Modus - problemy z sondą i przyspieszaniem

26 Paź 2019, 11:19

Modus przy przejazdach przez kałuże oraz ogólnie przy dużej wilgotności miał problemy z rozpędzaniem. Mulił się i należało mu kilkukrotnie puścić i wcisnąć gaz żeby złapał normę.

Auto było w kilku warsztatach - wymieniono świece, cewki, przewody. Diagności mówili, że nie widzą innych możliwości. Następny twierdził, że czyścił przepustnicę (nie czyścił, ale już załatwione). W kolejnym warsztacie wskazano na obluzowaną osłonę pod silnikiem. Poprawiono. Problem pozostał.

W końcu nie wytrzymałem i zabrałem się za to sam z zaprzyjaźnionym mechanikiem, kiedyś pracownikiem Renault. Podpieliśmy kompa i wywaliło błąd sondy lambda - zwarcie do masy. Dobraliśmy się do niej i kable przy samej sondzie nie posiadały izolacji. Kupiłem nowy zamiennik, dedykowany do modelu - z wtyczką, tak żeby nie uprawiać żadnego druciarstwa.

Teraz Modus po dłuższym postoju i ostygnięciu ma problemy z muleniem przy zmianach biegów, mija mu to po chwili, ale polega na tym, że jak zmieniam z jedynki na dwójkę, to ma chwilowy brak mocy i teraz samemu mu to przechodzi po kilku sekundach. Potem trójka i znowu to samo. Na ciepło chodzi jak zły.

Znowu podpinamy kompa i pokazuje błąd DF0092, który jak się okazało po poszukiwaniu w internecie znów wskazuje na sondę lambda. Nie pojawia się on zawsze i potrafi SAM ZNIKNĄĆ Z PAMIĘCI. Idąc tropem ostygnięcia auta i pojawiających się problemów szarpneliśmy się jeszcze na wymianę czujnika temperatury płynu chłodniczego. Nic to nie pomogło.

Spróbujemy jeszcze naprawić starą sondę i zobaczyć co się wtedy dzieje, ale proszę Was o pomoc.

Pozostałym z góry dziękuję!
marekparuch
Obserwowany

• 05 Lis 2019, 10:29

Sondę kupiłeś oryginalną czy w jakimś tanim zamienniku? Czasem zamienniki płatają figle i nie pracują prawidłowo choć są nowe.

Warto tu sprawdzić wykres jaki generuje druga sonda będzie widać w jakich zakresach pracuje.

marekparuch napisał(a):Spróbujemy jeszcze naprawić starą sondę i zobaczyć co się wtedy dzieje, ale proszę Was o pomoc.
    Stara z tego co pisałeś jest ok tylko był problem z izolacją kabli. Kup odpowiednią izolację wysokotemperaturową i napraw ubytki na starej sondzie po czym ją załóż i zobacz czy będzie jakaś różnica. Moim zdaniem jak dobrze zaizolujesz przewody które muszą być oczywiście nie uszkodzone to powinno być wszystko ok chyba że sonda uległa uszkodzeniu podczas odkręcania, demontażu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
      Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...