Moduł parkowania PDC bez opcji OPS

26 Sie 2020, 18:23

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Posiadam Tourana Cross z 2008r. Auto posiada parktronic z przodu i z tyłu oraz opcje park assist. Obecny moduł PDC jaki posiadam to 1T0919475. Niestety on nie obsługuje opcji OPS. Powiedzcie mi proszę jaki moduł mógłbym dokupić aby posiadał właśnie opcje OPS.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i licze na wasza pomoc.
boczkov007
Nowicjusz

27 Sie 2020, 11:04

W pierwszej kolejności musisz sprawdzić czy masz dostępną opcje OPC w sterowniku. Najlepiej zrobić to programem VCDS. Wchodzisz i sprawdzasz cz można włączyć OPS. Sprawdź w sterowniku Park Assist przy zmianie kodowania na 100101 powinna być dostępna opcja OPS. Pewnie z tym sterownikiem 1T0 919 475 nie zadziała bo opcję będziesz miał do ustawienia ale sterownik go nie obsłuży. W twoim przypadku najlepiej by było wymienić sterownik na 1T0 919 475 C dlatego że on obsługuje największą ilość wersji nadwozia i tam też jest Touran.

Pamiętaj, że wszelkie zmiany robisz na własną odpowiedzialność . Przed zmianami zapisz sobie wersję która działa żebyś mógł do niej wrócić jak coś namieszasz w kodowaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Sie 2020, 11:30

Witam odpaliłem VCDS i w bloku 10-Asyst.park./kierow. wszedłem w kodowanie i Bajcie 0 bit 4 miałem opcje Optical Illustration active po zaznaczeniu tego zmieniło mi się kodowanie na 100101
boczkov007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...