Mocny Golf 1,8 turbo opinia

27 Mar 2017, 19:25

Ja tam w golfie widzę 7 sekund, ale dobra. Nie widać nawet czy jedzie po prostej, czy z górki, poza tym moc mogę sobie wpisać jaką chcę, nie ma nawet wykresu z hamowni.

W A3 też jest więcej niż pokazał, bo nie doliczył kiepskiego startu tylko jak już się rozpędzał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

27 Mar 2017, 19:33

Ok dobra nieważne 7 sek do setki a S3 210 konne ma 6,6 katalogowo ciekawe jak, skoro ma napęd 4x4 więc większe straty mocy itd..
Dobra nieważne i tak nie stac mnie na Megane za 17 tys się jej nie kupi.

Zostaje albo to A3 za 12 tys albo TT
Gilik
Początkujący

Prawo jazdy: 14 10 2011
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Golf VII
Silnik: 1,6 tdi
Rok produkcji: 2012
0

27 Mar 2017, 19:36

Jakie straty mocy? A nie pomyślałeś o lepszej przyczepności? Właduj 220 km na ośkę do A3 to te 6 sec uzyskasz na grubych laczach i suchym asfalcie, odrobina piasku / deszczu i nie masz trakcji ;)
galakty
Forumowicz VIP

0

27 Mar 2017, 19:54

Jaki brak trakcji? na porządnych oponach o dużym rozmiarze i konkretnej gamie nie ma takiej opcji, chyba że burza i ulewa albo lod/śnieg ale to są ekstremalne warunki
No ale z drugiej strony tylko A3? a FWD Colt turbo a Megane RS? to nie?

Lepsza przyczepność tak ale 4x4 to inny typ napędu, inaczej rozkładana siła i auto cięższe, nie zbiera się tak jak FWD.
Gilik
Początkujący

0

27 Mar 2017, 20:03

Oj chłopie, widzisz chyba motoryzację z punktu Golfa 3 albo nie wiem, naoglądałeś się filmików na YT a u autach nie masz pojęcia, napaliłeś się na VAGa z turbo i pytasz o pomoc... Na moje to już wybrałeś samochód, więc jedź, kup i daj spokój...

Przy mojej Megi jak trafię na piasek to już zrywa przyczepność, a Ty mówisz że 220 KM dopiero na lodzie albo śniegu zerwie koła? Jeździłeś czymkolwiek co jakoś przyspiesza i ma napęd na przód? :)
galakty
Forumowicz VIP

0

27 Mar 2017, 20:45

Tak jeździłem różnymi autami, wiem też że 90% tego problem to kwestia kiepskich opon a u Ciebie pewnie wina leży w tym że masz słabe i łyse pewnie oponki o kiepskiej charakterystyce.

Tak, zapomniałem że tylko Golf i A3 traci przyczepność i że 220 koni w Golfie to prawie jak 100 bo to Golf i za niego się przepłaca a za inne to nie.

Gdyby tak było jak mówisz to Ibiza Cupra przy 200 koniach to by mieliła kołami nawet na IV biegu a tak nie jest, poza tym wiele też zależy od tego jak zestrojone będzie auto, jaki przebieg momentu itd..

Kończymy ten temat w tym układzie.
Gilik
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...
    Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...

27 Mar 2017, 20:47

Ale mi chodziło o Twoje przyspieszenie rzędu 6 sekund na przedniej osi i takiej mocy, a nie o Cuprze na 4 biegu... ;)
galakty
Forumowicz VIP

0

27 Mar 2017, 21:15

Gilik napisał(a):po drugie Meganka w żadnym wypadku nie poradzi sobie z Golfem
czemu? Bo ma niewłaściwy znaczek :?:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

27 Mar 2017, 22:17

mike napisał(a):czemu? Bo ma niewłaściwy znaczek :?:

Taki Golf jedzie lepiej niż Cupra R czy Golf R32, do tego Megane już jest z tego nowszego pokolenia kompaktów które się bardziej roztyło, więc i waga pewnie większa, a poza tym Golf ma mocno porobiony silnik, duży moment itd..

Tu nie chodzi o żaden znaczek, tylko po co my znowu o Megane rozmawiamy?

Jak widać 90% postów dotyczy hejtowania VW bo to, bo tamto, Megane najlepsza, w ogóle nie ślizga się z napędem FWD i objeżdza każde auto nawet 300 konne. Powiem tak, to było do przewidzenia bo czytałem niektóre tematy, tematyka z golfami czy audi przeważnie zawsze się tak kończy.
Gilik
Początkujący

0

27 Mar 2017, 22:28

Wiesz... Pewien test pewnej Megane vs pewnego Golfa wykazał, że na torze Golf został strasznie w tyle i ogólnie dostał baty jak małe dziecko, ale dobra, VAG najlepsze bóstwo bo niemieckie, fanatyzm niemieckich Tygrysów, Stuki itp, czaję.

Wgl co my porównujemy? Golfa 4 do Megane II RS? Przecież to inne pokolenia.

Megane jest cięższa o 50 kg, faktycznie spora różnica, straszny kloc.

Kierujesz się TYLKO cyferkami i przyspieszeniem, nie biorąc pod uwagę innych rzeczy. Kup tego Golfa i oszczędź nam nerwów, zresztą decyzję dawno podjąłeś.
galakty
Forumowicz VIP

0

27 Mar 2017, 22:53

Gilik napisał(a):Jak widać 90% postów dotyczy hejtowania VW bo to, bo tamto

Gdyby co niektórzy zapaleni fani VW tak mocno się nie przechwalali,to inni by nie jechali po marce.Więc zostańmy przy dawnej mitologi jak ma być solidnie i tanio bo niemiecko to niech tak będzie.
Gilik napisał(a):Powiem tak, to było do przewidzenia bo czytałem niektóre tematy, tematyka z golfami czy audi przeważnie zawsze się tak kończy.

Skoro przewidziałeś jak potoczy się sytuacja, to w takim razie nie rozumiem dlaczego założyłeś ten wątek.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
0

27 Mar 2017, 23:29

Brakuje tylko aby Szybki podsumował temat jakąś celną uwagą :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

27 Mar 2017, 23:41

velcapone napisał(a):Gdyby co niektórzy zapaleni fani VW tak mocno się nie przechwalali,to inni by nie jechali po marce.Więc zostańmy przy dawnej mitologi jak ma być solidnie i tanio bo niemiecko to niech tak będzie.

Absolutnie nie! Tutaj na tym forum brakuje obiektywizmu wobec marki VW, to widać na każdym kroku, że A3 będzie mielić kołami bo napęd przód a propozycja colta turbo czy Meganki już ok bo to nie ten koncern :D
Albo że Meganka lepsza na torze itd.

Daje sobie rękę obciąć że gdybym wstawił Opla Astrę G turbo temat by się zakończył na 2 postach a tak od 2 stron mielimy jakieś dziwne argumenty co lepsze co gorsze.

Wypowiedzi typu Golf nudny a Leon Cupra R już nie pokazują dobrze status tutaj wypowiadających się.
Nie ma co tego ciągnąć dalej, VW Golf na tym forum jest uznawany za Fiata Multiplę może nawet gorzej? z resztą cały koncern.

Powiem tak, to forum to tylko jeden hejt i przekomarzanie się co jest lepsze bo nie jest autem VW, muszę zapytać niestety na innych forach bo tam otrzymam dużo lepsze opinie, są przecież fora poświęcone stricte zagadnieniom moto-sportu, auta na tor, duże moce, modzenie itd.
Gilik
Początkujący

0

28 Mar 2017, 04:05

Zamykam temat wedle życzenia bo zrobiła się jedna wielka gownoburza..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
0