Mój pierwszy samochód jaki? - sedan, rok powyżej 1997

15 Sty 2010, 19:58

Witam.
W grudniu 2009r. zdałem prawo jazdy, i dlatego chcę kupić sobie pierwszy samochód. Szukam coś min. 1400-1600 pojemności, sedan, rok powyżej 1997r. benzyna, może być z gazem. Mam zebrane 5500zł, nie wiem czy jeszcze odłożyć więcej bo jak kupię samochód to może mnie nie stać na opłaty z nim związane. Możecie mi powiedzieć ile może kosztować ubezpieczenie OC dla osiemnastolatka, który ma 1 rok prawo jazdy i z takim samochodem jak napisałem wyżej. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry Dziękuje za zainteresowanie moim postem i odpowiedzi.
pablo911008
Nowicjusz

Miejscowość: Pomiechówek

15 Sty 2010, 20:37

pablo911008 napisał(a):Szukam coś min. 1400-1600 pojemności
To źle robisz, zrób na odwrót szukaj coś do MAX. 1.4-1.6 :idea:

pablo911008 napisał(a):ile może kosztować ubezpieczenie OC dla osiemnastolatka, który ma 1 rok prawo jazdy
Bardzo dużo. Na pewno powyżej 1000zł/rok :idea:

Moja rada, uwaga końcowa:
Szukaj coś rozsądnego o niewielkiej pojemności.

pozdr :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

15 Sty 2010, 21:13

Dzięki za podpowiedź. Może jeszcze jakieś podpowiedzi :wink:
pablo911008
Nowicjusz

15 Sty 2010, 21:21

Tak jak pisał kolega na pewno przy tych funduszach nie szukaj silników o takiej pojemności jak piszesz. W kwestii ceny ubezpieczenia zajrzyj tutaj - sprawdź ile wyniesie Cię ubezpieczenie dla silnika 1,6 (coś czuję, że niemile się rozczarujesz) https://epolisa.mtusa.pl/klient/MS_Kalkulator.aspx Jak od tych 5500zł odliczysz koszt ubezpieczenia to nie ma co liczyć na samochód z 97 roku. Jeśli się uprzesz to może uda się kupić nexię z 96-97r, a jak nie to zawsze zostaje polonez :)
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Sty 2010, 21:36

Ja tak jak mój poprzednik Daewoo Nexia,do 5500zl na 100% znajdziesz zadbany egzemplarz i z koncówki produkcji czyli 1998r.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ewentualnie jeszcze Daewoo Lanos
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sty 2010, 21:52

Nie starczy na lanosa. 5500 z tego co zrozumiałem ma być na samochód + ubezpieczenie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

15 Sty 2010, 22:08

Może jeszcze poczekam do wakacji i zarobię trochę kasy. A ubezpieczenie wyszło mi 1800zł przecież to dużo kasy :cry: . Na razie mi się nie śpieszy z kupnem. Chciał bym sobie pojeździć bo ostatni raz na egzaminie prowadziłem samochód :smile: . No cóż Dzięki chłopaki jednym słowem mam za mało kasy.
pablo911008
Nowicjusz

15 Sty 2010, 22:37

bmw e 36 :)
...
fanteo
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

15 Sty 2010, 22:50

fanteo napisał(a):bmw e 36 :)

Nono za 4tys to z pewnością będzie idealny samochód :roll:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Sty 2010, 23:06

Poczekaj do wakacji, dorób troszkę i poszukaj Fiata Bravo 1.2, mały silnik to niskie ubezpieczenie, a z osiągami będziesz mile zaskoczony.
A na BMW nawet nie patrz, opłaty i spalanie Cię zeżrą, a trafienie nie zajechanego egzemplarza graniczy z cudem.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

15 Sty 2010, 23:27

pablo911008 napisał(a):Może jeszcze poczekam do wakacji i zarobię trochę kasy. A ubezpieczenie wyszło mi 1800zł przecież to dużo kasy :cry:

a gdzie to obliczyłeś?? Kumpel ponad rok temu kupił sobie Golfa II 1.3,świeży kierowca bez żadnych żnizek i za OC płaci ponad 900zł wiec nie jest tak żle
Barol
Awatar użytkownika

16 Sty 2010, 00:35

pablo911008 napisał(a):Może jeszcze poczekam do wakacji i zarobię trochę kasy. A ubezpieczenie wyszło mi 1800zł przecież to dużo kasy :cry: . Na razie mi się nie śpieszy z kupnem. Chciał bym sobie pojeździć bo ostatni raz na egzaminie prowadziłem samochód :smile: . No cóż Dzięki chłopaki jednym słowem mam za mało kasy.

