Moje pierwsze auto. Do 40tys. Audi lub bmw

17 Lis 2019, 18:09

Witam, tak jak w tytule. Chciałbym zakupić swoje pierwsze auto w życiu. Marki, które przykuły moją uwagę to audi i bwm. Zależy mi na schludnym wnętrzu i ładnym aucie z zewnątrz. Głównie sedan( inne mi się nie podobają). Rocznik 2008+?(sam nie wiem). Diesel, benzyna+lpg(ciężko mi powiedzieć). Szacuję, że będzie robione tym autem do 50km dziennie, w weekendy możliwe, że więcej. Myślałem nad a6 c6, a4 b8- mniej za mną przemawia. Co do bmw to może coś z serii 3 lub 5 jak da radę? Jeśli chodzi o silnik to bardziej ekonomiczny, nie mam zamiaru świrować na drodze. Jeśli macie jakieś ciekawe modele w głowie z tych 2 marek chętnie poznam Wasze opinie, gdyż nie mam doświadczenia w motoryzacji. Inne marki jak najbardziej też wchodzą w grę lecz skupiałbym się na tych dwóch.
Ja- kompletny świeżak :ok:
DobryChlopak
Nowicjusz

17 Lis 2019, 20:14

DobryChlopak napisał(a): Zależy mi na schludnym wnętrzu i ładnym aucie z zewnątrz.

Kwestia gustu

DobryChlopak napisał(a):Głównie sedan( inne mi się nie podobają)

jw.

DobryChlopak napisał(a): Rocznik 2008+?(sam nie wiem).

Bez sensu wymóg. Jeśli znajdziesz zadbane auto z 2007 to nie kupisz? Nooo chyba, że robi różnicę to czy auto będzie miało 11 czy 12 lat :naughty:

DobryChlopak napisał(a):Diesel, benzyna+lpg(ciężko mi powiedzieć).

Zależy od sposobu użytkowania. Jeśli kilometry będą robione w cyklu miejskim to diesel jest średnim wyjściem

DobryChlopak napisał(a):Myślałem nad a6 c6

Sprawdź wymiary auta jakim poruszałeś się na kursie/zdarza Ci się jeździć, później porównaj je do a6 i pomyśl czy potrzebujesz czegoś takiego, czyt kawału "rodzinnego" auta. Warto też zdać sobie sprawę, że eksploatacja auta tej klasy nie jest tania. Swoje kilkaset tysięcy km będzie miało już najechane więc naprawy, które na pewno będzie trzeba przeprowadzić mogą pociągnąć po kieszeni. Jedynym benzyniakiem, do którego jesteś w stanie w opłacalny sposób założyć LPG jest 2.4. Diesle technicznie w miarę spoko oprócz 2.0/140, który jest na pompowtryskach.

DobryChlopak napisał(a):a4 b8- mniej za mną przemawia

Benzyniaki to śmietniki, lpg nieopłacalne, diesle mogą być

DobryChlopak napisał(a): Co do bmw to może coś z serii 3

Budżet pozwala na serię e90. Jeśli BMW to trzeba celować w silnik R6 (przy mniejszych koszty niewiele niższe a wrażenia z jazdy sporo słabsze). No i tutaj raczej szukaj modelu sprzed 2008 - wtedy był lifting i pojawiły się silniki na bezpośrednim wtrysk, do których, jak w przypadku ałdi lpg się nie opłaca i mają swoje problemy.

DobryChlopak napisał(a):5 jak da radę?

To samo co w przypadku a6. Kawał kosztownego w eksploatacji auta. Zresztą podobnie jak w a6 istnieje bardzo duża szansa, że trafisz na autko, gdzie poprzedniego właściciela przerosły koszty napraw i mogą wyjść jakieś kwiatki

A tak ogólnie to na Twoim miejscu kupiłbym coś segmentu c, względnie świeżego, nauczył się jeździć i później myślał czego tak naprawdę potrzebujesz.
Pierwszy z brzegu, randomowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2019, 21:02

Myslę że podejdzie Ci
volvo s60, przyjemne auto masz do wyboru d4 lub d5, ja proponuje 2.4 d5 to już jedzie całkiem fajnie, wnętrze fajne i ergonomiczne

Dobrym wyborem będzie też Mondeo mk4
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lis 2019, 22:09

DobryChlopak napisał(a): Rocznik 2008+?(sam nie wiem).

Invi napisał(a):Bez sensu wymóg. Jeśli znajdziesz zadbane auto z 2007 to nie kupisz? Nooo chyba, że robi różnicę to czy auto będzie miało 11 czy 12 lat :naughty:

nie no wiadomo, że kupię :naughty:. Nie robi :ok:

DobryChlopak napisał(a):Myślałem nad a6 c6

Invi napisał(a):Sprawdź wymiary auta jakim poruszałeś się na kursie/zdarza Ci się jeździć, później porównaj je do a6 i pomyśl czy potrzebujesz czegoś takiego, czyt kawału "rodzinnego" auta. Warto też zdać sobie sprawę, że eksploatacja auta tej klasy nie jest tania. Swoje kilkaset tysięcy km będzie miało już najechane więc naprawy, które na pewno będzie trzeba przeprowadzić mogą pociągnąć po kieszeni. Jedynym benzyniakiem, do którego jesteś w stanie w opłacalny sposób założyć LPG jest 2.4. Diesle technicznie w miarę spoko oprócz 2.0/140, który jest na pompowtryskach.

