REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
959 napisał(a):Wolalbym v8 cdi, to jest dopiero katapulta...
959 napisał(a):Rozpatrujemy kwestie spalnia (nie awaryjnosci, wiec co ma piernik do wiatraka)
959 napisał(a):a one oczywiscie moga byc rozbiezne w ujeciu roznych producentow silnikow, ale to bedzie 10-20%, a nie 80%...
dzida napisał(a):Jest ale przeniesienie napędu mocno dostaje po tyłku. Mosty i skrzynie nie wytrzymują, dlatego producent ograniczył moment, co i tak nie załatwiło sprawy do końca. Serwis tego to kosmiczne kwoty.
dzida napisał(a):to, że dla Ciebie spalanie=koszta eksploatacji, a dla mnie, koszta eksploatacji to całokształ
959 napisał(a):lagam nie zaczynajmy znowu dyskusji benzyna vs diesel, bo to bezsensowny offtop. Ty masz swoj punkt widzenia, ja swoj i nie dogadamy sie w tej kwestii.
959 napisał(a):No i trzeba bylo tak od razu, bo jesli dojezdzasz sobie do warszawy, to jestem w stanie uwierzyc, ze auto pali okolo 13litrow. Ale jestem tez na 100% przekonany, ze jakbys jezdzil od odpalenia odcinki po 5km w korkach to palilby pod 20litrow(a moze i wiecej).
Tu nie ma cudow i fizyki nie przeskoczysz - ssanie, duza masa, automat, ciagle rozpedzanie od zera...
dzida napisał(a):Są dlatego najlepiej zmierzyć to samemu i bardziej wierzę szybkiemu i tamtemu z linka z LSa niż ludziom, co nie mieli i nie mierzyli.
959 napisał(a):Ale jestem tez na 100% przekonany, ze jakbys jezdzil od odpalenia odcinki po 5km w korkach to palilby pod 20litrow(a moze i wiecej).
łysy30 napisał(a):Ja również, bo to właśnie jest dla mnie "normalna" jazda po mieście. Dlatego też pisanie o 12 litach w mieście w 4,3 litrowym V8 było dla mnie od początku czystą herezją, skoro sam producent podaje 17,3 l./100km w mieście i 12,3 l./100km średnio.
szybki napisał(a):A tak właściwie robienie 5km. jest normalną jazdą po mieście![]()
tomek70 napisał(a):Większość osób dojeżdża do centrum miasta do pracy odległości 5-10 km, potem podjadą 2 km na zakupy, utkną w korku.. Dla mnie to jest jazda miejska i wydaje mi się, że to dosyć normalne
szybki napisał(a):959 z każdym postem mnie zaskakujesz bo które auto przy jeździe od odpalenia do zatrzymania na odcinku 5km paliło by normalne ilości paliwa nie mówiąc już o dieslu.
szybki napisał(a):Co do spalania 17l nigdy takowego nie osiągnąłem gs-em... nawet licząc razem z zabawą
szybki napisał(a):Miałem już nie pisać ale napiszę cały problem spalania oprócz techniki jazdy i sprawności auta jest w temperaturze silnika co fanboje diesla nie potrafią zrozumieć więc jeżeli będziesz jechać 5km i zatrzymasz się po czym zaraz wsiądziesz i znowu zaczniesz jechać to już za drugim razem nie ma to specjalnego znaczenia w benzynie bo temperatura trzyma się na określonym poziomie ale jeżeli przejedziesz 5km i zatrzymasz się na 2g po czym znowu ruszysz to faktycznie wyjdzie duże spalanie.
Zaletą benzyny jest to że szybko się grzeje więc można zminimalizować brak temp.
szybki napisał(a):959 proszę Cie nie osłabiaj mnie z V8 dieslem bo koszty utrzymania takiego czegoś wynoszą więcej niż budżet na auto w temacie...
959 napisał(a):Tak juz z czystej ciekawosc powiedz mi co w tym lexusie jest nadzwyczajnego na tle konkurencji, ze bedzie palil mniej niz jaguar, czy inny niemiec? Przeciez to jest silnik stary jak swiat, skrzynia ma chociaz 5biegow?