Mocne uderzenie w podwozie w oklicy hamulca ręcznego Cordoba

28 Lis 2013, 18:46

Witam!
Kupiłem nie dawno Seata Cordobę (1.6 benzyna) i podczas gwałtownego ruszania (jak zaczynają mi mielić koła w miejscu) coś z bardzo dużą siłą uderza w podwozie, nie mogę zdiagnozować co to może być. Uderzenie występuje w okolicy środka podwozia. Raczej nie jest to nic w zawieszeniu, poduszki skrzyni i silnika chyba też nie bo jak na biegu jałowym mocno uderzam w gaz to nic nie słychać. Podejrzewam mocowanie tłumika (który był dotychczas zamontowany na trzech uchwytach końcowego tłumika, a z przodu na kolektorze lecz ostatnio zrobiłem uchwyt do bloku silnika, gdyż był przerdzewiały - NIC TO NIE POMOGŁO). Ruszając tłumikiem rękami wydaje mi się że jest dość sztywno zamocowany. Proszę o pomoc i sugestie co może powodować to uderzenie ?? Będzie to dla mnie uciążliwe szczególnie w zimę, gdy koła będą często mielić w miejscu.
joe94tm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 1994
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • 28 Lis 2013, 19:01

Wjedż na kanał. Niech ktoś próbuje ruszać na mocno zaciągniętym ręcznym. Ty patrz od spodu czy rura nie obija się o jakieś elementy. Być może masz uszkodzoną przednią poduszkę i silnik niejako wstaje uginając nadmiernie wydech. Takie coś jest częstą przypadłością golfa trzeciego.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

28 Lis 2013, 19:54

Jutro wjadę na podjazd i sprawdzę. Jeszcze przypomniałem sobie że dzisiaj jak cofałem na lodzie, to specjalnie uślizgnąłem koła i nic się nie działo (tylko przy ruszaniu do przodu).
    joe94tm
    Nowicjusz

10 Gru 2013, 23:39

Stało się to może po zmianie kół/opon na zimowe??? Czy nie miało to wpływu???

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Rok produkcji: 1993

17 Gru 2013, 15:50

I byłeś na kanale? Co ostatecznie zdiagnozowano? Daj znać w miarę możliwości oczywiście jeżeli wątek jest w dalszym ciągu aktualny i nie zapomniałeś o nim. Będziemy czekac na Twoją odpowiedź.
    SklepMartec
    Początkujący

Auto: Audi a3
    Silnik: 1.9 140KM
    Paliwo: Diesel

18 Gru 2013, 13:51

Problem już rozwiązany. Tłumik uderzał w poprzeczkę która jest pod tłumikiem pod tunelem. Odkręciłem podłożyłem nakrętki aby zwiększyć odstęp od tłumika, przykręciłem i po problemie.
    joe94tm
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
      Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...