Co do wymiarów to od stycznia pracuję za granicą i jeżdżę iveco daily( często z przyczepką), także jakoś dałbym radę takiej a6, lecz przemówiłeś do mnie tymi kosztami napraw. Chyba odpuszczę ją.
DobryChlopak napisał(a):a4 b8- mniej za mną przemawia

Invi napisał(a):Benzyniaki to śmietniki, lpg nieopłacalne, diesle mogą być

czyli mówisz, że a4b8 w dieslu spoko? jaki silnik szukać według Ciebie

DobryChlopak napisał(a): Co do bmw to może coś z serii 3

Invi napisał(a):Budżet pozwala na serię e90. Jeśli BMW to trzeba celować w silnik R6 (przy mniejszych koszty niewiele niższe a wrażenia z jazdy sporo słabsze). No i tutaj raczej szukaj modelu sprzed 2008 - wtedy był lifting i pojawiły się silniki na bezpośrednim wtrysk, do których, jak w przypadku ałdi lpg się nie opłaca i mają swoje problemy.

posprawdzam, ale raczej odradzasz?

Invi napisał(a):A tak ogólnie to na Twoim miejscu kupiłbym coś segmentu c, względnie świeżego, nauczył się jeździć i później myślał czego tak naprawdę potrzebujesz.
Pierwszy z brzegu, randomowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fajny ten fordzik, właśnie takie kształty lubię + wnętrze też ok. Ciekawa opcja z nim ;). A coś jeszcze podobnego byś polecił ;)?
DobryChlopak
Nowicjusz

17 Lis 2019, 22:26

Ale nie 1.6 benzyna 100 koni z korbkami z tyłu.

Te 50km dziennie to po jakiejś szybszej trasie czy miasto?
Jak lubisz sedany to popatrz na 508-kę (od 2014 był lifting) z dieslem 2.0 HDi:
[link do mobile.de wygasł]
tomekdk

17 Lis 2019, 22:34

Kao napisał(a):Myslę że podejdzie Ci
volvo s60, przyjemne auto masz do wyboru d4 lub d5, ja proponuje 2.4 d5 to już jedzie całkiem fajnie, wnętrze fajne i ergonomiczne

Dobrym wyborem będzie też Mondeo mk4

Co do volvo s60 2.4 d5, to ciężko znaleźć coś do 40tys co wizualnie mi odpowiada, chyba, że źle szukam. Znalazłem coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], ale to inny silnik niż polecasz, lecz wizualnie właśnie coś takiego szukam.

Co do Mondeo mk4 szczerze to średnio mi leży, słabe wnętrze :?
DobryChlopak
Nowicjusz

17 Lis 2019, 22:44

tomekdk napisał(a):Ale nie 1.6 benzyna 100 koni z korbkami z tyłu.

Te 50km dziennie to po jakiejś szybszej trasie czy miasto?
Jak lubisz sedany to popatrz na 508-kę (od 2014 był lifting) z dieslem 2.0

Na szybszej trasie. Ładna ta 508 2.0 HDI po lifcie tylko obawiam się, że nie znajdę Jej do 40tys., a przed liftem nie dla mnie bym tak to ujął
DobryChlopak
Nowicjusz

17 Lis 2019, 22:53

Co powiesz na takiego rudzielca? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zawsze możesz patrzeć też na 2,0 tylko w tym przypadku już z jak najniższym przebiegiem ( nie tym na liczniku)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lis 2019, 23:49

Czyli źle szukałem.. :ok: . Jest na prawdę spoko ;). Wnętrze na kocie, ideał. Tylko czemu jest rudy :unsure:.
Orientujesz się ile to może palić?
DobryChlopak
Nowicjusz

18 Lis 2019, 00:06

Dla mnie paliło ok 7 ale spokojnie zejdziesz sporo nizej

PS. Mi się taki rudy bardzo podoba, wyróżnia się
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lis 2019, 00:26

To spalanie igła. Ciekawe autko nie powiem, zawsze byłem sceptycznie nastawiony do volvo w sumie bez większego powodu. Głęboko to przemyśle, dzięki za ciekawą propozycję ;) :ok:
DobryChlopak
Nowicjusz

18 Lis 2019, 10:05

A może cos takiego? Co sadzicie o a5, znajde cos w tej cenie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
DobryChlopak
Nowicjusz

18 Lis 2019, 10:37

Na pierwszy rzut oka widać że po sporych naprawach blacharsko lakierniczych, trzeba było by prześledzić historie, przebieg już pokaźny jak na to auto.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Gru 2019, 11:08

Ja jestem szczególnie wyczulony na te wszystkie wspaniałe auta sprowadzane zza zachodniej granicy. Faktycznie czasem można znaleźć perełki, ale jednak w dużej mierze to po prostu szrot. Już lepszym pomysłem jest dla mnie zakup aut używanych poprzez salony, bo daje Wam to pewność utrzymania pewnego standardu. Sam ostatnio sprawdzałem Audi centrum łódź i przyznam, że cenowo wychodzi to całkiem przyjemnie.
Roman77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi Q5

06 Gru 2019, 15:56

Roman77 napisał(a):Już lepszym pomysłem jest dla mnie zakup aut używanych poprzez salony
taaa? A jaka jest pewność że tam nie ma szrotu?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika