Volkswagen Golf VII zakup na lata, zmiana z auta francuskiego ;)

15 Mar 2017, 22:56

Witam,
od 6 lat jeżdzę Citroenem C3, jednak strasznie zawiodłem się na tej marce i mam wstręt do aut francuskich, a jak dowiedziałem się że w salonie dają za niego 14 tys, a kupiłem za 60 to już w ogóle.
Potrzebuje czegoś dobrego, większego, bardziej z klasą i wybór padł na VW Golfa VII

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto ma świetne rozwiązania, komfortowe, fajne, ciche i do tego klasa sama w sobie.
Znajomy jeździ 5 rok Golfem V i nie chce zamienić na nic innego, także myślę że to dobre auto, co sądzicie?
Ewentualnie jeszcze Hyundai Elantra.

Jakieś wskazówki? Coś większego po prostu niż Citroen C3 i na pewno nie z Francji :)
Schuler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2007
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Golf VI

16 Mar 2017, 10:44

W przypadku silników TSI nikt Ci nie zagwarantuje, że po gwarancji nagle się nie rozsypie... Zbyt dużo afer ostatnio było i wpadek VAGa. To nie to samo co stary Golf 2/3/4/5 ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Mar 2017, 11:30

Jak chcesz auto na lata to właśnie Elantra/i30/Cee'd, a nie Golf, który niewiadomo ile przejedzie

galakty napisał(a):o nie to samo co stary Golf 2/3/4/5

5 już nie była taka spoko
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

16 Mar 2017, 11:43

Schuler napisał(a):Auto ma świetne rozwiązania, komfortowe, fajne, ciche i do tego klasa sama w sobie.

Sam mocno rozważam VII-kę z wyprzedaży rocznika jako moje kolejne auto i powiem Ci, że po jeździe próbnej jestem tym samochodem bardzo mile zaskoczony.
Znakomicie spasowany (nic tu nie brzęczy, nie skrzypi, nie rezonuje - nowy Leon, którego też testowałem na tym polu kompletnie mnie rozczarował), starannie wykończony, wyciszony niemalże jak samochody wyższego segmentu, zawieszenie cichutkie, komfortowe, a przy tym pozwalające w zakrętach na dużo więcej niż mój twardy jak taczka Civic, wyposażenie nieosiągalne dla japońskich czy francuskich samochodów. Jedynie silnik (testowałem 1.4 TSI 150KM) wymaga przyzwyczajenia, bo ma słabiutką górę (a po jeździe wysokoobrotowcem kręciłem go do odcinki jak głupi :D ) - jeździ się nim w zasadzie jak dieslem (tak też trochę brzmi - byłem tym trochę rozczarowany), jest dynamiczny, ale chyba spodziewałem się jeszcze lepszych osiągów. Gwarancja może być nawet 5-letnia, więc niespecjalnie martwiłbym się awaryjnością (ponoć silniki z rodziny EA211 są już dopracowane, ale kto ich tam wie). Ceny wersji Highline po rabatach są dużo niższe niż np. Civic w średnim wyposażeniu, gdzie najwyżej z dodatków można dostać jakieś dywaniki.
Minus - to Golf, moja żona na ulicy nie jest w stanie odróżnić IV generacji od VII. Auto mimo, że jako kompakt jest bardzo dopracowane (mój głośny, taczkowaty Civic wygląda przy nim naprawdę bardzo biednie) to jest cholernie nudne - taka maszynka do komfortowego łykania kilometrów, której chyba nie potrafiłbym pokochać. Jeszcze nie przegryzłem tego czy coś takiego mi pasuje. Przede mną jeszcze jazda próbna w Fordzie, inni producenci już odpadli - niektóre auta były tak rozczarowujące, że byłem w szoku, że w 2017 roku ktoś nie wstydzi się sprzedawać taki szajs.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Mar 2017, 14:08

Trochę dziwne co mówicie, bo nie znam nikogo kto użytkując VW byłby niezadowolony.
Np. kumpel Golf V 2,0 fsi 150 koni, koleżanka Passat B5 TDI w pracy też zadowolona, przyjaciel rodziny Jetta nie wiem jak to wygląda która generacja tam jest chyba też 1,4 tsi coś takiego, zero problemów.

Po pierwsze to tych aut jeździ miliardy i jak 100 tys się wysypie to od razu że szmelc a to 1% wszystkich, poza tym mnie się wydaje że też trochę czasopisma i internet robią nagonkę i opowiadają dziwne rzeczy, przecież np w Golfie IV też był silnik FSI, w Passacie B5 było 2,5 TDI..

Dobra Elantrę przemyślę, ale Ceed niestety nie pasuje, tak jak Astra, Focus, Civic, moim zdaniem Golf bardziej awansuje do klasy premium jak A3 a Astra to takie klasyki kompaktowe i wykończenie też takie sobie.
Schuler
Nowicjusz

16 Mar 2017, 14:18

Schuler napisał(a):moim zdaniem Golf bardziej awansuje do klasy premium

O kurde, leżę na podłodze... :D

To kupuj Golfa, ważne że Ci się podoba i będziesz zadowolony autem premium. Nie rozumiem tylko po co ten temat, skoro wyboru już dawno dokonałeś ;)
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Luksusowa terenówka w eleganckim wydaniu - Lexus LX 570 S
    Australijski oddział Lexusa wprowadza na rynek model LX 570 S w nowej wersji. Flagowy SUV japońskiej marki zyskał odświeżony wygląd i nowe obręcze kół. Pod maską luksusowej terenówki nadal pracuje potężna wolnossąca ...

16 Mar 2017, 14:28

Czytając to co napisałeś szczerze mówiąc nie rozumiem po co w ogóle założyłeś taki temat - spodziewałeś się tu peanów na cześć VW? :)
Nie wiem czemu w ogóle sugerujesz się opiniami nieznanych Ci osób przy wyborze nowego samochodu. Gdybym miał opierać się wyłącznie na opiniach chłopaków już dawno jeździłbym jakimś starym Lexusem :D
Motoryzacja daje Ci ogromne możliwości wyboru i dobierz auto zgodnie ze swoimi potrzebami - Ty je znasz najlepiej.
Nikt Ci tu nie zagwarantuje, że TSI albo inne uturbione gówienko przejedzie 500 tys. km bez awarii. Polityka koncernów motoryzacyjnych już dawno uległa zmianie - auto ma służyć pierwszemu właścicielowi i to krótko, najlepiej, żeby po okresie gwarancji klient wrócił do salonu i zakupił najnowszy model, a jak nie to niech płaci słono za "serwis" swojego kilkulatka. Albo trzeba to przyjąć do wiadomości i się dopasować albo jeździć kilkunastoletnim autem i reanimować je bez końca. Niestety.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2017, 14:32

łysy30 napisał(a):Albo trzeba to przyjąć do wiadomości i się dopasować albo jeździć kilkunastoletnim autem i reanimować je bez końca.

Ewentualnie obniżyć ryzyko i kupić coś z większym silnikiem ale N/A.

Cały czas mnie zastanawia, czemu w USA produkują autka z V6/V8? Tam jest inny klimat i ekologia nie zobowiązuje? :D
galakty
Forumowicz VIP

16 Mar 2017, 14:50

łysy30 napisał(a):Sam mocno rozważam VII-kę z wyprzedaży rocznika jako moje kolejne auto

a jak Ci się podoba nowy Civic X? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Mar 2017, 15:11

dzida napisał(a):a jak Ci się podoba nowy Civic X?

Wygląd mógłbym jakoś przeboleć (na żywo nie wygląda to tak szkaradnie jak na zdjęciach), podobnie jak jakość tapicerki i roletkę zamiast półki bagażnika, ale cennik jest abstrakcyjny i Honda nie zna czegoś takiego jak upusty. Zwyczajnie nie dam za kompakta 100 tys. zł i więcej.
Pewnie silnik jak to w Hondach będzie żywotny (chociaż słyszałem, że podobnie jak TSI ma słabą górę) i cieszy wielowahacz z tyłu, ale nie za takie pieniądze.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2017, 15:44

a nowego i30 oglądałeś czy olałeś (IMO brzydszy niż poprzednik)?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Mar 2017, 16:14

Olałem, ale tylko ze względu na silniki, są za słabe (nowe auto musi być szybsze niż obecne - to warunek konieczny :) ). Poprzedni był ładniejszy - zgadzam się. Wygląd ma dla mnie jednak drugorzędne znaczenie (Golf też przecież nie jest "ładny"), 90% to jednak wrażenia z jazdy - jak mam już iść w jednorazowy silniczek to niech mi chociaż da przyjemność z jazdy :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2017, 16:21

Troche mnie to dziwi bo naskoczyliście na mnie a jakie Wy rady mi daliście? że mając 80k mogę sobie Golfa III kupic czy IV? :roll:
Poza tym szukam nowego auta, zdrowego, który mi się spodoba a nie zardzewiałego Golfa III za 2 tys na dojazdy 1,5 km do pracy, może mi zapali jutro zobaczymy.

Jak kupuje TV czy lodówkę to nie szukam Unimor na olx bo wytrzyma 30 lat czy Mińsk lodówkę z ZSRR tylko kupuje Samsung, Bosch itd

Ja robię 10 tys rocznie to po 10 latach mam 100 tys przebiegu to do 500 tys to chyba zdąże umrzeć prędzej niż to auto :)
Po prostu dla mnie mocniej wyposazony Golf VII dorównuje poziomowi Audi A3 8V czy np. BMW Serii 1 czego już nie powiem o Octavii czy Leonie, to już jednak niskobudżetowe auta, tzn biedniejsze.
Elantra mnie zaciekawiła bo obok Golfa tez fajnie się prezentuje, no a dalej?
zero konkretów z Waszej strony a jedziecie po mnie bo Golfa wymyśliłem a powinienem kupić Renault Clio bo się nie psują możecie mi zagwarantować, no bez jaj.
Schuler
Nowicjusz

16 Mar 2017, 16:22

Widać, że nadal nic nie rozumiesz.
galakty
Forumowicz VIP