Mocne auto w budżecie do 20-25k

30 Mar 2017, 09:07

Pionek napisał(a):No ale litości miałbyś 30 tys na auto i szukałbyś po golfach 4, Focusach 1 i Astrach g? Taa już to widze..

Bardzo ciężko się z Tobą dyskutuje, bo nie rozumiesz tego, co ktoś do Ciebie pisze. W ogóle nie zwracasz uwagi na to, co próbuje przekazać nam autor. To, że kosztem pewnych wyrzeczeń ktoś uzbierał 25k nie oznacza, że stać go na każdy samochód, który w tej kwocie można kupić na allegro.
Podam Ci prosty przykład - mój kolega ma blisko pół miliona oszczędności na koncie i szukał niedawno samochodu. Ty byś pewnie na jego miejscu kupił jakiegoś Lamborghini Gallardo, on natomiast rozgląda się za jakimś używanym populusem. Dlaczego? Bo bolałyby go koszty utrzymania auta na poziomie 5-6 tys. miesięcznie (jeśli wszystko byłoby oczywiście sprawne).
O tym czy kogoś "stać" na samochód nie decyduje wyłącznie budżet na jego zakup, lecz to jak ta osoba zapatruje się na większy wydatek związany z samochodem - czy w przypadku awarii silnika nie będzie mieć problemu z tym, żeby wydać jednorazowo 15k lub więcej. Zakup to wyłącznie początek wydatków - ma tego świadomość autor, Ty najwyraźniej nie.
Odpowiadając na Twoje pytanie - gdybym uzbierał te 30k jedząc w międzyczasie jedynie chleb z pasztetem, chodząc w tych samych spodniach, nie wychodząc nigdzie do kina, knajpy czyli prowadząc życie w totalnej ascezie to z pewnością szukając auta nie celowałbym w nic w górnym pułapie budżetu. Gdyby natomiast 30k było moją miesięczną pensją to z pewnością nie spojrzałbym na Skodę :wink:

szybki napisał(a):łysy brak 30ki oznacza 31

Ta 30tka to już niestety dawno nieaktualna :cry:

Rothery napisał(a):Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

BMW E46 z R6, obojętnie jakim. I tak będziesz szybszy niż większość FWD.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
0

30 Mar 2017, 09:31

Hmm, miałem w rodzinie e39 z dużą pojemnością i to były ciągłe wydatki, do tego naprawdę duże. Mam trochę uraz do bmw, czy tutaj nie będzie tak samo?
Rothery
Początkujący

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
0

30 Mar 2017, 09:33

łysy zakładaj temat o Golfie, bo bym zobaczył z chęcią (wbrew pozorom VII mi się nawet podoba za swoje poukładanie)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

30 Mar 2017, 09:38

E39 to seria 5, E46 to seria 3, segment niżej, nieco mniejsze wydatki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007
0

30 Mar 2017, 09:40

Jeśli mniejsze to okej, tylko czy student który dostaje pieniądze od rodziców i jeszcze dorabia na studiach normalnie utrzyma taki samochód? Ceny części nie będą z kosmosu?
Rothery
Początkujący

0

30 Mar 2017, 09:43

Na takim miejscu zostałbym przy Skodzie i nic nie kupował mocnego XD
galakty
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie daj się przekręcić
    Czy wiesz o tym, że kupując samochód sprowadzany z zagranicy, możesz żądać od sprzedawcy certyfikatu z ostatniej kontroli pojazdu wykonanej w kraju pochodzenia samochodu z informacją o jego przebiegu.

30 Mar 2017, 09:46

Nie no, trochę miesięcznie umiem odłożyć bo od rodziców mi spokojnie starcza na życie, jeszcze zostaje i do tego dorabiam, więc myślę że podołam z czymś mocniejszym niż Skoda. ;)
Rothery
Początkujący

0

30 Mar 2017, 09:47

dzida napisał(a):łysy zakładaj temat o Golfie, bo bym zobaczył z chęcią (wbrew pozorom VII mi się nawet podoba za swoje poukładanie)

Póki co zrobiłem im zaledwie 250 km (na razie nic się nie popsuło :D ), ale jak już nie będę musiał oszczędzać silnika (póki co jest na dotarciu) to oczywiście opiszę swoje wrażenia. Ogólnie jak na razie jestem bardzo zadowolony, bo to mega przemyślane auto, aczkolwiek takie rzeczy jak start/stop (trzeba go wyłączać po każdym uruchomieniu auta :x ), czujniki parkowania z przodu (włączają się w korku :x ) czy malutkie lustereczka boczne (UFO przyzwyczaiło mnie do parkowania wyłącznie na lusterka) lekko mnie denerwują :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

30 Mar 2017, 09:50

łysy napisał(a):start/stop (trzeba go wyłączać po każdym uruchomieniu auta )

Szkoda, że bez utraty gwarancji nie można tego zlikwidować :D. Kolejny super system zużywający silnik. Chyba bym szału dostał jakbym miał codziennie po kilka razy wyłączać :o
galakty
Forumowicz VIP

0

30 Mar 2017, 11:00

łysy napisał(a):Ogólnie jak na razie jestem bardzo zadowolony, bo to mega przemyślane auto, aczkolwiek takie rzeczy jak start/stop (trzeba go wyłączać po każdym uruchomieniu auta :x ), czujniki parkowania z przodu (włączają się w korku :x ) czy malutkie lustereczka boczne (UFO przyzwyczaiło mnie do parkowania wyłącznie na lusterka) lekko mnie denerwują :D

Polecam sprawdzić opcje, która nazywa się bodajże "parkowanie i manewrowanie" w ustawieniach :ok: Co do lusterek to pewnie są mniejsze, za to masz teraz normalny widok przez tylną szybę :D Na Start-stop też są już sposoby, ale w serwisie mogli by nie do końca zadowoleni być.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
0

30 Mar 2017, 11:26

dzida napisał(a):łysy zakładaj temat o Golfie, bo bym zobaczył z chęcią (wbrew pozorom VII mi się nawet podoba za swoje poukładanie)
"And that boomshell..." :mrgreen:
po tym wyznaniu powinieneś czym prędzej usunąć część ze swojego podpisu, bo to kapkę hipokryzja, a ja Ci to zapamiętam :wink:
A tak na serio to też bym chętnie zobaczył wóz Długowłosego, bo może w końcu dowiedziałbym się jak wygląda G VII (na ulicy nie potrafię rozróżnić z G VI) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

30 Mar 2017, 11:30

pkc napisał(a):Polecam sprawdzić opcje, która nazywa się bodajże "parkowanie i manewrowanie" w ustawieniach

Będę to studiował w weekend, podejrzewam, że można coś z tym zrobić. Ogólnie auto daje masę możliwości skonfigurowania go pod siebie, w porównaniu do UFO to niesamowity przeskok. Ale weź tu przebrnij przez wszystkie opcje - ja ajfona używam tylko do dzwonienia i wysyłania (ale to już niechętnie) smsów, a reszta to dla mnie czarna magia :D
Odnośnie widoczności to ogólnie nie jest zła (dziwnie tak widzieć twarze kierowców, którzy jadą za Tobą :D ), ale przez te małe lustereczka występuje efekt martwego pola, którego w Hondzie nie ma. Wiem, że jest system, który to monitoruje, ale nie przepadam za dziwnymi dźwiękami w aucie i mam to wyłączone.
A ze start/stopem nic "legalnie" (bez utraty gwarancji) zrobić nie można - pytałem już o to handlowca nie jeździe próbnej.

pkc napisał(a): A tak na serio to też bym chętnie zobaczył wóz Długowłosego, bo może w końcu dowiedziałbym się jak wygląda G VII (na ulicy nie potrafię rozróżnić z G VI)

Nie martw się, ja też nie :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

30 Mar 2017, 11:48

mike napisał(a):po tym wyznaniu powinieneś czym prędzej usunąć część ze swojego podpisu, bo to kapkę hipokryzja, a ja Ci to zapamiętam :wink:

ale ja nie mówię, że bym kupił, bo za dużo tego z różnych flot tylko, że nie jest brzydki :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

30 Mar 2017, 12:35

Panowie, trochę offtop więc odkopuję pytanie. :D Jeśli miesięcznie jestem w stanie zaoszczędzić około 2000 złotych to czy utrzymam e46 z 2-litrową benzyną, hondę legend 3,5 albo coś w tym stylu? Z chęcią kupiłbym coś niestandardowego, jakieś volvo czy saaba, ale nie mam pojęcia jak to wygląda pod względem utrzymania. Pojemność nie musi być jakaś potężna, im mniej za ubezpieczenie tym lepiej, ale te 2 litry przynajmniej fajnie byłoby mieć. ;) Silnik musi być dobry do gazu.
Rothery
Początkujący

0

30 Mar 2017, 12:39

Spokojnie.
galakty
Forumowicz VIP