,,Mocne'' auto - jaki budżet jest wystarczający

21 Cze 2019, 18:17

Kason napisał(a):To znaczy przy takiej kasie (50k) fajnie gdyby była opcja czujników. Zegary i reszta to tam nie problem, bo to zawsze można samemu z czasem wymienić.
Kwestia tego, że bardzo mało u nas tego jest i z częściami również nie będzie problemu?
Nie skreślajmy mnie, że jestem, aż takim 'Januszem'. Chciałbym do końca wyczerpać ten temat czy równie dobrze można kupić auto do 20, 30 czy 50k. I w którą stronę ,,warto'' dopłacić.

Powtórzę : poszperaj w necie, sprawdź strony dedykowane wtedy może zobaczysz czemu każda 350ka ma licznik w milach i czy faktycznie jest tak trudna do serwisowania.

Zresztą to samo tyczy się innych marek szczególnie w opcjach bardziej ambitnych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Cze 2019, 18:59

Siedziałem dosłownie przed chwilą w IS 250 i nie spodziewałem się że to tak ciasne auto. Była to jeszcze wersja z szyberdachem i przy moich 189cm wzrostu nawet się nie mieściłem, nawet ustawiając fotel maksymalnie do dołu źle mi się siedziało.
Jeździłem autem, które miało podobną wysokość
1425 mm - IS 250
1420 mm - Megane I
I w Megance jako tako miałem jeszcze minimalny zapas miejsca. Może to też kwestia szyberdachu ale nie wiem czy i bez niego byłoby tak przestronnie... Nie wiem jak wypadają inne auta w tym segmencie. Zresztą E46 miało wysokość 1369 mm więc to może też nie tego kwestia.
Dziwnym trafem-nietrafem Lexus dla mnie trochę juz odpadł, pewnie w GSie byłoby mi lepiej.
Kason
Nowicjusz

21 Cze 2019, 22:48

Mam 180cm.wzrostu i niestety ale w is2 było mi ciasnawo. Dało się przeżyć ale temat nie do załatwienia.
szybki
Moderator - Tuning

21 Cze 2019, 23:25

Może to też kwestia szyberdachu ale raczej i bez niego jak na taką budę to nie ma tam za dużo miejsca.
Znalazłem jeszcze coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chociaż najbliżej i najlepiej jakbym dorwał coś w łódzkim, nawet pod przymiarkę. W tym Mercu z linku wyżej to siedziałem kiedyś w poprzedniej generacji czyli W208 i bezproblemowo się mieściłem. Bardziej przestronne niż E46.
A ta Maxima to gabarytowo wyjdzie to samo co GS widzę.
Nie znalazłem nic więcej prócz wysypu BMW i Audi. W przypadku BMW czy Audi może lepiej zainteresować się czymś starszym niż 2000r?
Kason
Nowicjusz

22 Cze 2019, 00:07

Maxime odpuść.
szybki
Moderator - Tuning

22 Cze 2019, 09:52

Ogólnie to masz dwie opcje:
- starsze auto, prostsze konstrukcyjnie, tańsze w naprawach, ale z racji wieku może wymagać inwestycji,
- auto nowocześniejsze, bardziej skomplikowane, ale mniej wyeksploatowane. niestety z tymi nowocześniejszymi konstrukcjami mogą pojawiać się bardzo drogie naprawy.

Jeśli chcesz jakieś mniejsze autko to polecam:
Renault Laguna III 2.0T (liftback lub coupe, z 4 kołami skrętnymi - 4 Control)
Volvo C30/S40 2.5T
Mercedes CLK 320/500
Saab 9-3 2.0T
Audi A4B6 1.8T 190KM
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

26 Cze 2019, 11:48

Najbardziej z tego zainteresowała mnie Laguna 2.0T (coupe) lub to CLK.
Ale... a propo E90/E60 zacząłem się interesować E39 w wersji 530i ale bardziej 535/540i - bo podobno koszty utrzymania między tymi dwoma wersjami nie są jakieś odległe.
Pytanie jest takie czy szukać wersji z vanosem lub bez?
Kason
Nowicjusz

27 Cze 2019, 10:05

Ktoś coś?
Kason
Nowicjusz

27 Cze 2019, 13:45

Mocne sportowe w gazie i automacie-? nie....to nie może się udać.Bez jaj ;-) Nie idź tą drogą.No chyba że chcesz jeździć"taczką" ale z tematu nie wynika byś szedł w tym kierunku.Też kiedy zaczynałem,myślałem podobnie,ale szybko mnie wyprowadzono z takiego toku myślenia.Szukaj auta z lat 90-2000 góra.Nie szukaj współczesnych wydmuszek,aut projektowanych przez księgowych,bo radości z jazdy i owej prędkości będzie tyle co kot napłakał.Popatrz na japończyka i włoskie,na pewno znajdziesz coś dla siebie,coś co zaspokoi twoje ambicje i da radość z jazdy.Pamiętaj-gaz w aucie sportowym to profanacja i nawet nikomu głośno o tym nie mówi,jeżeli rzeczywiście go sobie założysz ;-)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Rok produkcji: 1997

27 Cze 2019, 15:09

Ja bym chyba w takim budżecie stawiał na jakąś fajną, 2-3 letnią używkę z segmentu D. Tylko chyba darowałbym sobie sprowadzanie z zagranicy. W segmencie D można wybierać w autach po kontraktach leasingowych. A takie auta są często brane w leasing przez właścicieli małych firm, więc z pewnością będą dobrze wyposażone. Tym bardziej, że teraz jest już sporo firm na rynku, które oferują takie modele po kontraktach, chociażby ............
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Cze 2019, 20:13, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Mariko
Nowicjusz

27 Cze 2019, 16:24

Na miejscu autora to raczej bym szukał takich aut

Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2019, 16:11

Renault w coupe niestety odpuszczam, zastanawiało mnie ciągle to 535i z automatem i porównałem nawet z ciekawości z tym Fordem.
Ford ciutkę większy wymiarowo (nie wiem jak w środku) spalanie na plus i skrzynia chyba też (535 ma 5g) ale z kolei zakup zadbanego 535i i tak z czasem będzie pewnie wiązało się z kosztami, bo to już trochę wiekowe auto ale szczerze powiedziawszy najbardziej mi się podoba i by mi odpowiadało pod względem wymiarów, osiągów i dźwięku :naughty:
np. [link do mobile.de wygasł]
Kason
Nowicjusz