Mój pierwszy samochód - "Alfa romeo" ??

16 Lut 2009, 20:15

Więc sprawa wygląda tak , że kupuje w końcu swój pierwszy samochód, i rozmyślam nad alfą 145 , ale jest pewien problem , niektórzy mówią , że jest to auto strasznie awaryjne i części do niego są drogę. Sami posiadacze alf , Ci których znam osobiście mówią , że samochód się nie psuje a dużo części zamiennie pasuje od fiata i teraz sam nie wiem co robić :roll: dlatego też proszę was o poradę , czy alfa rzeczywiście się tak sypie i czy się nadaje na pierwszy samochód ?? Jeśli nie , to możecie zaproponować coś innego w granicach 8 tyś. złotych , z góry dzięki , pozdrawiam :wink:
Ługi
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

16 Lut 2009, 20:37

Akurat widzisz ten model nie jest za dobrym wyborem,jakosć wykonania nie jest na najwyższym poziomie,samochod bywa kapryśny.Jesli juz uprzesz się to patrz na nowocześniejsze jednostki benzynowe no i silnik 1.9 JTD.Lepsza opcją byłby CitroenXsara ale to jest samochod dla znajacych się chociaż trochę na mechanice bo w przeciwnym wypadku bedzie drogie w utrzymaniu.Ta Alfa według mnie to nie jest najlepszy wybór dlatego napisz co by ciebie jeszcze interesowało prócz niej!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 20:44

A części naprawdę takie drogę ?? A jeśli chodzi o coś innego , to nie mam nic upatrzone , ale nie chce żadnego golfa, u mnie w miejscowości jest ich tyle , że aż patrzeć na nie się nie chce :P Jedyny warunek jaki musi być spełniony to silnik diesel.
Ługi
Nowicjusz

16 Lut 2009, 20:54

To podumaj Druhu wybierz modele,masz czas,gdzie ci się śpieszy bo tak recytować te bryczki gdy tyle tego? :roll:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Lut 2009, 19:17

No najbardziej mi się podoba ta alfa , jak ktoś ma jakieś doświadczenie z tym samochodem, to niech się podzieli wiedzą , będę bardzo wdzięczny :wink:

A jeśli chodzi o inne samochody , to myślałem też o fiacie bravo , myślałem też o astrze II , ale nie wiem czy mi starczy 8tyś. na diesela :/
Ługi
Nowicjusz

17 Lut 2009, 21:38

Odradzam jakąkolwiek Alfę za 8 k.
Odradzam Alfę jako pierwszy samochód ...ale jeśli się na taką zdecydujesz,to tak szybko jak ją kupisz będziesz tak samo próbował ją szybko sprzedac...Następny twoim krokiem będzie szukanie "normalnego" auta i jak już wydasz na naprawę Alfy ostatnie zaskórniaki i odsprzedaż ją wreszcie z dużą stratą,to przestaniesz się dziwic dlaczego (tak jak piszesz) w twojej miejscowości jezdzi tyle Golfów... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2009, 10:04

Istnieje wiele stereotypów na temat Alf. Jedni mówią, że to tanie auto z duszą, bezawaryjne, a jedni, że to kupa złomu na kołach.
Mówi się, że jak nie stać Cie na dwie Alfy, to nie stać Cię na jedną - drugie tylko pchasz w części.To czy się będzie psuła zależy od poprzedniego właściciela. Jak ktoś jeździł i dbał to auto jeszcze pojeździ, ale jak kupisz od "sportowego" kierowcy, albo który prawie nic w aucie nie wymienił to będzie porażka.
Rodri94

18 Lut 2009, 11:32

Też odradzałbym Alfę w tej cenie. Nawet jeśli ma to być pierwszy samochód to warto zainwestować w coś, co nie stanie się naszym pierwszym koszmarem. Powiem tyle, lepiej np. wziąć kredyt samochodowy i kupić coś solidniejszego, niż kupić furę, do której będziemy dokładać i po czasie okaże się, że koszta takie same jak w pierwszym wariancie, a samochód jednak gorszy.
valdek
Nowicjusz

18 Lut 2009, 12:41

Ługi widzisz jak radzą przedmówcy w sumie wszystko zależy od tego od kogo kupisz ale Alfiak na pierwszy samochod to niezbyt udana opcja,pomysle i zaproponuje ci cos w tej cenie a ty sobie wybierzesz,podam ci bryki tylko godne polecenia,te o najwyższej jakosci wykonania i w miarę bezawaryjne!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Lut 2009, 13:01

Renault Clio II.Opel Corsa,VWPoloIII,Daewoo Lanos,Honda Sivic 5,Opel Astra I,Peugeot 306,Renault Megane ,Toyota Corolla VII :shock: ,VW Golf III,Audi 80,Ford Mondeo,Honda Accord,Nissan Primera,Toyota Carina E.Fiat Bravo/Brava .Najwyższa jakosc wykonania i bezawaryjnosć prezentuje Toyota Corolla VII.Jaki byłby moj typ?Napiszę gdy ty wybierzesz sobie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Lut 2009, 17:53

Z tych których wymieniłeś spodobały mi się polo III i fiat bravo ,biorę też pod uwagę clio , co myślicie o tych autach ?? Bardzo mi się też podoba civic, ale nie ma silników diesla w nim :cry:
Ługi
Nowicjusz

19 Lut 2009, 21:30

Polo III jest świetnym autem, zresztą jak większość aut ze stajni VW. Mało awaryjny, ekonomiczny. Silnik diesla o pojemności 1.9 jest ekonomiczny i nadaje temu autu wystarczającej dynamiki :D Dlatego ten silnik jest taki świetny.... dwa w jednym.

Fiat Bravo.... z reguły jeśli dbasz o to auto, wymieniasz wszystko na bierząco i tak dalej posłuży ci długo. Fiat uważany jest za awaryjne auta, ale prawda jest taka, że jeśli będziesz dbać to naprawde auto nie powinno cie zawieść.

A Honda Civic? Jak to Honda, legenda bezawaryjności. A silnik diesla? Szczerze mówiać wiem z doświadczenia, że silnik 1.5 16V spokojnie daje rade w tym aucie :D

Podam ci jeszcze jedną ciekawą opcję... a mianowicie Rover 220.Chcesz mieć auto nietuzinkowe... Roverów jest mało na polskim rynku, a auta są naprawdę dobre :P Do niedawna miałem złą opinię o tej marce, ale znajomy kupił sobie takie auto na taxi... Swietnie wykończone, silnik 2.0 daje dużą frajdę z jazdy i uwaga.... jest dieselek :D
[link do oferty na Allegro wygasł]

Odradzam Alfę, te auta są strasznie awaryjne. Drugie tyle ile zapłacisz za auto wpakujesz w naprawy go...
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

19 Lut 2009, 21:51

Boss napisał(a):Odradzam Alfę, te auta są strasznie awaryjne. Drugie tyle ile zapłacisz za auto wpakujesz w naprawy go...

Stary, spokojnie.. nie TE auta tylko starsze Alfy sprzed 2000 r. a w rankingach awaryjności najbardziej uwidoczniona jest Alfa Romeo 145/146.
http://www.motofakty.pl/artykul/raport_awaryjnosci_tuv_2009.html

Więc nie obrażaj mi samochodziku..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Lut 2009, 22:57

qki007 napisał(a):Więc nie obrażaj mi samochodziku..

Nie miałem zamiaru nikomu obrażać samochodu. Chodziło mi o to, że zapewne (jak sam powiedziałeś) Alfa 145 nie byłaby sprzed 2000 roku, co jest nawet równoznaczne z twoją wypowiedzią, że auto może być mega awaryjne :D

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem :(
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

19 Lut 2009, 23:03

Nie było jednoznacznie powiedziane że chodzi o 145 więc dlatego się czepiam ;), chodzi mi tylko żeby ktoś nie mówił ogólnie o marce.

Nie ma sprawy :wink:
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość