Mocne auto do 15 tys?

18 Mar 2016, 23:40

Witam :)
Obecnie jeżdżę skórą fabią 1 60 KM. Na trwałość narzekać nie mogę, ale dynamika jazdy ( a raczej jej brak) jest nie do zniesienia.
Rocznie robię około 15 tys km, auto rzadko będzie widziało miasto i korki.
Interesuje mnie segment C/D, benzyna lub benzyna+gaz, moc najlepiej od 180 KM w górę, skrzynia manualna. Szukać auta mogę po całym województwie pomorskim. Najbardziej interesują mnie silniki z turbodoładowaniem, gdyż nie jest wykluczone że będę bawił się w podkręcanie mocy, aczkolwiek wolnossących nie odrzucam :D
Moje typy :
Volvo s60 2.4t
VW Golf/Passat/bora 1.8 t
Saab 1.8t/2.0t
Audi a3/a4 1.8t
Mercedes c klasa/clk z kompressorem
Bmw e46 2.5+
Co o nich sądzicie? Na wszelkie propozycje jestem otwarty.
Pozdrawiam serdecznie.
ziommmmm15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

19 Mar 2016, 02:54

Ja bym dorzucił apropo grupy VW - Seat Leon 1,8T.
Ogólnie to szukałbym 1,8T w Audi A3 po lifcie lub Leona.
Passat czy A4 nie ma sensu, bo większe koszty utrzymania, zawieszenie itd..oprócz tego moc musiała by być znacznie większa żeby to jechało porównywalnie do Leona czy A3
z 1,8T jak się postarasz to spokojnie 200-210 wyciągniesz. Szukaj najlepiej wersji 1,8T 180 KM od razu.

No chyba ze szukasz czegoś większego no bo Golf/A3/Leon to typowe kompakty, przestrzeni nie ma i takie auta na trasy i w miasto.
E46 fajne auto ale czy coś znajdziesz dobrego, dużo zajechanych jest i w kiepskim stanie, z mocnymi silnikami.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2016, 07:14

Dzięki za odpowiedź :)
Faktycznie nie pomyślałem o leonie, a kompakty zdecydowanie mi wystarczą.
Ile orientacyjnie można wyciągnąć z tego 1.8t po modyfikacjach ( słyszałem że są na nie podatne) i czy lubi się z lpg?
ziommmmm15
Nowicjusz

19 Mar 2016, 09:28

ziommmmm15 napisał(a):le orientacyjnie można wyciągnąć z tego 1.8t po modyfikacjach

Tak naprawdę z 1,8t można wyciągnąć sporo tylko musisz wiedzieć ile chcesz wydać kasy i do jakiego momentu ma to dla Ciebie sens.

Na początek doprowadź zakupione auto do serii a potem zapodaj zwykłego wirusa który podniesie parametry o 15% - 20%... napisałem parametry bo zwracaj uwagę na przyrosty nie tylko mocy ale i Nm oraz jego dostępność.

Później jak Ci się znudzi zabijesz jedno sprzęgło :D to możesz iśc mocniej robiąc to co we wszystkich autach z T czyli wydech z down p., dolot i ICek zyskasz następną moc ale przede wszystkim odetkasz auto.

A jak się znowu Ci opatrzy zapodany set-up to możesz fantazjować kwestia $$$ ale długo żeby pisać w tym temacie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2016, 20:43

Co myślicie o tych autach: [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
A może macie jakieś inne propozycje?
ziommmmm15
Nowicjusz

19 Mar 2016, 21:39

Ta a6 c5 słabo jedzie jak na tą pojemność,żeby to w quattro było to jeszcze.

[link do oferty na Olx wygasł] - wg mnie to wielodcieniowy, i 14k wyświetleń ma i nikt nie kupił?

A3 nawet nawet można obejrzeć.

Popatrz na:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] w sedanie z tym silnikiem

Saab
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Linki poglądowe.
Kieł
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...