Mocne auto dla 2+2 sedan lub kombi do 35-45tys

20 Sty 2016, 16:32

Witam,

jeździłem długo firmówką, aktualnie jej już nie mam i "na szybko" kupiłem Golfa 5 w hatchbacku. Przyszedł jednak nowy rok i powoli zaczynam oglądać się za czymś co będzie większe i sprawi więcej radości. Fakty:

2 osoby dorosłe i 2 foteliki samochodowe
Kierowca 190cm wzrostu
raczej manual skrzynia
bagażnik dobrze aby był duży jeśli sedan lub w miarę duży jeśli kombi
spalanie z grubsza nieistotne ale nie chcę turbo, dwumasów, drogich wtrysków itp.
chciałbym aby auto dobrze wyglądało, miało kopa i generowało jak najmniej poza paliwowych kosztów oraz usterek przez co stałoby u mecha po kilka dni.
rejon poszukiwania auta to mazowieckie, małopolskie i pomiędzy nimi
przebieg około 15k rocznie, raczej 10k po mieście (z szybkimi przelotami po kilka km obwodnicą, reszta korku), pozostałe 5k drogi krajowe i autostrady.
ze względu na drogi krajowe chciałbym też szybsze autko tak aby w pełni obciążone dobrze ciągnęło od 100km/h przy wyprzedzaniu ciągu tirów.

Budżet jest dość luźny, z jednej strony podoba mi się w miarę accord 2.4 sedan - ładne widuję się od 30tys, ale może warto kupić droższy egzemplarz bo po którymś roku coś istotnego poprawili?
Kusi mnie tez BMW E91 (sedan mi się zupełnie nie podoba) w trzylitrowej benzynie ale przed liftem żeby nie było wtrysku bezpośredniego. Tutaj obowiązkowo Mpakiet musiałby być u mógłbym wydać nawet i 50k jeśli byłby tyle wart konkretny egzemplarz (a może jechać do Niemiec poszukać?).

może ktoś coś jeszcze ciekawego dorzuci do propozycji?

dzięki
Tomek
szakq
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf 5
Silnik: 1.9 TDI 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2016, 18:06

Mazda 6 II 2.5
Honda Accord VII 2.4
Mercedes W211/S211
BMW E60/E61
Subaru Legacy
Renault Laguna 2.0T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2016, 20:43

szakq napisał(a):nie chcę turbo, dwumasów,
niestety dwumas jest w sporej liczbie benzyniaków, czego nie wszyscy są świadomi, ale jest o wiele mniej awaryjny niż w dieslach. Jednak co Ci zawiniło turbo? :sly:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Sty 2016, 21:08

Z tej propozycji zastanawialem sie jeszcze nad e61, spalanie pewnie bedzie litr wieksze przy tym samym motorze w porownaniu do e91 ale czy sa jakies przypadlosci jednego lub drugiego o ktorych powonienem wiedziec?

Odnosnie turbo to mialem je od zawsze w malym dieslu, w sredniej benzynie i malej benzynie, od czasu kiedy przejechalem sie e46 330i, a zwlaszcza e60 m5 zapragnalem sprobowac wolnossacej benzynki na dluzej
szakq
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Silnik: 1.9 TDI 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2017, 11:12

Po małej przerwie wracam do tematu, co sądzicie drodzy Koledzy i Koleżanki o tych autkach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oraz

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bambambam
Nowicjusz

Przebieg/rok: 7tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...