Mokro wokół kolektora wydechowego Fabia 1 1.4 16v

15 Wrz 2021, 20:04

Dzień dobry,
Noszę się z zamiarem kupna Skody Fabii 1 1.4 80km. Wszystko wygląda oklej z wyjątkiem zapocenia wokół kolektora wydechowego. Co to dokładnie może być? I jaki średni koszt naprawy takiej usterki?
Podejrzewam ze uszczelka jest już padnięta. Właściciel mówił ze pompa wody mu poszła w te wakacje. Możliwe ze wzrosła temperatura i uszczelka padła. (ale to tylko moje gdybanie)
Pompa wraz z rozrządem zostały wymienione.
Według właściciela oleju nie bierze. Gdy palcem dotknełem tego "mokrego" to to jest juz suche (z dołu nie dotykałem bo juz kolektor był gorący)

Jest się obawiać takiego zakupu?

Zdjęcia zapocenia:
https://photos.app.goo.gl/DiyXfQ2xjbP7nKtU8
stachu2k21
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 20:59

Jak zwykle po zdjęciach to niewiele wynika . Jednakże rzuca się w oczy brak osłony termicznej na kolektorze wydechowym . Widać jego szczątkowe elementy na śrubach mocujących.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2021, 21:08

Właściciel wspominał że zerwało się mocowanie i usunał latającą osłonę.
Rozumiem że ciężko ze zdjeć podać w 100% trafną diagnozę. Jednak to chyba nie jest standardem zeby taki osad był wokół mocowania kolektora.
Na początku myślałem że to komuś skapnął olej przy nalewaniu ale niestety na zdjęciu widać że te dolne sruby też sa uwalone.
stachu2k21
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 21:24

Nie wiem ,nie widzę to na własne oczy , nie potrafię odpowiedzieć trafnie jakie koszta , jakie zabiegi trza wykonać , Znam te motory , robię przy nich ale na odległość przez neta nie pomogę .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...