14 Sie 2021, 20:25
Te silniki były montowane w golfach , seatach . Jest problem i nie dotyczy tylko fabii. Gdzieś tam producent się ocknął i zamontował grzałkę odmy . Tylko że ona jest na przewodzie między puszką odmy a filtrem powietrza . Puszka na bloku silnika dalej zamarza . Tylko że ....... taki dialog między mną a kolegą Pawłem któremu odma zamarzła dwa razy jednej zimy -
Ja - Paweł powiedz mi jak ty jeżdzisz , no przy jakich obrotach zmieniasz biegi , jak się rozpędzasz , ogólnie ciśniesz czy na emeryta ?
Paweł - delikatnie , aby jak najmniej spalić PB . Na emeryta to mało powiedziane . Mam 10 km do pracy a motor się nie zagrzeje .
Ja - Pawełku mój drogi pogoń to auto , pokręć obroty , pozwól aby motor jak najszybciej się zagrzał i odparował tą wilgoć co się gromadzi we wnętrzu .
Paweł - ale spalę więcej wachy i co to da ?
Ja - No to wybieraj . Albo tania jazda i więcej kasy za odmrażanie odmy , przestoje , holowania itp , albo w pedał i zero problemów .
Paweł zaczął zimą jeżdzić dynamicznie i już od trzech lat nie ma problemu z zamarzającą odmą .
Nie odpowiadam na problemy na PW