Moduł komfortu - auto nie reaguje na kluczyk, brak kontrolek itd

10 Lut 2018, 20:15

Witam forumowiczów. Problem jest taki..

Dziś zabrałem się za serwis oleju i filtrów w moim S-maxie 2.0 tdci
Przy wymianie filtra kabinowego by zrobić miejsce na wyciągniecie starego filtra i włożenie nowego zdemontowałem moduł komfortu BCM odłączając wcześniej akumulator.
Po skończonej pracy podpiąłem wszystkie wtyczki na nowo oraz akumulator.
Po otwarciu drzwi na zegarach wyświetla się przebieg, radio prosi o kod.
Niestety to wszystko...
Auto nie reaguje na przekręcanie kluczyka w stacyjce. Po przekręceniu kluczyka w pozycje II włączają się jedynie przednie światła mijania a na zegarach mruga czerwona lampka "I"
Odpiąłem ponownie wtyczki od modułu by sprawdzić czy wszystkie piny są proste czy któryś się nie zgiął, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki na module i pod maską, wszystkie ok, na wtyczce zasilającej moduł prąd jest.
Gdzie szukać przyczyny?? Komputerem diagnostycznym nic raczej nie zdziałam bo prąd na stacyjkę nie dochodzi przecież? Zegary i kontrolki leża, wszystko ciemne..
Wymiana filtra kabinowego zajęła mi max 15-20min wliczając podpinanie modułu. Czyżby się rozprogramował?
Z góry dziękuje za wszystkie opinie i wskazówki.

Ps. Jeśli był podobny temat to proszę mnie tam przekierować. Szukałem ale nie znalazłem
pawelgawel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford S-Max
Silnik: 2.0 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lut 2018, 21:37

Chyba immobilizer się rozkodował..
gber44

10 Lut 2018, 21:51

Przy rozkodowanym immo świeciły by się chociaż kontrolki.. Tutaj nie mam nic oprócz wspomnianych już świecących się światłach mijania gdzie w rzeczywistości są wyłączone i działającym radiu. To tyle z oznak życia po przekręceniu kluczyka stacyjki
pawelgawel
Nowicjusz

11 Lut 2018, 13:17

No tak to jest, jak się nie czyta instrukcji obsługi...A wszystko jest napisane w rozdziale o wymianie akumulatora. Tylko nie pisz, że nie masz instrukcji, bo jest ona dostępna w necie.
Teraz auto na lawetę i na serwis, albo do warsztatu zajmującego się fordami.
Kod do radia powinieneś mieć napisany w klapce od złącza OBDII. Ale i tak ci to nic nie da, bo musisz jechać do serwisu celem konfiguracji auta ( kluczyki, zamek centralny, radio, alarm itd itd.
PS - jakbyś czytał instrukcję, to byś się dowiedział, że w tym aucie aku należy wymieniać z podtrzymaniem. Oczywiście pisząc o wymianie aku mam na myśłi jego rozłączenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2018, 13:52

Przyznaje się że nie czytałem i mówisz mi jako pierwszy o tym podtrzymaniu napięcia. Kod do radia mam ale to najmniejszy problem. W takim razie akumulator był wypięty przez około 20 min bez podtrzymania..
Myślisz że mógł w tym czasie rozprogramować się moduł komfortu tak że nie ma reakcji na nic? Nie używajac kluczyka nawet, nie działaja światła postojowe, awaryjne, podświetlenie wnętrza. Dwa przyciski tylko są podświetlone, ogrzewanie szyby i przycisk szyby pasazera. Przekręcenie kluczyka w stacyjce załącza jedynie przednie światła mijania gdzie fizycznie są wyłączone :?:
Odłączyłem akumulator by, tak jak mi się wydawało, bezpiecznie wypiąć wtyczki z modułu. Od małego wałkowano że jeśli robisz coś przy instalacji to wypnij akumulator. Gdybym zrobił to podtrzymanie to właściwie na jedno by wyszło tak jak bym klemy nie odłączał bo w jednym i drugim przypadku miałbym prąd na instalacji.
Wychodząc z tego założenia, jeśli komuś padnie akumulator do zera po dłuższym postoju to wszystko się rozkodowuje i trzeba wieźć auto do Forda na programowanie immo, modułu i reszty?
pawelgawel
Nowicjusz

13 Lut 2018, 18:30

Przy samym odpięciu akumulatora straciłbyś tylko kod do radia ponieważ moduł komfortu i komputer mają podtrzymanie parametrów nawet po odpięciu akumulatora, ale ty odpiąłeś moduł komfortu od instalacji w samochodzie co mogło spowodować jego rozkodowanie z braku zasilania podtrzymującego.
Musisz znaleźć kogoś kto programuje te systemy i najlepiej jak przyjedzie do Ciebie bo ty tym samochodem nie pojedziesz. Niestety im nowsze auta tym bardziej trzeba uważać na elektronikę i trzeba mieć świadomość że jak się coś odłącza to może być tak że się rozkoduje.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta i przygotować je do cieplejszych warunków. Chociaż w tym roku zima była łagodna, to jednak nasz samochód przez kilka miesięcy był narażony na działanie mrozu oraz substancji ...

14 Lut 2018, 19:36

No niestety - dzisiaj tak robią auta, żeby z byle pierdołą trzeba było jechać do serwisu albo mechanika. Byleś tylko ty sam nic nie zrobił :bored:
No ale z drugiej strony dają też dość obszerne instrukcje obsługi. Niestety zazwyczaj bywa tak, że nikt ich nie czyta, albo nie chce się szukać w necie. Bo jak to się mówi " prawdziwy mężczyzna nie potrzebuje instrukcji obsługi " :)
A tam pisze właśnie, że aby wymienić akumulator, należy zapewnić podtrzymanie napięcia na moduły, celem podtrzymania ich pamięci. Jest nawet specjalny bolec, pod który podpina się klemę z baterii podtrzymującej napięcie.
Są oczywiście tacy, co piszą na forach, że on wymieniał i nic nie musiał robić. Odłączył stary aku, podłączył nowy i jest ok. Ale to tylko internet i fora. A jak jest naprawdę, każdy wie.
Ja cały czas nie wykluczam, że przyczyna może leżeć gdzieś indziej. Bo dziwne jest to, że światła mijania ci się zaświecają. No ale elektronika modułów w aucie jak się rozkoduje, to moga być różne cyrki.
Bo bezpieczniki rozumiem posprawdzałeś?
Daj znać jak już będziesz coś wiedział.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lut 2018, 17:56

MotoAlbercik napisał(a): Jest nawet specjalny bolec, pod który podpina się klemę z baterii podtrzymującej napięcie.
Proszę dokładniej przeczytać instrukcję. Użycie bolca jest wskazane przy awaryjnym odpalaniu z kabli rozruchowych ( brak dostępu do klemy minusowej ) Natomiast nie opisuje się takiej procedury przy wymianie akumulatora . Jest tylko uwaga że w razie potrzeby system audio musi być ponownie zaprogramowany kodem więc można domniemywać że odłączenie akumulatora bez podtrzymania nie jest zabronione.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

18 Lut 2018, 15:19

Bonifacy - nie od tego S-Maxa instrukcję wyszarpałeś :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika