kwocie które spełniają moje wymagania?
Piotrr
Nowicjusz

27 Mar 2016, 17:12

Bardziej sugeruję obcierkę jakąś, bo błotniki tył i klapa wyglądają ok. Ew lekką stłuczkę, niegroźną. Miernik sporo pomoże. I w takim budżecie lepiej wziąć ze sobą jakiegoś zaufanego mechanika i pojechać obejrzeć kilka aut. Za jeden dzień takiego jeżdżenia weźmie pewnie nie więcej jak ASO za jeden czy dwa auta.

Co do innych modeli - Leon/Golf/A3, Corolla E11 (ale to raczej górna granica budżetu), Astra G (za 9k idzie ogarnąć z 1.8 silnikiem i w b. bogatym wyposażeniu).
Żółtek
Aktywny

27 Mar 2016, 17:17

Dzięki za pomoc.Będę się rozglądał również za autami które podałeś.Rozumiem że za 10000zł jeżeli chciałbym Civica VII to tylko 1.4?Dojazd do miasta zajmuje mi 10-15 minut,dużo więcej jeżdżę po mieście także nie ma potrzeby brać większych silników niż 1.4/1.6 bo jeżeli Civic mało pali to i może nie będzie potrzeby zakładania lpg.
Piotrr
Nowicjusz