Mój pierwszy samochód do 10000 zł. Jaki kupić?

27 Sty 2014, 15:40

max96 napisał(a):Ale jakoś żyję i nic mi się nie stało. Samochód też cały.
Myślisz że cały czas będzie Ci się udawało? Po tym co napisałeś stwierdzam że kup może Corse 1.2 :wink: Przynajmniej się nie zabijesz i auto nauczy Cie pokory na drodze :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 16:04

max96 napisał(a):Samochodem już jeździłem od 15 roku życia i to pewnie więcej nim zrobiłem niż Ty.

To dobrze akurat aleee po reszcie wypowiedzi...

max96 napisał(a):Brat miał 2 lata temu starego Passata 2.8 w benzynie, przez moją miejscowość jechałem 170 km/h w nocy i jakoś się nie zabiłem.

Każdy cymbał potrafi jechać 170 km/h przez wieś, co więcej ja bym się nie odważył tak rozpędzić w "miejscowości". Nie przez umiejętności tylko przez to że w każdej chwili coś Ci może wyskoczyć na drogę. Stworzyłeś bardzo duże niebezpieczeństwo... Może nie brak Ci umiejętności (nie wiem bo Cię nie znam) ale wyobraźni na pewno, zastanów się trochę nad tym co robisz. Łyknij trochę oleju do głowy. Osobiście Cię proszę...

max96 napisał(a):Często jeżdżę na karting itp. Więc najpierw się zastanów co piszesz.

Karting to nie samochód... To jazda typowo wzrokowa. Swego czasu był taki "konkurs" kartingowy z Kucharem. Kto wygrał ten jechał do RallyLandu Kuchara. Taki znajomy chłopaczek strasznie się jarał że jest świetny i że wygra. Ja mu powiedziałem - No tak ale ja jeździłem z Tobą, umiesz jeździć szybko, czujesz granice przyczepności, masz dobrą linię ale jak wpadłeś w poślizg to się posr**eś bo gaciach i trzasnąłeś spina na śniegu... Więc nie umiesz jeździć SAMOCHODEM bo jesteś typowym kierowcą wzrokowym. Uwierz mi...

No i co?

Kupa medali w kartingu, pierwszy w Polsce w tym konkursie (w kartingu), samochodem jeździł już 3 lat.

W RL wylądował na jednym z ostatnim miejsc. Wygrał typ którego wzięli z tzw. łapanki, czyli taki który w kartingu pojechał bardzo słabo. Karting to inna para kaloszy.

Jeździć samochodem który nie wpadnie w żaden poślizg umie nawet 3-letnie dziecko. Tak samo jak jechać 300 km/h na prostej. Szybko jazda = opanowanie poślizgów... W innym wypadku to czysta głupota i brak wyobraźni, tym bardziej jeśli robi się to w "miejscowości".

Przykro mi ale Yankee ma 100% racji.

Yankee napisał(a):Wlasnie udowodniles swoja "dojrzalosc".

Moze koledzy troche przez to troche ochlona z przerzucaniem sie propozycjami, samochod to nie zabawka dla dziecka.

Popieram.

Chcesz emocji??? To złóż sobie dwa samochody, jeden kup spokojny na miasto, a drugi do latania na pojeżdżawkach - >na lotniskach. Uwierz mi szybko nabierzesz więcej doświadczenia... A stać Cię na to patrząc na budżet. Ojciec na pewno się ucieszy jakbyś mu powiedział o czymś takim... Być może masz potencjał, aż osobiście bym Cię chętnie obejrzał na jakiejś -> pojeżdżawce.

Rozmawiałem kiedyś o tym z praktycznie najpopularniejszym Rajdowcem w Naszym kraju. Mówiliśmy o tym że młodzi kierowcy mają sporą zaletę w Rajdach -> Tną na 100% bo nie używają tak wyobraźni (dzięki temu się nie boją). Ja mam tak (TFU, TFU -> żeby nie zapeszyć, odpukać itp.) na szczęście do dziś ale z jednym ALE... Mam tak na torze bo w mieście, miejscowości nie docinam. W Warszawie jeszcze sobie pozwalam bo jest więcej tras oddalonych od bloków np. Toruńska... Ale też tylko w nocy jak nikogo nie ma.

Wiem że jak powiem -> dorośnij to i tak w czarodziejski sposób nagle nie dorośniesz i jak Cię wygonimy z forum to i tak kupisz jakieś monstrum żeby gnać w terenie zabudowanym, a to słaby pomysł. Dlatego proponuję Ci zabawić się w motorsport, nie musisz budować od razu projektu za nawet 20k. Ale jakbyś chciał projekt za 10k to mogę Ci sporo doradzić... Ponad to za 10k można już złożyć coś co naprawdę ma potencjał ale raczej będzie zabawką tylko na tor.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

27 Sty 2014, 20:27

A może Seat Leon?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2014, 11:18

Co sądzicie o tych samochodach? :
1
[link do Tablica wygasł]
2
[link do Tablica wygasł]
3
[link do Tablica wygasł]
4
[link do Tablica wygasł]
5
[link do Tablica wygasł]
6
[link do Tablica wygasł]
max96
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj/Białystok
Prawo jazdy: 04 04 2014
Auto: Nie mam

28 Sty 2014, 11:21

1. Hyundai ok, pozostałe 2 za tanie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2014, 19:51

warto ogólnie zastanowić się nad marką, a nie konkretnym modelem. samochód za 8-10 tysięcy będzie inwazyjny, a naprawa może być bardzo droga...
karll
Nowicjusz

Auto: mazda

28 Sty 2014, 20:22

a ja bym powiedział dokładnie odwrotnie, bo ważny jest model, a nie marka...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2014, 20:43

Osobiście polecę Ci Fiata Punto 2 FL z silnikiem 1.2 16V (80km). Jest to mój pierwszy samochód i jestem bardzo zadowolony z niego , mam go 4 rok(rocznik 2003) i jeszcze nic się nie zapsuło.
Tanie i łatwo dostępne części , średnie spalanie 6,5 litrów teraz założyłem do niego gaz to spalanie gazu wynosi około 8 litrów.Autko ładnie śmiga ,przyśpieszenie ma niezłe ogólnie wszystko OK.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

28 Sty 2014, 20:44

Mając prawie 20tysięcy to już lepiej kupić Grande Punto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 00:09

Witam! Od bardzo dawna rozglądam się za swoim pierwszym samochodem. Problem w tym, że nie znam się na tym. Podajcie marki aut, na które warto zwrócić uwagę.
Znalazłam takie auto, wypowiedzcie się na jego temat.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
karolcia06
Nowicjusz

Auto: nie mam

31 Sty 2014, 07:52

max96 nie ma po co zgłaszać postu do modów ponieważ czasami tutaj sie tak zdarza że ktoś nie chce zakładać nowego tematu więc pyta w innym :wink:
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 12:09

Barol napisał(a):max96 nie ma po co zgłaszać postu do modów ponieważ czasami tutaj sie tak zdarza że ktoś nie chce zakładać nowego tematu więc pyta w innym :wink:

A ok spoko. A ma ktoś może jakieś jeszcze propozycje? A co sądzicie o Seacie Ibiza IV- 1.8 i 20V FR 150KM lub 1.4 16V 100KM? Który z tych silników jest lepszy?
max96
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj/Białystok
Prawo jazdy: 04 04 2014
Auto: Nie mam