Mondeo, laguna, toledo czy nubira?

18 Kwi 2009, 13:07

Witam!
Chciałbym kupić auto za około 8000zł zastanawiam sie nad
mondeo mk2, laguną, nubirą(ten nowszy model) i toledem. A może stary poczciwy xedos albo citroen xsara lub jakieś inne.
Chciałym żeby ten samochód był w miare ekonopmiczny, w miarę trwały, na gaz i miał dobre wyposażenie.
Dzięki z góry.
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

18 Kwi 2009, 13:37

Mondeo jeśli to tylko benzyna 2.0 ale niestety niezbyt lubi gaz(szybko wypalają się gniazda zaworowe) Udany model Forda!Laguna?ODPADA dlaczego?Szkoda czasu ale jeśli coś napiszę.Toledo? :? Dlaczego?To samo.Nubira? :D Lubi gaz :wink: Samochód niezły,należy tylko częściej wymieniać rozrząd.Ja z tych bryczek wybrałbym Nubirę ,LPG to jednak zdecydowanie mmniejsze koszty eksploatacji.Inne samochody godne uwagi?TOYOTY np!HONDY no ale LPG do nich niezbyt.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Kwi 2009, 13:45

Podpisuję się obiema rękami pod tekstem PhantomASA.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Kwi 2009, 14:16

Nubira z tego co wiem to ma silnik oplowski z omegi(chodzi mim o 2.0ll) a omegi są dośc paliwożerne. Przyznam się że nakręciłem się na mondziaka 1,8l w gazie ale podobno zawieszenie we fordach trzeba często wymieniać....
tomijunior
Początkujący

18 Kwi 2009, 14:18

Mazda 626? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rodri94

18 Kwi 2009, 14:25

Obecnie mam astre 1,7TD z silnikiem isuzu nie narzekam na nią poza alternatorem który musze często wymieniać, ale jednak chce cos z lepszym wyposazeniem
tomijunior
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie jedz, nie pij, nie pisz podczas prowadzenia auta
    Wielu kierowców zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo niebezpieczne jest korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia auta. Czy jednak wiedzą, że niemal równie groźne podczas jazdy jest jedzenie ...
    Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
    Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! ...

18 Kwi 2009, 14:26

mazda twardy sprzęt ale 94 to chyba juz duzo przezyła
tomijunior
Początkujący

18 Kwi 2009, 14:31

Trzeba by było ją dobrze obejrzeć. Rozumiem, że odstraszył Cię rocznik.
Vectra? [link do oferty na Allegro wygasł] Niektórzy narzekają na rdzewiejące i gnijące blachy, ale w aucie za 8 kafli tego się nie ustrzeżesz...
Albo taka Carisma,
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Primera P11: Jeżdżę taką i nie narzekam, nic nie gnije, nie rdzewieje i się nie psuje. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rodri94

18 Kwi 2009, 14:58

wydaje mi się jednak , że ta carismato byłby dobry zakup, w końcu japończyk i nawet ładnie się prezentuje.Dzięki za podpowiedż
tomijunior
Początkujący

18 Kwi 2009, 15:00

Spoko. W Carismie jest też 1.8 GDI, ale nie włożysz do niego gazu. Pozostaje Ci szukać raczej 1.6, albo rzadko spotykane zwykłe 1.8.
Rodri94

18 Kwi 2009, 15:08

Artur dzięki za wsparcie,tak to prawda ,że silniki Nubiry te 2.0 l nie palą mało ,ktoś tam napisal ,że pochodzą od Opla,dzięki bo nie wiedzialem o tym,zawsze zastanawiałem się dlaczego silniki Dawoo tak lubią LPG teraz rozumiem !Ja tam wolę silnik benzynowy który trochę więcej pali i można go przerobić na gaz od tego ,który mniej pali ale gazu założyć raczej nie można.Mam taki silnik,eksploatacja na gazie wychodzi mnie na trasie taniej jak na nowoczesnym common rail,nie pisze o awariach bo żadnych nie posiadam od 10 lat!!!Tylko teraz mam problemy z butlą i tyle>
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Kwi 2009, 07:34

Nie sądzę aby spalanie Nubiry jakoś drastycznie różniło się od spalania innych aut o podobnych pojemnościach i gabarytach.Nawet jak to będzie np.13l gazu,a mondeo 11,5l. Czasami może się okazac,że akurat dany egzemplarz Mondeo może spalac też 13l,bo taki jego urok...
Nubira jest trwała mechanicznie i tania,a kto wie czy nie tańsza w utrzymaniu (części),niż Ford. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 11:26

Dobrze gadasz ale spalanie powinno być mniejsze,ja mam silnik gażnikowy 2.0l w trasie do 100km/h pali mi ok.10 l LPG,maxymalnie 14 l gdy jadę 150 km/h(automat) samochód mój waży 1380 kg,bez paliwa ,butli oraz pasazerów.Taka Nubirka na trasie nie powinna palic więcej jak 8L LPG.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Kwi 2009, 11:56

Całkiem możliwe.Natomiast te dane które podałem to tylko przykład. :)
i są wzięte z "kapelusza". Mojego kolegi mondeo 1,8 (96r) na nowej sekwencji w mieszanym cyklu spala 10,5l gazu.Jak jezdził po mieście to spalał prawie 12l.
artur73
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 12:22

Mnie gdyby w mieście spalal 12 to w trasie 2 :shock: Nie wiem dlaczego ale mnie w mieście po prostu tego gazu żre podobnie jak ten aktor francuzki Piccoli w najgłupszym filmie jaki w życiu widzialem czyli WIELKIE ŻARCIE,mój Mercedes mogłby ubiegac się tam o główna rolę.Na trasie za to tylko gaz chlipie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP