Moje pierwsze auto - jakie kupić?

11 Sty 2010, 13:10

Witam, zamierzam na wiosnę kupić swoje pierwsze autko. Na samochodach szczerze mówiąc za bardzo się nie znam. Poczytałem na necie i podobają mi się VW Polo oraz Seat Ibiza. Rocznik chcę tak od 2000 i Diesel cena ~15tys. Nie wiem za bardzo jaki silnik wybrać (1.4 - 1.9 tdi). Głównie zależy mi na tym żeby za dużo nie palił. Nie mam wymagań żeby auto miało kopa i jazda raczej dom-praca rzadko jakieś dłuższe trasy. Czy taki silnik 1.9tdi byłby dobry czy raczej 1.4. Wiadomo że większy silnik to większe opłaty. Może to ma jakieś znaczenie mam 25 lat. Oczekuje odpowiedzi które auto i jaki silnik biorąc pod uwagę spalanie awaryjność. Ewentualnie na co powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki pozdrawiam.
kalynowsky
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

11 Sty 2010, 13:18

kalynowsky napisał(a):Witam, zamierzam na wiosnę kupić swoje pierwsze autko. Na samochodach szczerze mówiąc za bardzo się nie znam. Poczytałem na necie i podobają mi się VW Polo oraz Seat Ibiza. Rocznik chcę tak od 2000 i Diesel cena ~15tys. Nie wiem za bardzo jaki silnik wybrać (1.4 - 1.9 tdi). Głównie zależy mi na tym żeby za dużo nie palił. Nie mam wymagań żeby auto miało kopa i jazda raczej dom-praca rzadko jakieś dłuższe trasy. Czy taki silnik 1.9tdi byłby dobry czy raczej 1.4. Wiadomo że większy silnik to większe opłaty. Może to ma jakieś znaczenie mam 25 lat. Oczekuje odpowiedzi które auto i jaki silnik biorąc pod uwagę spalanie awaryjność. Ewentualnie na co powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki pozdrawiam.

jesli juz z tych dwoch, to wybierz polo , ale jak to vw musisz sie liczyc z ogromna liczba sciemnianych , czyli "robionych" samochodow na rynku wtornym, elementow na ktore trzeba zwrocic uwage jest tak wiele ze zabraklo by mi tutaj miejsca zeby to opisac i stany prawidlowe i nie prawidlowe

ogolem nie zwracaj uwagi na przebieg i to co mowi ci sprzedawca bo to sa dwa najdalsze od prawdy czynniki , zabierz ze soba kogos kto wie cos o tych samochodach lub mechanika i on ci podpowie czy dany samochod do czegos sie nadaje

a co do pojazdu konkretnie samego w sobie, niemajac duzych wymagan i potrzebujesz jedynie ekonomii to dobrze wybrales bo to samochody spalaja tyle co nic, ale raczej polecalbym ci polo z silnikiem SDI bo TDI maja nieco wieksze spalanie z uwagi na turbine

drobna uwaga co do twojego wieku, wystrzegaj sie firm ubezpieczeniowych takich jak warta, ci zlodzieje naloza na ciebie zwyzke w ubezpieczeniu taka ze sie nie pozbierasz z oplatami bo dla nich niedoswiadczony kierowca to taki ktory ma nawet 30 lat :mad:
halsky11