20 Sty 2016, 16:32
Witam,
jeździłem długo firmówką, aktualnie jej już nie mam i "na szybko" kupiłem Golfa 5 w hatchbacku. Przyszedł jednak nowy rok i powoli zaczynam oglądać się za czymś co będzie większe i sprawi więcej radości. Fakty:
2 osoby dorosłe i 2 foteliki samochodowe
Kierowca 190cm wzrostu
raczej manual skrzynia
bagażnik dobrze aby był duży jeśli sedan lub w miarę duży jeśli kombi
spalanie z grubsza nieistotne ale nie chcę turbo, dwumasów, drogich wtrysków itp.
chciałbym aby auto dobrze wyglądało, miało kopa i generowało jak najmniej poza paliwowych kosztów oraz usterek przez co stałoby u mecha po kilka dni.
rejon poszukiwania auta to mazowieckie, małopolskie i pomiędzy nimi
przebieg około 15k rocznie, raczej 10k po mieście (z szybkimi przelotami po kilka km obwodnicą, reszta korku), pozostałe 5k drogi krajowe i autostrady.
ze względu na drogi krajowe chciałbym też szybsze autko tak aby w pełni obciążone dobrze ciągnęło od 100km/h przy wyprzedzaniu ciągu tirów.
Budżet jest dość luźny, z jednej strony podoba mi się w miarę accord 2.4 sedan - ładne widuję się od 30tys, ale może warto kupić droższy egzemplarz bo po którymś roku coś istotnego poprawili?
Kusi mnie tez BMW E91 (sedan mi się zupełnie nie podoba) w trzylitrowej benzynie ale przed liftem żeby nie było wtrysku bezpośredniego. Tutaj obowiązkowo Mpakiet musiałby być u mógłbym wydać nawet i 50k jeśli byłby tyle wart konkretny egzemplarz (a może jechać do Niemiec poszukać?).
może ktoś coś jeszcze ciekawego dorzuci do propozycji?
dzięki
Tomek