Mocny sedan/kombi, bp+lpg do ok 15 tys

04 Kwi 2015, 18:01

Na początku mojego pierwszego postu chcę wszystkich serdecznie przywitać! :)

Trafiłem tutaj z problemem mianowicie jakie auto kupić ? :oops:
A więc tak obecnie posiadam passata b5 fl 1.9 tdi 130KM w kombi. Auto to kupiłem tylko dlatego że myślałem że na nim zarobię i miało być to tylko chwilowe auto jednak posiadam już go półtora roku. Na szczęście nic w nim nie padło jednak jak na diesla robię za mało km bo ok 18tys rocznie.
Zastanawiam się od ok 2 miesięcy jakie auto mam teraz kupić. Wymaganie dotyczące samochodu to:
-nadwozie sedan lub kombi (jestem wędkarzem więc bagażnik muszę mieć dosyć duży)
-z wyposażenia to klimatronik podstawa i fajnie by było jak by był tempomat i cały komp pokładowy
-silnik benzyna albo juz z gazem albo mogę założyć samemu, min 150KM a pojemność nie większa niż 3.0
-zależy mi na komforcie i zadowoleniu z jazdy

Auta o których myślałem:
-BMW e46 z silnikiem 2.5 albo 2.8 ostateczność 2.2
-BMW e39 silniki jak wyżej tylko czy będzie mnie stać na utrzymanie takiego auta?
-Leksus is 200
-audi a4/a6 sam w sumie nie wiem, zawieszenie to samo co w passacie więc minus a co silników to wyczytałem że dość dużo palą

Teraz jeszcze takie pytanie ile razy będą wyższe koszty utrzymania takiego BMW e46/e39 w stosunku do mojego pasata lub hondy civic coupe VI gen 1.6 (auto przed passatem). Oczywiście nie bierzemy pod uwagę paliwa. Chodzi tylko o zawias, wymianę płynów eksploatacyjnych, tarcze, klocki itp.
I jeszcze jedno. Fajnie by było jak by następne moje autko miało ciut większy prześwit niż mój passat. Drogi na ryby nie są za fajne i passat jest za niski. Poprzednia civica była wyższa. Z tego co wiem to e46 też jest wyższe o passata tak samo jak audi a4/a6 nie wiem jak jest z e39 i is200.

Kasa jaka mam do wydania to ok 15 tys na same auto. Opłaty itp nie wchodzą w tą cenę tak samo jak montaż instalacji lpg. Po auto mogę jechać w granicach do 200km od poznania chyba że będzie coś pewnego dalej to ewentualnie też będę mógł jechać. Pozdrawiam wszystkich :)

Nie dodałem jeszcze że auta będę używał 50/50 trasa/miasto (miasto nie za duże, września) Poza tym jeden tydzień w miesiącu dojazd do pracy 25km w jedną stronę, raz, dwa razy w roku jakieś wakacje no i jakieś wypady na rybki.

Czekam oczywiście za innymi propozycjami. ;)
damiannn1993
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 03 1993
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: passat b5fl
Silnik: 1.9 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Kwi 2015, 01:34

Nikt nie pomoże? :(
damiannn1993
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 08:58

damiannn1993 napisał(a):Nikt nie pomoże? :(

Napiszę Ci o IS200 jak jesteś wędkarzem to tylko kombi. Co do osiągów to w wersji automat auto zamula jest lepiej w manualu. Spalanie dosyć wysokie jak na osiągi czyli około 10l spokojnej jazdy. Przyjmuje lpg.

To tyle z minusów a plusy są takie :D
Jak raz dobrze zrobisz serwis to czeka Cię spokój i nie wydawanie kasy na mechaników i filozofów od mechaniki, wszystkie problemy tego auta są proste do usunięcia i rozpracowane w najdrobniejszym detalu.
Ceny serwisu już na tą chwilę zbliżone do aut eu tylko częstotliwość psucia się inna :wink: .
Ważne jest też to że jak będziesz chciał zmienić to auto to nie stracisz na nim za dużo kasy tylko stan musi być ok.

Wnętrze w większości sztuk jest skóra z alcantarą, wszystko super wykonane, nic nie skrzypi,

Ogólnie fajny samochód :mrgreen: i nie oklepany jak bracia z eu :) .
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Kwi 2015, 11:02

Ja również jestem za IS, bo wałkuje długo temat auta od podobnego budżetu i się przekonałem, że to bardzo dobry wybór. Teraz tylko zacząć poszukiwania :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Kwi 2015, 20:52

Dzięki za odpowiedzi. :)
Auto jak już to na pewno będzie w manualu. Co do spalania to i tak będzie lpg więc jak będzie mi palił 15l w mieście to nie będę narzekał. Czytałem właśnie trochę że is jest właśnie bardzo mało awaryjny (oczywiście jeżeli się o wszystko dba) dlatego też biorę go pod uwagę. Ze sprzętem wędkarskim dam radę się zmieścić w sedana pod warunkiem że będzie miał rozkładane siedzenia :D
Na co zwrócić uwagę przy zakupie is'a? Jakieś szczególne wady?
I jakie macie zdanie na temat reszty wymienionych aut? :)
damiannn1993
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 20:56

Ode mnie coś co moze konkurować z Audi i pojedynek wygrywa. Mondeo 2.5 v6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

06 Kwi 2015, 21:14

Przyznam się że nad fordem w ogóle nie myślałem. A coś więcej możesz mi o nim powiedzieć? Jakieś + i - tych aut? :)
damiannn1993
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 21:19

Silnik bezawaryjny, przyjmuje LPG ale koszt instalacji ok 3.5k.
Najlepiej prowadzący się samochód średniej klasy z przednim napędem.
Komfortowy w dodatku.
Na - korozja więc trzeba zabezpieczyć co 2 lata ( ranty drzwi, nadkola w następstwie progi).
Mało dobrych egzemplarzy u nas na rynku.
Czesto auta po dzwonach i to solidnych.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Kwi 2015, 22:29

Koszt instalacji lpg to chyba jak w większości. Rozbieżność cen widzę że jest bardzo duża. Szkoda że nikt się nie wypowiada o najbardziej interesujących mnie autach czyli BMW :(
damiannn1993
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 22:39

damiannn1993 napisał(a):Rozbieżność cen widzę że jest bardzo duża
Najlepiej to go sprowadzić z niemiec, wyjdzie drożej ale pewniej. U nas tak od 12k trzeba patrzeć na 2.5 v6, ale to początki produkcji będą.
damiannn1993 napisał(a):Szkoda że nikt się nie wypowiada o najbardziej interesujących mnie autach czyli BMW

Tu się wypowiedzą specjaliści - kirin88 i jiGsaw
Koniu
Forumowicz VIP

07 Kwi 2015, 00:31

Za 15 tysięcy kupisz ładne zarówno E39 jak i E46 bez wodotrysków z silnikiem 2.8. E39 będzie zdecydowanie droższe w eksploatacji, ale też bardziej komfortowe. E46 ma nieco lepsze blachy, będzie młodsze z teoretycznie niższym przebiegiem. E46 raczej się lepiej będzie prowadzić.

W E39 kombi unikaj wersji z samopoziomowaniem zawieszenia tylnego - fajny bajer, ale poduszki dość drogie są...

Pojeździj jednym i drugim i sam oceń. Spalanie licz 13 lpg w mieście, na trasie 10 lpg.

Co jeszcze chcesz wiedzieć?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Kwi 2015, 01:26

Wklejam mój post sprzed paru dni, dotyczący E39.
Jak byś oglądał jakiś egzemplarz, koniecznie zwróć uwagę na stan zawieszenia. W czasie poszukiwania mojego egzemplarza, zauważyłem, ze sporo ludzi sprzedaję ten samochód gdy zawieszenie jest na wykończeniu i trzeba sporo zainwestować w jego naprawę. Po za tym zwróć uwagę czy silnik osiąga odpowiednią temperaturę(wskazówka idealnie w pionie) i czy Visco działa. Podczas jazdy, sprawdź czy ma moc w dolnym zakresie obrotów, słuchaj czy nie klekocze Vanos i czy nie słychać jakiś stuków podczas przyśpieszania i jazdy z stało prędkością z układu napędowego.
Sprawdź czy wszystkie elementy elektryki pokładowej działają. Nie daj sobie wmówić, ze klima jest do nabicia i będzie działać, jeśli nie działa, to mogą czekać Cię spore wydatki.
Pozostaje kwestia korozji, zwróć uwagę na łączenie progów z przednimi nadkolami(same nadkola też) miejsca na lewarek i pod nakładkami, tylną klapę i ranty drzwi. Nie raz zdarza się rdza na masce.
Najlepiej zabierz kogoś, kto zna się na tych autach i pojedź na kontrole do warsztatu.
Czy E46 ma lepszą blachę? To sprawa dyskusyjna, różne opinie na temat są W tym wypadku zwróć uwagę na tylne błotniki, nadkola, ranty drzwi i też zwróć uwagę na przednią maskę. W touringu klapa też rdzewieje czasami i nie oznacza to wcale, że element był naprawiany. E46 na pewno jest ciaśniejszy w środku, o ile z przodu ujdzie miejsca, to z tyłu już jest ciasno, wiec jeśli chcesz tam kogoś wozić, zwróć na to uwagę. No i na E46 ostatnimi czasy przerzuciło się sporo młodych upalaczy, więc musisz zachować czujność, w przypadku E39 większym problemem są tak jak pisałem, właściciele, których nie stać na utrzymanie takiego auta i sprzedają potem taki zapuszczony egzemplarz.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

07 Kwi 2015, 08:03

Jeżeli zależy Ci na tańszym utrzymaniu samochodu to zamiast e39 celuj w e46 kombi z silnikiem 2,5 i do tego wrzuć instalkę lub kup zadbaną już z gazem,chociaż o to jest wybitnie trudno. Mondeo to dobra opcja i komfort w stosunku do ceny,wg mnie bardzo ciekawa alternatywa.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

07 Kwi 2015, 10:45

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Co do e39 mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi oczywiście o utrzymanie. Mianowicie: ile mniej więcej będzie droższe utrzymanie takiej e39 w porównaniu do obecnego passata? Paliwa nie biorę pod uwagę.
W e46 podejrzewam że będzie podobnie z utrzymaniem co w pasku.
Jeszcze w sumie o mondeo też zapytam jak tam wychodzi utrzymanie takiego auta?
Nie chce kupić samochodu na którego nie będzie mnie stać. Ma być to samochód na kilka lat dlatego wolę się dokładnie wszystkiego dowiedzieć.
damiannn1993
Nowicjusz

10 Kwi 2015, 11:19

Panowie powiedzcie mi tylko jeszcze jak z tym utrzymaniem i temat do zamknięcia :)
damiannn1993
Nowicjusz