Nie sugeruj sie zdaniem tutaj obecnych , oni lubia zawyżac ceny albo oferowac złom, na sedana 97 jednak nie masz co liczyc, proponuje corse moze znajdziesz 97, oplaty moja rada zrob współwłaściciela z kimś kto ma 60% zniżek wtedy bedziesz placil przykladowo za 1.0 okolo 600 zł - 700 zł to juz znacznie mniej. Kupujac auto szukaj dlugo (chyba ze masz okazje kupic po znajomosci), ale jesli nie to szukaj dlugo analizuj ceny, sprawdzaj opinie o danym silniku (polecam autocentrum). Zacznij od 1.0 , 1.2 jak uznasz ze za malo mocy (choc na poczatku tak nie bedzie) to wtedy sprzedaj dozbierasz u kupisz sedana.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Sty 2010, 01:01

pablo911008 napisał(a):Może jeszcze poczekam do wakacji i zarobię trochę kasy. A ubezpieczenie wyszło mi 1800zł przecież to dużo kasy :cry: . Na razie mi się nie śpieszy z kupnem. Chciał bym sobie pojeździć bo ostatni raz na egzaminie prowadziłem samochód :smile: . No cóż Dzięki chłopaki jednym słowem mam za mało kasy.

illusion dobrze ci radzi kup samochod na 2 osoby czyli wpisz na umowie kupna-sprzedazy wspolwlasciela, ojca czy wujka ktory ma jak najwiecej % znizek, wtedy bedziesz placil tyle co nic, po drugie mozesz takze rozlozyc calosc ubezpieczenia na raty, w tym wieku najbardziej rozsadnie bedzie ci zalozyc konto w mbanku i w markecie ubezpieczen ubezpieczyc swoj nowy samochod, masz tam mozliwosc rozlozenia na raty miesieczne, kwartalne i polroczne, przy czym rata miesieczna za pojazd o silniku 1,2 do mocy powiedzmy 60KM bedzie smiesznie niska z kieszonkowego od babci dasz rade wydzierzyc :grin:
na koniec powiem ci unikaj firm ubezpieczeniowych pokroju warty, dowala ci takie zwyzki na ubezpieczenie ze sie nie pozbierasz , za 126p zaplacilbys wtedy nawet 1500zl rocznie...

i na koniec doradze- nie kupuj szajsu bo niebedzie cie stac go naprawiac , to sie tyczy przewaznie fiatow
kup maly japonski wozek np honde civic czy crx, to bedziesz zadowolony a i wiele nie dolozysz w trakcie eksploatacji
kupuj tylko samochody z relatywnie mala pojemnoscia skokowa zeby bylo cie stac na paliwo a i zebys sie nie okaleczyl przedwczesnie :grin:
halsky11

16 Sty 2010, 10:10

tani w eksploatacji/spalanie,osiągi wystarczające do dynamicznej jazdy,silnik jak na tą pojemność b.dobre osiągi.
Barol
Awatar użytkownika

16 Sty 2010, 12:25

o pojemnosci 1.6 to radził bym ci kupic Fiat Tempra rocznik 97 i jeszcze full wyposarzenie elektryczne szyby , lusterka i duzo innych bajerów i bardzo wygodnie sie nim jezdzi jest mięciutki fajny w wygladzie no i bardzo dobrze sie sprawuja silnik jest bardzo prosty wiec nawet jak cos sie troche znasz na silnikach to sam se mozesz po naprawiac . Naprawde polecam fiat tempra jezdziłem nim z pół roku i byłem zadowolony. albo popacz na allegro na pel kadett tez fajny ja akurat mam opel kadett 2.0 GSI o mocy 155km to zapierdala jak burza wiec albo fiat tempra albo opel kadett pozdrawiam serdecznie.. Fiat tempra kupisz za 2tys w dobrym stanie zero rdzy zadbany w alufelgami i full wyposarzeniem naprawde polecam .pozdrawiam.

[ Dodano: Sob Sty 16, 2010 11:27 ]
i co do opłat zrób tak jak ci mowi halsky11 ja tam własnie zrobiłem i płace mniej.
pozdro dla ciebie
odorek
odorek
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica