Mondeo 1.6 GAZ przegrzewa się

02 Mar 2010, 02:07

Witam mam taki problem -
Gdy były mrozy po -20 to zakryłem chłodnice kartonem bo niedogrzany był i jezdziłem tak jakiś czas dopuki na dworze nie wzrosły temperatury powyżej zera,karton usunełem a on nadal się grzeje jakby chłodnica była nadal zasłonięta.

-przy obecnych temperaturach(0 stopni) po przejechaniu 1 km temperatura jest w połowie wskaznika a po kilku km przejechanych w mieście dochodzi pod czerwone pole i wyje wentylator a jeszcze na wakacjach żeby doprowadzic go do takiej temperatury musiałem godzine stać we wrocławskich korkach w upalny dzień.

-wymieniłem obydw czujniki i termostat i nic się nie zmieniło .
-chłodnica niby nagrzewa się calutka,węże gorące w zbiorniku płyn ruwniesz gorący.
-w oleju wody niema ani na odwrut ciśnienie w zbiorniczku wyruwnawczym w normie wiec uszczelka pod głowicą chyba cała.
pompa wody nie cieknie więc nie mam pojęcia co to proszę o pomoc.
A co będzie przy upałach?
rugo
rugo7
Nowicjusz

• 02 Mar 2010, 20:56

Przeczyść chłodnice (najlepiej umyj ją dokładnie pod ciśnieniem) , moze warto też zastosować odkamieniacz do chłodnic.
    Wygląda na to, że zawalona jest chłodnica, która niedostatecznie odprowadza ciepło - a raczej za słabo schładza płyn pomimo, że chodzi wentylator na maxymalnych obrotach.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Mar 2010, 12:18

Witam!
    Standardowe pytania:
    Stosowałeś cały czas płyn chłodniczy czy wodę? :wink:
    Czy któryś z gumowych przewodów od układu chłodzenia nie wygląda jak "balon"? :grin:
    Jak jest z ogrzewaniem w środku? Sprawne?
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

03 Mar 2010, 15:51

Odkąd przyjechał z niemiec jakieś 3 lata temu to w układzie był płyn tylko ubytki raz na jakiś czas popełniałem płynem (koncentratem).
    Węże wyglądają normalnie ani niesą jakieś zmruszałe,raczej sprawne.
    Ogrzewanie działa że aż w ręce parzy .
    Zauważyłem że jak na dworze spadła temp. do -2,-3 to silnik na wolnych obrotacz podczas postoju nie grzeje się tak szybko,jakby normalnie ale jak zrobie runde @km po mieście to zaras temperatura idzie do gury.
    rugo
    rugo7
    Nowicjusz

03 Mar 2010, 16:47

Wyciągnij termostat całkowicie i pojeździj. Jak nadal temp. będzie rosła to zasyfiona chłodnica - podłącz wąż z wodą i wypłukaj.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Mar 2010, 17:28

A poziom i ciśnienie oleju w normie? Bo jeśli z układem smarowania jest coś nie tak, to może się nadmiernie grzać i obciążać układ chłodzenia który jest sprawny...
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
      Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.
      Nowy bolid Lexusa na bazie koncepcyjnego Lexusa LF-CC
      Lexus ogłosił, że w roku przyszłym – zbudowany na bazie koncepcyjnego Lexusa LF-CC bolid będzie brał udział w wyścigach Super GT. Nowy, hybrydowy samochód będzie rywalizował w klasie GT500 i zastąpi Lexusa SC430, ...

03 Mar 2010, 18:17

Termostat wymieniłem na nowy i sprawdzałem go.
    stan oleju jest bo kilka dni temu zmieniałem wraz z filtrem a cisnienie to niewiem jak sie sprawdza?
    Jeszcze jest tak że jak zimny to gaśnie i się dusi i słaby ale po kilku minutach jest ok, ale to chyba niema nic do żeczy?

[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 16:05 ]
    .Wymieniłem już wszystko oprucz chłodnicy i wentylatora .
    Mam takie pytanie odnośnie żekomego pierwszego biegu wentylatora ,mianowicie czy on istnieje wmoim modelu silnika i jak to sprawdzić?
    Mój mundek 1.6 gaz 97r. niema klimy i posiada tylko jeden wentylator na chłodnicy,co do testu z wyciąganiem gurnej wtyczki z czujnika to wentylator włącza sie p około 5ciu,8miu sekundach i kręci się bardzo szybko prosze pomocy bo wraż z rozrządem wydałem już ponad 1000 złoty i auto nadal się przegrzewa.sorki za błendy pozdro

[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 16:07 ]
    .Wymieniłem już wszystko oprucz chłodnicy i wentylatora .
    Mam takie pytanie odnośnie żekomego pierwszego biegu wentylatora ,mianowicie czy on istnieje wmoim modelu silnika i jak to sprawdzić?
    Mój mundek 1.6 gaz 97r. niema klimy i posiada tylko jeden wentylator na chłodnicy,co do testu z wyciąganiem gurnej wtyczki z czujnika to wentylator włącza sie p około 5ciu,8miu sekundach i kręci się bardzo szybko prosze pomocy bo wraż z rozrządem wydałem już ponad 1000 złoty i auto nadal się przegrzewa.sorki za błendy pozdro
    rugo
    rugo7
    Nowicjusz