Moje pierwsze "babskie" autko do 10k

10 Lut 2009, 14:21

na początku witam wszystkich forumowiczów ;)
sprawa przedstawia się następująco: potrzebuję dość szybko znaleźć i kupić samochód, a kompletnie się na tym nie znam i to znacznie utrudnia sprawę :wink: autko ma być raczej małe ale bezpieczne, nie musi być szybkie bo jestem ostrożna (aż do bólu), ekonomiczne - bo muszę je sama utrzymać, no i ... ładne :oops: dlatego proszę o jakieś rady, wskazania... nie chodzi nawet o konkretne egzemplarze(chyba ze akurat ktos ma jakis na oku), ale modele, zebym mogla sobie wyszukiwac...
ja wymyslilam sobie peugeota 206, ale podobno ciezko dostac do 10tysiecy cos we w miare dobrym stanie....
dodam jeszcze ze idealna cena byloby cos kolo 8tysiecy, 10 to juz calkowite maximum.. :roll:
pozdrawiam,
magda
mdz
Nowicjusz

10 Lut 2009, 14:30

hyundai accent - fajne, tanie, mało pali :) i ma taki fajny damski wygląd :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo model starszy

Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

10 Lut 2009, 15:29

hmm jakis taki... duzy :oops: ale moze to tylko moje wrazenie, do tej pory jezdzilam yarisem (na kursie), wiec to kwestia przyzwyczajenia napewno... ;)
mdz
Nowicjusz

10 Lut 2009, 15:39

niee przecież to nieduże autko - na żywo jest malutkie :lol:
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 16:00

A na Suzuki Swift patrzyłaś??
Bardzo fajne autko moim skromnym zdaniem.
Silnik powinien Ci wystarczyć 1.3 chyba że masz zacięcie rajdowca to wtedy 1.6 trzeba szukać :)

Taki na przykład, bardzo fajny, zgrabny.
Chociaż 100 koni w takim autku to może wariować czasem :)
stasiowski121

10 Lut 2009, 16:07

a ford KA ?

[link do oferty na Allegro wygasł]
maly zwinny samochodzik.
mikos32
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...

10 Lut 2009, 16:09

niee ford ka jest strasznie awaryjny - wystarczy popatrzeć na jakieś zestawienie niezawodności wg TUV - kolega i koleżanka mieli to cudo to się sypało strasznie :? Swift to też fajna propozycja - można dorzucić klasykę gatunku czyli :

honda civic, mitsubishi colt, toyota starlet
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 16:26

kurcze podoba mi sie ten hyundai accent... szczegolnie ten:
chociaz mam daleko troche..
a jak w ogole jest z awaryjnoscia tego samochodu??
a reszte przejrze i pomysle, ale np suzuki juz wizualnie niestety mi sie nie podoba...no ale nie to najwazniejsze :wink:
mdz
Nowicjusz

10 Lut 2009, 17:02

a moze taki citroen [link do oferty na Allegro wygasł]
artek1993
Początkujący

10 Lut 2009, 17:07

[link do oferty na Allegro wygasł] to tez nie jest zle
artek1993
Początkujący

10 Lut 2009, 18:17

[link do autocentrum.pl wygasł]

Link do ocen tego Hyundaia - u mnie w rodzinie jest jeden hyundai i nie ma z nim problemów, i chociaż zawsze bronię Opla bo lubię tę markę to w tym porównaniu nie ma szans z accentem - nowsza konstrukcja, wyposażenie, roczniki, nowoczesny motor na korzyść Hyundaia - Ja obstaję za Hyundaiem, ewentualnie tym Swiftem - ale koleżanka mówi, że nie podoba się z wyglądu.
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 23:51

hyundai z linka który podałam w poprzednim poście bardzo mnie zainteresował...tym bardziej że cena w porównaniu do innych z tego rocznika niska a wyposażenie ok...
tylko mam pytanie. czy przy tym silniku ktory on ma, 177 tys. km na liczniku to duzo...? wiecie cos o zywotnosci tego silnika?
mdz
Nowicjusz

11 Lut 2009, 09:13

No ja nie radził bym ci pchać się w koreańce...( bo może nie jestem do nich przekonany np.Daewoo - totalna kicha ) , ale accenty mogą 'poszczycić' się wysoką bezawaryjnością i jeśli jeszcze jeżdzisz EKO to jak najbardziej sie opłaca.....tylko BROŃ BOŻE nie zakładaj gazu!!! jak ci piernicznie kolektor to 3000 zł jak nic bedziesz musiała dołożyć
Stinger91
Nowicjusz

11 Lut 2009, 09:22

koreance nie, francuzy nie, fordy nie... tak juz uslyszalam, jakbym sie sluchala to tylko niemieckie zostaja, ktore ceny maja zaporowe zazwyczaj jak dla mnie. ;) o tym accencie sporo dobrego juz przeczytalam... no zobaczymy :) czekam jeszcze az ktos sie wypowie nt. przebiegu - czy warto brac accenta ze 177 tys na liczniku..
ten co pokazalam ma juz instalacje gazowa, czyli co, lepiej jakby nie mial?
mdz
Nowicjusz

11 Lut 2009, 09:28

używane auto najlepiej jak nie ma instalacji tak się utarło :) co do kolektora - jeśli ma plastikowy kolektor trzeba gaz wyższej generacji i nie będzie problemu :) Koreańskie auto to jedne z najlepiej wykonanych samochodów w swojej klasie - mówię o samochodach z tych lat nie o wozach z początku lat 90-tych kiedy to koreańczycy dopiero uczyli się fachu :)
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika