Mocniejsza benzyna do 30-35tyś

03 Maj 2016, 11:02

959 napisał(a):Co najwazniejsze - nawet jak diesel jest zimny to i tak spali mniej niz ciepla benzyna.
jeśli mówisz o benzynowym v8 Ziła (taka radziecka ciężarówka) to masz rację :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Maj 2016, 20:50

No to Panowie zestresowaliście mnie bo dzisiaj cały dzień spędziłem na osiedlu jeżdżąc z kąta w kąt przez 2g... aż bałem się podjechać na stację... :D

Ale wykryłem spisek:
Skoro auta maja palić tak dużo na krótkich odcinkach, mój lex ponoć spali 17l to znaczy że lex Dzida-y oszukuje albo Dzida oszukuje :D
No bo skąd jego wyniki przy dystansie 4km??? I to silnik r6, masa 1,4t, napęd rwd???
Coś mi tu śmierdzi mitologią :lol: albo Dzida źle rozumie pojecie mierzenia średniego spalania dokładnie tak jak ja miałem złe pojecie jazdy mieście :D

dzida napisał(a):Ja powiem jak to jest u mnie. Ludzie opisują spalanie na poziomie 10l średnio. U mnie jest więcej, bo do roboty mam 4km potem 8h pracy i znów 4km (większość przebiegów). Jak dojeżdżam do roboty to już mam 90 stopni ale trzeba gasić. Wg mnie wyjdzie więcej niż jakbym popylał po Wawie na ciepło bez korków ale miałbym przejechać 10km... Dodam, że Biłograj ma 25tys. mieszkańców, 7 rond i 5 sygnalizacji.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Maj 2016, 21:15

tomek70 napisał(a):Większość osób dojeżdża do centrum miasta do pracy odległości 5-10 km, potem podjadą 2 km na zakupy, utkną w korku.. Dla mnie to jest jazda miejska i wydaje mi się, że to dosyć normalne

Dokładnie tak. U mnie na ponad 100 pracowników w firmie z 80-ciu dojeżdża do pracy samochodami nie robiąc jednorazowo więcej niż 7 km. I tak to generalnie wygląda we Wrocławiu. Większe odcinki robią przedstawiciele handlowi, taksówkarze i inni usługodawcy, a dla każdego normalnego kierowcy mieszkającego w mieście dojeżdżającego codziennie do pracy jazda miejska wygląda tak jak napisał to tomek70 - wiecznie niedogrzany silnik, krótkie odcinki, jedynka - stop, jedynka - stop.
Dlatego też, przy takim rozumieniu pojęcia "jazdy miejskiej" (jak widać nie tylko ja w ten sposób definiuję to pojęcie), zakładałem szybki, że według Ciebie GS430 spali w takim trybie średnio 12 l./100km - chyba nie ma co się dziwić, że traktowałem taką gadkę jak herezję psychofanatyka oderwanego od rzeczywistości :wink: Grunt, że wszystko się wyjaśniło i już wiemy, że Lexus nie znalazł sposobu na oszukanie praw fizyki, co sam zresztą podsumowałeś tutaj:

szybki napisał(a):jeżeli przejedziesz 5km i zatrzymasz się na 2g po czym znowu ruszysz to faktycznie wyjdzie duże spalanie

Jak dla mnie wyczerpany temat :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

03 Maj 2016, 21:27

łysy30 no ale dalej pozostaje kwestia lexa dziday który robi 4km.dziennie w jedną stronę... i nie ma drastycznych zwyżek... więc jak to jest... :mrgreen: :?:
szybki
Moderator - Tuning

03 Maj 2016, 22:29

łysy30 napisał(a):Dokładnie tak. U mnie na ponad 100 pracowników w firmie z 80-ciu dojeżdża do pracy samochodami nie robiąc jednorazowo więcej niż 7 km. I tak to generalnie wygląda we Wrocławiu. Większe odcinki robią przedstawiciele handlowi, taksówkarze i inni usługodawcy, a dla każdego normalnego kierowcy mieszkającego w mieście dojeżdżającego codziennie do pracy jazda miejska wygląda tak jak napisał to tomek70 - wiecznie niedogrzany silnik, krótkie odcinki, jedynka - stop, jedynka - stop
czyli za m-c chwalisz nam się swoim nowym nabytkiem a mianowicie Prajusem? :) i to nie są śmieszki, bo to by było dla Ciebie świetne rozwiązanie na daily city driver :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

04 Maj 2016, 08:44

szybki napisał(a):łysy30 no ale dalej pozostaje kwestia lexa dziday który robi 4km.dziennie w jedną stronę... i nie ma drastycznych zwyżek... więc jak to jest...

Tak samo jak w moim przypadku, bo zwyczajnie nie wierzę, że dzida nigdy za jednym zamachem nie przejechał Lexem więcej niż 4 km :mrgreen:
W tygodniu jeżdżę wyłącznie po mieście, odcinki nie dłuższe niż 10km (do pracy, na budowę, do klientów, na zakupy), natomiast w weekendy robię trasy (zazwyczaj ok. 500 km w dwa dni). Komp pokazuje mi spalanie z ostatnich 20 tys. km na 7,2 l./100 km (czyli pewnie jakieś pół litra więcej w rzeczywistości) - gdybym jeździł wyłącznie na odcinkach 4km spokojnie byłoby ponad 3 litry więcej. Dzida obniża swoje średnie spalanie dzięki odcinkom robionym na ciepłym silniku na dłuższych odcinkach (sam zresztą pisał w temacie z linku w podpisie, że jego przebiegi to 70-80 % miasto na krótkich odcinkach), ot cała filozofia.

mike1735 napisał(a):czyli za m-c chwalisz nam się swoim nowym nabytkiem a mianowicie Prajusem?

Tylko benzyna! :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Label GT
    Lexus LC Black Label GT nie jest co prawda dziełem producenta, ale i tak zasługuje na wyróżnienie. Na SEMA 2017 z okazji 20. rocznicy swojego istnienia samochód w takiej wersji zaprezentował japoński tuner Artisan ...
    Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

04 Maj 2016, 12:06

łysy30 napisał(a):Tak samo jak w moim przypadku, bo zwyczajnie nie wierzę, że dzida nigdy za jednym zamachem nie przejechał Lexem więcej niż 4 km :mrgreen:
W tygodniu jeżdżę wyłącznie po mieście, odcinki nie dłuższe niż 10km (do pracy, na budowę, do klientów, na zakupy), natomiast w weekendy robię trasy (zazwyczaj ok. 500 km w dwa dni). Komp pokazuje mi spalanie z ostatnich 20 tys. km na 7,2 l./100 km (czyli pewnie jakieś pół litra więcej w rzeczywistości) - gdybym jeździł wyłącznie na odcinkach 4km spokojnie byłoby ponad 3 litry więcej.

łysy30 ale zauważyłeś że na wszystko macie jakieś tłumaczenie jak coś nie jest zgodne z mitologią niczym nie popartą???
Więc zrozumiem jeszcze szacowane wzrosty rzędu 20% ale dorabianie ideologii rzędu 70% przy sprawnym aucie i myślącym kierowcy w to nie wierze...

Zresztą tak się przejąłem tym spalaniem że dzisiaj zabrałem mamy samochód na zatankowanie do pełna (zawsze jej tankuje do pełna). Mam ma yarka 1,3 robi od kilku lat taka samą trasę i nic nie zawyża, nie sprawdza nie odejmuje...
Czyli autko jedzie 4,6km (dziś sprawdziłem) do centrum miasteczka jest tam zostawiane na czas zakupów czyli około 1g-1,5g...
Potem jest trasa 3km. i auto jest zostawiane na cały dzień a wieczorem powrót około 8km. i spalanie w zimę nie przekracza 7l i zawsze jest tak samo więc gdzie te wasze zacne wyniki???

Dziwne jest też to że takie kosmosy przyjmowane są za normalne bo dzida zawyża trasy ja zaniżam spalanie i 100km po Warszawie to nie jazda po mieście a reszta osób którym nie wychodzą takie kosmosy co robią...???

łysy30 napisał(a): Dzida obniża swoje średnie spalanie dzięki odcinkom robionym na ciepłym silniku na dłuższych odcinkach (sam zresztą pisał w temacie z linku w podpisie, że jego przebiegi to 70-80 % miasto na krótkich odcinkach), ot cała filozofia.

Zobacz chłopie co piszesz ??? Weź kalkulator do ręki przelicz sobie skoro w mieście wychodzą kosmosy i dziday IS pali przypuśćmy 15l (odcinki 4km) co jest 70%-80% przebiegu a 20-30% robi w trasie i spali 10l a ogólnie robi 10tyś.km. rocznie (tak napisał) to gdzie Ci się układa jego średni wynik który możesz sbie dokładnie sprawdzić na podstawie tankowań na jego stronie które są na poziomie 11,5l średnio.

Więc nawet z rachunku matematycznego wychodzi nie tak jak opisujesz.

A różnica jest taka że ja miałem is200 tylko w automacie i w 100% moje pomiary pokrywają się z dzidy is-em.
Mój Is palił trasa minimum 8l max miasto 13l gdzie zwykłą jazdę zamykałem 12l po mieście i w 10l trasa. podkreślam jazdę :D
szybki
Moderator - Tuning

04 Maj 2016, 12:37

szybki napisał(a):łysy30 ale zauważyłeś że na wszystko macie jakieś tłumaczenie jak coś nie jest zgodne z mitologią niczym nie popartą???

Napiszę tak - pisałeś kiedyś, że Aven1 2.0 w mieście schodzi poniżej 8 litrów. Mój kuzyn ma takiego Avena i nigdy nie udało mu się zejść poniżej 9 litrów, a jest wyjątkowo rozlazłym kierowcą. To i tak super wynik jak na starą dwulitrówkę, ale jak mu powiedziałem o 7,6 l./100km (pisałeś o tym kiedyś na forum porównując spalanie Avena do mojej ówczesnej Ibizy) to zwyczajnie wybuchnął śmiechem :) Cenię Twoją wiedzę o japońskich autach, ale jak przychodzi do dyskusji o ich spalaniu zwyczajnie masz skłonność do przesady - według mnie te auta są na tyle dobre, że wystarczy je opisywać takimi jakie są :wink:

szybki napisał(a):Weź kalkulator do ręki przelicz sobie

8 km dziennie x 365 dni (przyjmijmy, że dzida pracuje nawet w niedziele i święta) = 2920 km rocznie. Gdzie pozostałe 7 tys. km? 3 tys. km z 10 tys. km rocznie to raczej 30%, a nie 70% - 80%.
Może niech dzida sam się wypowie - już nawet wiem czyją stronę będzie trzymał :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2016, 15:57

łysy30 ja już nie będę polemizował negujesz tankowanie do pełna, negujesz rodzaj miasta, negujesz skrupulatne prowadzenie rozrachunków...(dzida) generalnie wszystko negujesz tak więc napiszę :
nie obraź się :D
1) trzeba nauczyć się jeździć
2) trzeba sprawdzić stan auta
3) trzeba rozeznać się w pewnych szczegółach technicznych w stylu sprawność hebli, zbieżność, opony, felgi, filtry, oleje itp... itp... itp...

Jak już to uczynisz to aven1 2,0 bez vvti będzie Ci palił zawsze tyle samo na tyle dokładnie że będziesz spalaniem mógł mierzyć ile przejechałeś kilometrów zamiast GPSa :ok:

p.s

W pierwszej kolejności zapodaj temat kuzynowi bo ma gorsze wyniki niż moja żona która mi wyliczała wszystko co do 1gr... naprawdę wstyd chłopaki a mówią że baby źle jeżdżą... :D
No i niech sprawdzi sondę bo nie wywala błędu :D

łysy30
no i jeszcze jedna sprawa staram się wybrać do Lublina (szukam zastępstwa w robocie) żeby zrobić foto relację powiedz mi jak Ci napiszemy/sfotografujemy ile lex spalił to jakich warunków spełnionych w trasie oczekujesz ode mnie??? Bo wiesz może trasa dla Ciebie to 240km/h ??? :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

04 Maj 2016, 16:30

Po co się czepiać ile pali :D
1. Ma się nie psuć
2. Ma dawać frajdę
3. Ma byc cichy i komfortowy
4. Ma mieć szeroki zakres obrotów
5. Ma mieć możliwość założenia lpg wtedy 1,56zł za litr i 20litrów nie straszne.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

04 Maj 2016, 16:55

łysy30 napisał(a):8 km dziennie x 365 dni (przyjmijmy, że dzida pracuje nawet w niedziele i święta) = 2920 km rocznie. Gdzie pozostałe 7 tys. km? 3 tys. km z 10 tys. km rocznie to raczej 30%, a nie 70% - 80%.
Może niech dzida sam się wypowie - już nawet wiem czyją stronę będzie trzymał :D

Pogodzę Was, bo widzę całą strona o mnie :mrgreen:
Nie będę trzymał niczyjej strony tylko opiszę dokładniej. Tutaj macie moje spalanie:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
Ogólnie wyniki bardzo podobne na poziomie +/- 1l
Czasem trafi mi się wypad do Zamościa, Lublina, Rzeszowa (odpowiednio 50, 90 i 90km w jedną stronę). Jak widać z wyników prawie nie da się wytypować, które to były wyjazdy. Najdziwniejsze jest też to, że nie widać kiedy były pomiary z zimy, a kiedy z upalnego w ostatnim roku lata.
Najwyższy wynik wyszedł przed jedną trasą, gdzie musiałem dotankować i poprzednio sobie trochę poszalałem - pomiar 7. (czyżby IS był bardziej oszczędny im mniej w baku? :mrgreen: )
Najbardziej się zdziwiłem jak zrobiłem trasę do Lublina i Zamościa (pomiar 6.), i wyszło mi więcej jak jeździłem po mieście (pomiar 5.). Aż zacząłem się zastanawiać czy coś się nie zepsuło.
Niestety przedostatnio pomiar mi sięnie udał, bo po naprawie padł akumulator z powodu nie wyłączenia świateł przez mechanika i zresetował mi licznik dziennych kilometrów (a już myślałem, że spalił 17l :o )

Przebiegi po inżyniersku:
Minął dokładnie rok od zakupu. Zrobiłem 8 900km (aż się zdziwiłem, że tak mało).
Moje trasy to 8km dziennie przez 252 dni w roku = 2000km
Jakiś wypad do sklepu ok. 4km w dwie strony 2x w tygodniu = 400km
Raz w tygodniu wypad do dziewczyny 2x20km = 2000km
Jakaś dłuższa trasa pow. 50km załóżmy średnio raz w miesiącu = 1000km
Reszta to POM (powolny objazd miasta) lub cieszenie się jazdą z wkrętami pod czerwone pole :naughty:
Podsumowując:
30% przebiegów na zimno.
30% pociskanie i mruczenie.
40% normalna jazda na ciepło.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2016, 18:56

szybki napisał(a):nie obraź się :D

Ja się nigdy nie obrażam :ok:

noisy napisał(a):Po co się czepiać ile pali :D

Ja się nie czepiam, a jedynie próbuję systematycznie obalać niektóre mity :ok:

dzida napisał(a):Pogodzę Was, bo widzę całą strona o mnie :mrgreen:

Nie piekły Cię dzisiaj uszy? :mrgreen:

Wnioski z wywodu dzidy płyną dwa. Po pierwsze miałem rację pisząc:

łysy30 napisał(a):Dzida obniża swoje średnie spalanie dzięki odcinkom robionym na ciepłym silniku na dłuższych odcinkach

Drugi wniosek - dzida stanowczo za rzadko widuje się ze swoją dziewczyną :!:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2016, 19:11

łysy30 napisał(a):Drugi wniosek - dzida stanowczo za rzadko widuje się ze swoją dziewczyną :!:

Nie jesteś jedyny, który to stwierdza, ale jak ona w jeden weekend tu, w drugi w Lublinie to średnia wychodzi raz na tydzień - mieszkaliśmy bliżej siebie jak studiowaliśmy oboje niż teraz :mrgreen:

Co do pierwszego wniosku nie do końca, bo nie widać było znaczącego spadku spalania gdzie 70% przebiegu z pomiaru 6. to była trasa do 100km/h w miarę jednostajną prędkością, a spalił 12l, a jak jeździłem dużo miejskich krótkich odcinków to spalił 11l. Sam nie potrafię wyjaśnić tego, tym bardziej że warunki atmosferyczne były bardzo podobne.
Spalił dużo na trasie tak to ujmijmy ale miałem dodatkowego pasażera o masie 100kg.

P.S. Nie mówię, że to oszczędne auto i mam to w d*** :mrgreen: Godne zauważenia są tylko względnie powtarzalne wyniki niezależnie od warunków :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Maj 2016, 19:25

dzida napisał(a):gdzie 70% przebiegu z pomiaru 6. to była trasa do 100km/h w miarę jednostajną prędkością, a spalił 12l

Jak się jedzie 100 km/h na dwójce to nie ma co się dziwić :naughty:
A tak na serio to też nie bardzo potrafię to wytłumaczyć - przykładowo od dwóch tygodni nie wyjechałem w trasę, odpalam samochód minimum 8 razy dziennie (praktycznie zawsze po dłuższym postoju) i automatycznie z baku ubywa mi zdecydowanie więcej niż zwykle (na moje oko ocieram się o średnią 10 litrów z ostatniego tankowania :/ ).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2016, 19:37

Teraz wymieniłem ostro zasyfiony filtr powietrza, zmieniam oliwy w silniku, dyfrze, skrzyni wstępnie we wtorek i zobaczymy czy coś spadnie - wtedy się zdziwię :o
I teraz coś mi brzęczy z tyłu w zawiasie także jak się okaże choćby jedna maleńka tuleja to kolejnych 14 czy tam 16 poliuretanów wpadnie :mrgreen:

Co do pomiarów zapomniałem dodać, że leję tylko na jednej stacji z dwóch dystrybutorów w zależności, który wolny, także pomyłka przyrządu pomiarowego zminimalizowana.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika