Moja przygoda z raportem od Autotesto

29 Sie 2023, 20:06

Treść postu została usunięta.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Wrz 2023, 11:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.6
badzioks
Obserwowany

29 Sie 2023, 22:29

Powiem Ci tak,

Takto jest, jak sie zdajesz nie nasiebie a na kogos innego. Wpadles generalnie na najstarszy numer swiata.

Auto fajne, wlozysz jeszcze kupe siana ale jak go sobie zostawisz bezdiesz mial duuuuuzo frajdy.

Jak z zawieszeniem ABC ?

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

29 Sie 2023, 23:04

Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Wrz 2023, 11:31, edytowano w sumie 1 raz
badzioks
Obserwowany

03 Wrz 2023, 12:06

Jeżeli ktoś sam jest ,,Ekspertem,, po co mu drugi ,,Ekspert,, :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

03 Wrz 2023, 12:52

badzioks napisał(a):

Kolego nie będę tłumaczył autotesto ale sam chyba nie wiesz co kupujesz a w dodatku z motoryzacją jesteś na bakier bo w215 i sprawdzanie na ulicy przez autotesto hmmm delikatnie mówiąc na maxa głupi pomysł.
Kolejny temat usterki. Ty wiesz czego możesz się spodziewać po tak skomplikowanym i trochę badziewnym aucie ? To co wymieniłeś to jest złamany paznokieć przy moźliwej urwanej nodze więc może było lepiej sprawdzić dokładnie bo przy innym w215 możesz będziesz marzyć o takich usterkach.
Dziwię się że tego nie widzisz jak np.w Szwajcarii często te auta są w cenie dobrego roweru więc chyba raczej może być grubo ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Wrz 2023, 16:04

Witam, dzisiaj otrzymałem wiadomość na forumową skrzynkę PW abym potwierdził współpracę z firmą Autotesto.pl pod rygorem usunięcią postu z dnia 21 czerwca 2023 r. Proszę bardzo, przesyłam potwierdzenia. Autotesto.pl chyba chce się wybielić i zgłasza nieprzychylne im opinie. Pozdrawiam.
Moja przygoda z raportem od Autotesto Moja przygoda z raportem od Autotesto Moja przygoda z raportem od Autotesto Moja przygoda z raportem od Autotesto
Arcance
Nowicjusz

Zdjęcia: 8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...
    Toyota NCSV – niezwykłe kombi w stylu coupe
    Toyota NCSV to wyjątkowy samochód koncepcyjny, który posiada cechy charakterystyczne dla coupe, sedanów oraz… kombi! Został zaprojektowany dla 30-latków końca lat 90., którzy zafascynowani ...

11 Lip 2024, 11:43

Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Wrz 2024, 15:48, edytowano w sumie 1 raz
Pascalt
Nowicjusz

11 Lip 2024, 12:09

Nie wiem jak jest w autotesto - wiem jak jest u nas.
Zakup lub wypożyczenie miernika + 100 zł stacja diagnostyczna + paliwo za dojazd do samochodu = wychodzi nasz raport
Siedzisz w domu dostajesz zdjęcia + raport - można omówić wszystko z osobą sprawdzającą.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

11 Lip 2024, 13:17

Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Wrz 2024, 15:49, edytowano w sumie 1 raz
Pascalt
Nowicjusz

29 Sty 2025, 11:15

To ja odświeżę wątek bo miałem okazję skorzystać ostatnio z Autotesto, a temat jest wysoko w Google, więc może komuś pomoże :)

Wykupiłem najwyższy pakiet (Gold) za 749 PLN wraz z usługą rezerwacji (99 PLN) i negocjacji ceny (199 PLN), jako że samochód był kilkaset km ode mnie i szkoda mi było całego dnia na ew. pusty przelot. Pakiet zakupiłem w sobotę i już tego samego dnia umówiono oględziny auta na wtorek.

Rozmowa z rzeczoznawcą. Po oględzinach przeprowadziłem rozmowę z rzeczoznawcą, jednak na pytania odnośnie bolączek konkretnego modelu nie był w stanie odpowiedzieć, bo w ogóle o nie nie pytał i nie weryfikował. Samochód był w automacie, więc spytałem o serwis skrzyni, w tym wymianę oleju, jednak temat nie był podnoszony i otrzymałem jedynie lakoniczną odpowiedź, że olej musiał być wymieniany, bo skrzynia tyle by nie przejechała :D Rozmowę zaczął wręcz od pytania czy zdaję sobie sprawę, że auto ma już ponad 15 lat. Wiadomo, że nie oczekuję igły, a jedynie sensownego stanu technicznego i blacharskiego. Zwrócił uwagę na fakt impregnacji skórzanej tapicerki, a także poinformował o śladach oleju na osłonie silnika, jednak w wyniku tego, że była pęknięta, ponoć zajrzał przez nią wraz z diagnostą i doszli do wniosku, że to kwestia rozlania oleju w trakcie wymiany, a nie zapoceń układu. Na plus taka próba weryfikacji.

Infolinia Autotesto. Skontaktowałem się również z infolinią Autotesto, ponieważ po rozmowie ze sprzedającym wyszło, że nie dokonano rezerwacji samochodu, a ponadto nawet sam sprzedający miał zastrzeżenia co do jakości ich usług.
Na infolinii otrzymałem informację, że propozycja rezerwacji została przesłana mailowo do sprzedającego jeszcze przed oględzinami (regulamin jednak mówi o zawarciu umowy, a nie propozycji rezerwacji, jednak konsultant stał na stanowisku że żadnych umów nie zawierają w tym zakresie) i nie zostaną mi zwrócone środki. Po ponownym kontakcie, tym razem poprzez czat, otrzymałem informację, że "konsultant popełnił błąd" i mail nie został wysłany. Żenada. Jednak ostatecznie przyjęto mój wniosek o zwrot kosztów dodatku rezerwacji i negocjacji ceny.

Teraz kwestia raportu i jazdy testowej. Sam opis sporządzony przez rzeczoznawcę podkreśla, że jazda objęła odcinek 2 km i prędkości max 60 km/h. Czyli chłop chyba jedynie przejechał się na warsztat i na tym zakończyła się jazda testowa. Ciężko na takim dystansie sprawdzić auto, jak zachowuje się przy większych prędkościach, a także jak działa automat i czy na wyższych biegach również działa płynnie. AUTOTESTO oczywiście umywa ręce, że nie mają wytycznych odnośnie długości jazdy próbnej. Ma jedynie wystarczyć do sporządzenia oceny przez eksperta :D W dodatku, udało mi się od sprzedającego dowiedzieć, że rzeczoznawca nawet nie weryfikował czy elektryczne szyby działają prawidłowo, czy klimatyzacja chłodzi odpowiednio, nie został m.in. zweryfikowany centralny zamek. Jak na to jak chwalą się skrupulatnością, to jednak trochę słabo. I nie powinna tutaj mieć znaczenia kwestia wartości czy wieku auta. Na plus, że faktycznie zostało ono zmierzone miernikiem i nie wykazuje znamion napraw czy składaka. W raporcie uwzględniono również informację, że silnik nie był w pełni zimny podczas oględzin, co potwierdzają zdjęcia zegarów. A sama dokumentacja zdjęciowa dość obszerna (ponad 100 zdjęć), w tym jeden film z szybkiego obejścia auta dookoła i 6-sekundowy filmik z odpalenia silnika. Zawarto również zdjęcia błędów z komputera diagnostycznego.

Reasumując, trochę się rozpisałem, jednak patrząc na brak bardziej obszernych opinii o AUTOTESTO, jedynie poza krótkimi pochlebnymi opiniami o obszerności raportu, to myślę że może to komuś pomóc. Z pewnością, gdyby nie fakt odległości, wolałbym sam pojechać obejrzeć samochód i wydać 100 zł na SKP w celu jego przejrzenia. Jeśli macie auto na miejscu, to samodzielnie lub ze znajomym bym je zweryfikował, a w przypadku znacznej odległości, skorzystałbym z innego podmiotu. Tak krótka jazda testowa jest dla mnie dyskwalifikująca, mimo że odnoszę wrażenie, że bardziej skupiono się na walorach technicznych przy sprawdzaniu auta (zawieszenie, opony, silnik etc.) niż sprawności wyposażenia.
Zoltan20
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: brak

29 Sty 2025, 13:16

Zoltan20 napisał(a):Po oględzinach przeprowadziłem rozmowę z rzeczoznawcą, jednak na pytania odnośnie bolączek konkretnego modelu
Ty tak na serio?
Expert ma za zadanie sprawdzenie konkretnego egzemplarza a nie śledztwo co w tym modelu jest ok a co nie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2025, 15:08

Absolutnie nie oczekuję wnikliwego śledztwa. Jednak spodziewałem się, że takie najpopularniejsze bolączki w danym modelu są poruszane, zważając jak Autotesto chwali się swoimi szczegółowymi działaniami
Zoltan20
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: brak

05 Lut 2025, 15:41

Egzemplarz egzemplarzowi nie równy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107