Mój pierwszy samochód.

18 Kwi 2019, 21:04

Cześć, dziękuję za przyjęcie mnie na to forum :D
Od razu może napiszę do sedna sprawy.

Jako że wczoraj zdałem prawo jazdy, to jest to najlepszy moment aby zacząć się rozglądać za swoim pierwszym w życiu wozidłem.
Mieszkam poza miastem na totalnej wiosce, do szosy mam około 500 metrów drogi gruntowej, gurkowatej, jest przejezdna bo droga jest twarda i ubita. Cyrki się zaczynają gdy spadnie śnieg wtedy to jak amen w pacierzu no nie wyjedziesz :D .
Dlatego myślę nad jakimś SUV-em, albo i terenówką w kwocie od 4-7 tysięcy z niewielkim odstępstwem na więcej. Może być coś innego, ale musi sobie poradzić na tej zabójczej drodze, z kaprysami pogody, błotem i śniegiem, abym nie był w środku zimy zależny od autobusów bo nie po to robiłem prawko ;D . Samochód ma wozić mnie, czasami rodziców i czasami coś przewieźć. Podobają mi się bardzo Frontery ale są awaryjne ;/ , podobają mi się Pajero, ale są zbyt drogie :/ podobają mi się Cherokee, ale trudno znaleźć coś sprawnego i cywilizowanego :/ .
Przeglądając ogłoszenia no nie znalazłem niestety rewelacyjnych samochodów, jedynym kandydatem jest Land Rover Freelander I, są w cenie 5-8 tysięcy i mają parametry dzięki którym by sobie u mnie poradził, jednak naczytałem się sporo o ich awaryjności że teraz sam już właściwie nie wiem :D .
Czy moglibyście mi coś doradzić? za jakim autem się rozejrzeć? czy może jednak pogodzić się z brakiem fajnych terenówek lub SuV-ów i kupić coś poczciwego z ,,normalnych'' aut?.
Co do spalania to wiadomo, powinno być jak najniższe, aczkolwiek boje się samochodów z LPG, jakoś boje się tego, że czasami wybuchają...
Bajzon24
Obserwowany

21 Kwi 2019, 08:43

Bajzon24 napisał(a):czy może jednak pogodzić się z brakiem fajnych terenówek lub SuV-ów
no w takiej cenie niestety nic ciekawego nie znajdziesz, jedynie liczyć na trochę szczęścia aby znaleźć nie zgnite
Suzuki Vitara
Honda HR-V
Kia Sportage
Toyota Rav 4
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Kwi 2019, 12:15

Dziękuję, te auta które wymieniłeś również dodam do mojej listy poszukiwań która się skurczyła z niektórych modeli.
Zmieniłem też wektor poszukiwań na normalne samochody, jeśli nie będzie wyjścia to kupi się własnie któryś z nich, a w zime albo parkowanie u sąsiada albo traktor + lina i ogień :D .
Z takich normalnych interesują mnie 3 samochody.
1. Volvo V40/S40
2. Volkswagen Bora
3. Opel Vectra B
Właśnie w takiej kolejności, numerem jeden w stawce jest Volvo, mój kolega ma V40-stke 1.8 z roku 2001 i bardzo sobie chwali, wiele razy z nim jeździłem do pracy gdy razem pracowaliśmy i mnie podwoził czasami więc niejako obeznałem ten samochód z zewnątrz i z wewnątrz, ciekawi mnie opcja w postaci tego samochodu no i podoba mi się ten wózek
Bajzon24
Obserwowany

21 Kwi 2019, 12:32

To jak już szukasz zwyklaków to bierz coś na napędem na 4, w takiej cenie dostaniesz audiczkę a3 czy a4, golfa, małe szanse ale może trafi się subaru forester, Subaru Imprezę może znajdziesz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Kwi 2019, 19:57

Zawsze z terenówek w górnej granicy budżetu można szukać Łady Nivy :naughty: niestety rdzewiała już w katalogu, no ale czego się spodziewać po terenówkach w tym wieku i kasie...

Ze zwyklaków szukaj czegokolwiek, co będzie w dobrym stanie technicznym, nie zgnite, z ważnymi opłatami. Marak jest w tym przypadku drugorzędna.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2019, 21:21

Nie no bez przesady..... łada to auto tylko do zabawy lub na jakieś ryby czy grzyby. Totalnie nie nadaje się na ulicę a poza tym pali benzynki tyle co spore v6
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...