Mocniejsze do miasta, 37tyś

03 Wrz 2020, 18:58

Witam,

Potrzebuję zmiany auta z obecnego Renault Megane III hatch, 1.6 110KM.
Auto będę głównie użytkował po mieście, a weekendy trasa. Mam 195cm wzrostu, mieszczę się w Megance ale w trasie jest mi niewygodnie. Szukam czegoś większego ale bez przesady, w mieście nie sprawdza mi się długie autom, przynajmniej w moim odczuciu.
Miałem wcześniej E46 coupe z 3.0i w automacie i zastanawiałem się teraz nad E90 ale im więcej widzę tematy na temat tego, że auto jest drogie w utrzymaniu to kiepsko widzę ten pomysł, w E46 również miałem momenty, że musiałem zostawić w serwisie 3000zł ale zdarzyło mi się to raz w ciągu 3 lat eksploatacji (może kwestia tego, że kupiłem egzemplarz z pewnej ręki i trochę droższy niż średnia cen wtedy).
Na pewno potrzebuję czegoś do czego da się bezproblemowo założyć instalację lpg lub czegoś co mało pali, bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji, miałem do tej pory 3 auta z LPG i nie było żadnych problemów nigdy.
Jak i miasto to fajnie, by było to coś z automatyczną skrzynią biegów, ale nie jest to priorytet. Megane jest jak najbardziej OK do miasta, ale brakuje mi czegoś mocniejszego, w trasie jeszcze bardziej odczuwam brak mocy jak dla mnie.
Szukałem też ostatnio Mazdy 6 II 2.5 i 3 z 4 ofert pokazują nadal, że jak Mazda to i rdza...
Co w tych pieniądzach mogę dostać? Może być coś z turbo jak i bez o większej pojemności. Byleby koszty utrzymania nie były zabójcze.
robertmatys
Nowicjusz

04 Wrz 2020, 14:04

robertmatys napisał(a):Szukałem też ostatnio Mazdy 6 II 2.5 i 3 z 4 ofert pokazują nadal, że jak Mazda to i rdza...
Nie każdy egzemplarz to rdza. Jak byś znalazł taki który nie jeździł po osolonych drogach to pewnie blacha będzie w całkiem niezłym stanie wraz z podwoziem. wtedy zabezpieczasz porządnie i na pewno na jakieś 2-3 lata masz spokój i nic nie wyjdzie w tym czasie.

robertmatys napisał(a):do czego da się bezproblemowo założyć instalację lpg lub czegoś co mało pali, bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji
Możesz pomyśleć o Civic VIII 1.8 VTEC z automatem (tylko klasycznym nie i-shift). Tu lepiej by było jeździć na benzynie ale jak założysz LPG z dotryskiem benzyny również powinno być całkiem dobrze. Spalanie masz na bardzo rozsądnym poziomie a jak pociśniesz to spali trochę więcej ale sam przyczepność i jazda powinna Ci się spodobać.

Jak chcesz więcej miejsca bo jesteś wysoki to najlepiej tu sprawdzą się samochody 3 drzwiowe. Wiem z doświadczenia że zawsze tam jest minimalnie więcej miejsca niż przy takim samym modelu w pięciu drzwiach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2020, 18:02

Honda w automacie będzie wolna z tego co widzę, a miejsca prawdopodobnie tyle samo co w moim obecnym :(
robertmatys
Nowicjusz

05 Wrz 2020, 20:18

Moje propozycje:
Opel Astra IV 1.6T
Alfa Romeo Giulietta 1.4T
Renault Laguna III Coupe 2.0T
Ford Focus MK3 2.0
Mazda 3 II 2.0
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Wrz 2020, 12:43

Z tych wszystkich chyba tylko Laguna spełnia wymagania, a Alfa będzie równie mała w stosunku do tego co mam teraz. A szkoda, bo osiągi ma niezłe.
robertmatys
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 15:15

Astra J 1.6T będzie trochę przestronniejsza od Megane, ale najlepiej gdybyś do niej wsiadł i sam ocenił.

Ford Focus Mk2 2.5ST albo Mondeo MK4 2.5T
Honda Accord VII lub VIII 2.4
Renault Laguna 2.0T
Mercedes CLK W209 1.8K lub 3.2
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...

08 Wrz 2020, 00:08

A to W209 warto szukać z silnikiem 3.0 231KM?
Bo z tego co widzę 3.2 produkowane do 2005 ale w większości u nas dostanie się maksymalnie 2004r.
Widzę, że była zmiana wnętrza w rocznikach 2005 i bardziej skłaniam się ku temu, nie powiem zainteresowało mnie to auto.
Zastanawiam się też nad W204 z 1.8 184KM ale w automacie jak koszta utrzymania wypadają w stosunku tych 2 modeli, gdzie będzie, że tak powiem łatwiej?
robertmatys
Nowicjusz

14 Wrz 2020, 17:08

Znajdzie się coś jeszcze w tym budżecie czy same większe sedany?
robertmatys
Nowicjusz