Mocne, komfortowe auto w przedziale 30-45k

05 Sty 2022, 10:26

Hej!
Tak jak mówi nazwa tematu, szukam samochodu z podanego przedziału cenowego, który dobrze balansuje pomiędzy mocą, komfortem a relatywnie niską awaryjnością. Docelowa moc to przynajmniej 200km, fajnie gdyby nie był to super stary samochód. Myślałem o bmw e60, ale boję się że znowu zapakuję się na minę, mam niezbyt dobre wspomnienia po niekończącym się inwestowaniu w e46… Czekam na Wasze propozycje. :)
Rothery
Początkujący

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Sty 2022, 10:29

Dodam że głównie poruszam się po mieście, ale kilka razy w roku wyskakuję w długą trasę. :) Zależy mi aby auto było zadbane i nie wymagało dużych inwestycji na starcie.
Rothery
Początkujący

05 Sty 2022, 10:36

Rothery napisał(a):Myślałem o bmw e60, ale boję się że znowu zapakuję się na minę, mam niezbyt dobre wspomnienia po niekończącym się inwestowaniu w e46…
Jeżeli chodzi o te samochody to z E60/61 nie było jeszcze tak źle (na pewno nie tanio) i może być podobnie jak przy E46 która miałeś. Jazda zaczyna się często przy modelu F :)

Rothery napisał(a):dobrze balansuje pomiędzy mocą, komfortem a relatywnie niską awaryjnością. Docelowa moc to przynajmniej 200km, fajnie gdyby nie był to super stary samochód.
Ciekawe założenie i przyznam że będzie ciężko coś takiego znaleźć w podanym zakresie budżetu. Napisz jeszcze ile robisz rocznie km i jaki stosunek miasto/trasa?

Tak na szybko przyszedł mi do głowy np. Honda Accord 2.4 201KM w automacie. To auto dosyć trwałe ale ciężko coś porządnego znaleźć. Jak kupisz w dobrym stanie to powinno długo i bezawaryjnie służyć ale egzemplarz zmęczony może generować spore koszty bo nie jest on tani w naprawach (części).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sty 2022, 10:42

Rocznie robię około 15-20 tysięcy kilometrów, stosunek miasto/trasa to pewnie 80/20. Accord też niegłupi, obecnie jeżdżę szóstką i po przejściach z e46 jestem bardzo wdzięczny za pancerność tego samochodu. :D Myślę że budżet mógłby ostatecznie wzrosnąć do 50k gdyby trafiło się coś naprawdę wartego uwagi.
Rothery
Początkujący

05 Sty 2022, 14:26

Rokiko napisał(a):Jeżeli chodzi o te samochody to z E60/61 nie było jeszcze tak źle (na pewno nie tanio) i może być podobnie jak przy E46 która miałeś. Jazda zaczyna się często przy modelu F

Jakaś nowość, przy e60 wspomniana e46 jest wzorcem bezawaryjności więc nie wiem skąd taka teoria.
Są to kible z tym że e60 jest kiblem x2 w stosunku do e46.

Ja pociesze tylko autora tematu że gorsze g..no niż jego "eczteryseść" :mrgreen: będzie trudno trafić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2022, 13:02

E60 nie jest warunkiem koniecznym, ja się wyleczyłem z bmw i jak najbardziej może być inna marka, tylko proszę o fajne typy. ;) Myślałem o volvo s60 drugiej generacji, ponoć fajne są diesle 2.0 163km, tylko nie wiem jak ten silnik znosi chipy, bo w przypadku zakupu chciałbym go podciągnąć pod 190-200 koni. Może ewentualnie mocniejszy motor diesla/benzynowy? Ktoś się orientuje jak te jednostki się spisują? :)
Rothery
Początkujący